Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Wonen in een jaren ’70 huis. Van warmte die overal weglekte naar een energiezuinige woning."

Wonen in een jaren ’70 huis. Van warmte die overal weglekte naar een energiezuinige woning uit Soest

 

Simon bij zijn zonnepanelenHet lijkt om een doodnormale jaren ’70 woning te gaan. Maar er is stevig aan het huis gesleuteld door Simon en Marieke Schreurs. Energiezuinig bouwen was toen namelijk nog niet uitgevonden: enkel glas, geen vloer-, muur- en dakisolatie. Aan alle kanten lekte de warmte weg. Simon en Marieke brachten in dertig jaar tijd een waslijst aan duurzame investeringen aan. En dat deden ze niet alleen voor het comfort.

Als je Simon vraagt naar de duurzame investeringen in dit huis, raak je niet uitgepraat. ‘Toen we hier kwamen wonen, brachten we meteen vloerisolatie aan. We moesten toch onder de vloer zijn’. Inmiddels zit er al jaren dubbel glas in de woning. ‘Dat zorgt voor veel meer wooncomfort’, vertelt Simon ons. ‘En we plaatsten een schuifpui in de woonkamer met HR-glas. Dat houdt de warmte lekker binnen. Drie jaar geleden brachten we spouwmuurisolatie aan. Onze laatste investering is van een paar maanden terug. Toen plaatsten we zonnepanelen op ons platte dak.’ De reden van deze investeringen?

Een gevulde portemonnee én een beter milieu, graag!

Het begon met wooncomfort. Daarna werd besparen door minder energie te verbruiken een reden. De laatste jaren kwam reden nummer drie erbij: bijdragen aan een beter milieu. ‘Vroeger speelde het milieu niet zo’n grote rol. Wooncomfort was belangrijker. Daarom kozen we in het begin vooral voor dubbel glas.’ Waarom Simon en Marieke de muren aanpakten? ‘Dat deden we vooral om energie te besparen. En spouwmuurisolatie is goedkoper dan zonnepanelen. Het leek slimmer om daarmee te beginnen’. Inmiddels liggen ook de zonnepanelen op het dak. Maar Simon zou dat nu anders aanpakken.

#TipvanSimon: investeer liever gisteren dan vandaag

‘Ik heb een tijd tegen de aanschaf van zonnepanelen aangehikt. En nu denk ik: had ik het maar drie of vier jaar eerder gedaan’. Ze liggen nu zeven maanden op zijn dak en de geschatte jaaropbrengst is nu al terugverdiend. ‘Het is echt de moeite waard. Leuk om te zien dat je investering direct iets oplevert’. Je verdient je investering ongeveer binnen zeven jaar terug. ‘Op de bank levert je geld niets op. Het rendement in een woning is vele malen hoger. Zonde om er niets mee te doen’.

Heb je eigenlijk twee rechterhanden?

‘Dat niet. Zelf zonnepanelen leggen dat is me een brug te ver.’ Inlezen, vergelijken en dan erkende vakmensen inzetten. Het juiste stappenplan als je het Simon vraagt. ‘Soest heeft een duurzaam energieloket. Daar staat heel veel informatie op. Via dat kanaal kon je offertes opvragen bij diverse bedrijven. Dat heb ik gedaan. We kozen voor een lokale ondernemer uit Soest. Die gun ik graag de opdracht’. 

Niet van A naar B maar van D naar A

Huh? Juist. Het gaat over energielabels. Het huis van Simon en Marieke kreeg eerst energielabel D.  Na alle investeringen is dat nu al een B. ‘Het doel is om ooit een label A te krijgen. Maar daarvoor moeten we de gevel isoleren en een HR-ketel in huis hebben. Dat zijn wensen voor de toekomst.’

Wil je weten wat je in jouw woning kunt doen om energie te besparen? Klik dan hier 

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1976
  • Gemeente: Soest
  • Type woning: Geschakelde eengezinswoning
Getroffen maatregelen:
  • Vloerisolatie, dubbel glas, HR-glas, spouwmuurisolatie en het nieuwste project: zonnepanelen
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1