Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Ondanks alle toegepaste maatregelen zag ik dat ik nog steeds veel energie verbruikte"

Peter Kamphuis uit Medemblik


Peter Kamphuis is sinds 2001 woonachtig in het West-Friese dorp Andijk. Kort na zijn intrede in de prachtige vrijstaande woning kwam Peter er na een paar jaar achter dat het huis samen met het woongedrag voor een hoge energienota zorgden. Het energieverbruik was maar liefst vier keer zo hoog als dat van een gemiddelde eengezinswoning. Maar hoe kan dat precies? Lees onderstaand de zoektocht van Peter Kamphuis naar een energiezuinig huis en zijn ervaringen als Duurzame Doener.

Een energieverbruik 4x zo hoog als dat van een gemiddelde eengezinswoning, hoe komt dat precies?

Dat was voor mij ook een hele zoektocht. Allereerst dacht ik dat de airco en de grootte van de woning de oorzaak waren. Maar na informeren over het energieverbruik bij de buren en vergelijkbare woningen bleken de energiekosten dermate hoog dat er meer aan de hand moest zijn.

Met welke maatregelen ben je begonnen?

Ik heb mij in diverse maatregelen verdiept. Het eerste dat mij opviel was dat ik 100 euro per maand betaalde voor een zware vastrecht aansluiting voor het elektra die ik helemaal niet nodig had. Voor 50 euro heb ik een andere aansluiting geregeld, wat mij 85 euro per maand aan vaste lasten bespaart.

Vervolgens ben ik per maatregel gaan kijken hoe ik kon verduurzamen:
Ik heb bijvoorbeeld al mijn lampen laten vervangen voor LED lichten. De LED lampen zijn circa 80% zuiniger. Met LED verlichting kan er dus enorm bespaard worden.

Hou je precies bij hoeveel je bespaart?

Jazeker. Door mijn monitoringssysteem dat ik heb aangeschaft, kan ik precies zien waar ik mijn energie verbruik. Ik kwam er bijvoorbeeld achter dat mijn printer een energieslurper is, zelfs in de stand-by modus. Nu kan ik precies bijhouden hoeveel ik bespaar door mijn gedrag aan te passen.

Door het monitoringsysteem ben je er dus achter gekomen waar je hoge energierekening vandaan kwam?

Ja, onder andere. Zoals ik al aangaf was mijn gas- en energieverbruik enorm hoog. Dat kwam mede door mijn slecht ingeregelde verwarmingssysteem en een oude CV-ketel (15 jaar). De CV-ketel heb ik meteen laten vervangen door een duurzame HR++-ketel. Daarbij heb ik een pompschakelaar aangebracht en een energiezuinige pomp voor de vloerverwarming. De pompschakelaar zorgt ervoor dat de vloerverwarming alleen draait op de momenten dat het nodig is. Daarnaast kan ik nu per kamer de warmte bepalen en ik heb HR++-glas laten plaatsen. Ondanks alle toegepaste maatregelen zag ik dat ik nog steeds veel stookte. Er was dus nog ergens een probleem dat ik niet ontdekt had.

Was je huis wel geïsoleerd?

Ik dacht van wel, tijdens de bouw van het huis is het volledig geïsoleerd. Maar uiteindelijk bleken slechte aansluitingen tussen de verschillende (isolatie)materialen het probleem.

Hoe heb je de problemen in kaart gebracht?

Na vele specialisten gesproken te hebben met vakkennis over diverse maatregelen kwam ik bij Koen Hoff Jogó services van warmtebeeldcontrole.nl terecht. Aangezien ik alle mogelijke maatregelen had toegepast om mijn huis zo energiezuinig te maken en nog steeds een hoog verbruik had, moest er ergens in mijn huis een warmtelek zijn. Koen Hoff heeft mijn woning nagekeken op warmtelekken door middel van een warmtebeeldcontrole.

Na het bekijken van de resultaten uit de controle kwam naar boven dat mijn huis slecht geïsoleerd was, omdat er veel kieren en gaten waren. Tijdens de bouw en verbouwingen zijn fouten gemaakt in de aansluitdetails en de isolatie was op een aantal plaatsen helemaal ingezakt.

Hoe heb je het probleem vervolgens opgelost?

Ik heb de kapotte isolatie verwijderd en opnieuw aangebracht op een juiste manier. Daarnaast heb ik kieren en naden dicht gemaakt met PUR-schuim.

Het was echt een drama om te zien hoeveel warmteverlies er plaatsvond. Bij elke aansluiting en elk kozijn verloor het huis veel warmte. Door het vervangen van rubbers bij de aansluitingen van de ramen en kozijnen heb ik veel warmtelekken opgelost.

Het probleem is dus uiteindelijk verholpen?

Ja, gelukkig wel. Het heeft een hoop inspanning gekost, maar dan heb je uiteindelijk wel wat. Het enige wat mij nog resteert, is komend voorjaar zonnepanelen op het dak te plaatsen en de ventilatie-unit vervangen door een uitvoering met warmteterugwinning.

Heb je het gewenste resultaat behaald?

Uiteindelijk wel ja, maar het zou een hoop tijd, geld en moeite gescheeld hebben, als ik meteen naar Koen Hoff van Jogó services was gegaan voor een warmtebeeldcontrole. Mijn elektra en gasverbruik zijn beide met 50% per maand afgenomen. En de maandelijkse kosten zijn uiteindelijk met 60% afgenomen. De totale investeringen zijn binnen een paar jaar terugverdiend en het binnenklimaat is veel comfortabeler.

Wat is je tip aan woningbezitters die hun woning energiezuinig willen maken?

Investeer in een goede analyse en goed advies, omdat je dan precies weet waar en hoe je moet beginnen.

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1990
  • Gemeente: Medemblik
  • Type woning: Vrijstaand
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € Onbekend
  • Terugverdientijd: Onbekend
Getroffen maatregelen:
  • Warmtebeeldcontrole