Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"Mijn energielabel D is een A+ geworden door de combinatie van isolatiemaatregelen en zonnepanelen"

Ruth Noorduyn uit Gouda


Ruth Noorduyn is duurzaamheidscoördinator bij de omgevingsdienst van de regio Midden Holland en streeft zowel zakelijk als privé een duurzame levensstijl na. Een duurzaam leefklimaat wordt niet alleen binnen, maar ook buiten nageleefd. Als het kan, pakt ze het liefst haar fiets om van A naar B te komen en een auto heeft ze bewust niet aangeschaft. ‘Verre’ reizen doet zij veel liever met de trein, niet alleen omdat het klimaat gespaard wordt, maar ook omdat ze haar tijd nuttig kan besteden. Door een leuk boek te lezen, of door in de trein te werken.

Ruth heeft diverse isolatiemaatregelen in haar huis toegepast en zonnepanelen op haar dak laten plaatsen. De reden voor de verbouwing van Ruth: "ik wilde prettiger, comfortabeler en lichter wonen. Daarvoor moest één en ander verbeterd worden aan mijn woning. Het dak, de vloer, bodem, beglazing en muren moesten geïsoleerd worden. Ik kon gebruik maken van een gemeentelijke subsidie waarbij ik € 750,- kreeg als ik mijn huis twee labelstappen liet stijgen. Verder kreeg ik er een energiescan bij. Ik zou deze maatregelen overigens zonder subsidie ook wel hebben genomen, maar het werd wel extra aantrekkelijk om meteen alles in één keer goed te laten isoleren.’

Met welke maatregelen ben je begonnen tijdens de verbouwing?

Aan de zijkant van mijn huis heb ik grote ramen laten plaatsen, zodat ik van de natuur om mijn huis kan genieten. Daarbij is er dubbelglas HR++ gebruikt. Waar er kruipruimte was, heb ik onder de benedenverdieping als vloerisolatie thermokussens aangebracht. Er is ook een kleine uitbouw die geen kruipruimte heeft, maar daar heb ik een dubbele vloer in laten leggen met isolatie ertussen om mijn woning goed warm te houden.

Het is in onze wijk bekend dat de woningen last hebben van vocht, daarom heb ik ook gelijk bodemisolatie (folie) aan laten brengen. Ik merk enorm veel verschil in de temperatuur en vochtigheid van mijn woning. Ik hoef nauwelijks de kachel op hoge temperatuur te stoken in de winter en in de zomer is het aangenaam koel.

Verder heb ik mijn ketel vervangen voor een HR++ CV-ketel en achter alle radiotoren warmtefolie geplakt. Als ik mijn kachel aanzet, dan is mijn woning heel snel op de gewenste temperatuur door de goede isolatiemaatregelen in mijn woning.

Tot slot zijn het dak en de zolder geïsoleerd met vlasdekens, omdat ik ook de keuze van materialen zo duurzaam mogelijk wil doen. Vlasdekens hebben een goede warmtewerking en zijn 100% puur natuurlijk. Het is biologisch geteeld en heeft een positieve impact op het milieu. In gebruik is het ook heel prettig: het geeft geen gevaarlijke stofdeeltjes af, het laat lucht door en heeft van nature een vochtregulerende werking. Het kan ademen, houdt teveel vocht even vast en geeft dat bij te droge lucht weer af. Hierdoor krijgen schimmels en vochtplekken geen kans. Ook laat het zich prima en eenvoudig recyclen.

Wat was de hoofdreden om zonnepanelen te laten plaatsen?

Mijn woning had energielabel D en dat vond ik erg laag. Ik vond dat dit beter kon en heb mij laten informeren over de voordelen van zonnepanelen. Als muziekfanaten hebben wij bijvoorbeeld onze eigen studio die veel energie vraagt. Dankzij de zonnepanelen wordt mijn muziekapparatuur nu voorzien van energie. Ik vind het ideaal, omdat ik energie opwek en daardoor zelfs bespaar op mijn maandelijkse energiekosten.

Nu ik zonnepanelen heb gecombineerd met de isolatiemaatregelen, is mijn woning dus zodanig verbeterd dat het een energielabel A+ heeft gekregen. Het wordt steeds meer van deze tijd en ik adviseer anderen echt om zonnepanelen te plaatsen. Het scheelt mij energiekosten en het geeft mij een goed gevoel dat ik mijn eigen energie thuis opwek.

Met welke maatregel ben je het meest tevreden?

Alles in het geheel heeft er voor gezorgd dat ik mezelf recht in de ogen kan kijken. Ik vind het heel belangrijk dat ik meehelp de aarde goed achter te laten voor onze nakomelingen. Daarnaast kan ik nu ook veel comfortabeler wonen. Ik ben tevreden over alle maatregelen die uitgevoerd zijn, maar het meest positief ben ik over de vlasdekens als dakisolatiemateriaal, omdat dit mij als milieubewust mens een goed gevoel geeft. 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1976
  • Gemeente: Gouda
  • Type woning: Hoekwoning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € 26.000
  • Terugverdientijd: Onbekend
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen, Dakisolatie, Vloerisolatie, Bodemisolatie, Vervangen van beglazing