Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Verhalen afbeelding

"We lopen nu gerust op sokken over de vloer. En de thermostaat kan vaak een graadje lager. Het voelt behaaglijker."

Verduurzamen rijtjeswoning in Zwartsluis uit Zwartewaterland

Verduurzamen rijtjeswoning in Zwartsluis

Meest rendabele maatregel voor 

Met hun zoon bewonen Jannie en Henk Kin een prettig en comfortabel rijtjeshuis op De Nieuwesluis, het ‘schiereiland’ van Zwartsluis. “Alleen de kamervloer kon wel wat aangenamer,” zegt Jannie, “we dachten aan vloerverwarming.” Henk is werkzaam bij de gemeente Zwartewaterland en een voorlichtingsbijeenkomst over Duurzaam (T)huis op zijn werk bracht hen op het idee om toch eens maatwerkadvies aan te vragen. Hieruit bleek inderdaad dat vloerisolatie, of beter gezegd isolatie van de kruipruimte, de meest rendabele maatregel was die ze konden nemen.

Kosten er over 8 jaar uit

Ze vroegen een duurzaamheidlening aan, want ze wilden ook zonnepanelen. “Twaalf panelen kon, maar vanwege de kosten en om een mooier geheel op het dakvak te krijgen, hebben we voor acht panelen gekozen. Als het goed is hebben we de kosten er over acht jaar uit.” Verder lieten ze een slimme meter installeren die de meterstanden automatisch doorgeeft aan de energieleverancier en hen elke twee maanden een overzicht geeft van het energiegebruik. Zo kunnen Jannie en Henk nauwkeurig volgen wat de isolatie en de zonnepanelen opleveren.

Henk ging ook zelf aan de slag om kosten te besparen en maakte de kruipruimte vrij voor het isolatiemateriaal. Twee weken lang ging hij elke avond ‘ondergronds’. Emmers vol zand en puin kwamen naar boven. Bij het afvoeren sprongen gelukkig een zwager en de overbuurman bij. “Het was tijgeren in alle hoeken, met een bezem voor me uit vanwege het spinnenrag.” Toen Henk de 45 cm die minimaal nodig is had vrijgemaakt, kon de aannemer het isolatiemateriaal – zakken met piepschuimkorrels – aanbrengen.

De moeite waard geweest

Niet alleen op dit gebied toonde de familie Kin zelfwerkzaamheid: ook de aanvraag deden ze helemaal zelf. De ordner met de paperassen staat nog als bewijs in de kast. Een heel traject, maar het is de moeite waard geweest. Jannie: “We lopen nu gerust op sokken over de vloer. En de thermostaat kan vaak een graadje lager. Het voelt behaaglijker.”

Wilt u ook een maatwerkadvies en bent u inwoner van Zwartewaterland? Neem dan contact met ons op via bovenstaand telefoonnummer.

 

 
Woning informatie
  • Bouwjaar: 1980
  • Gemeente: Zwartewaterland
  • Type woning: rijtjeshuis
  • Tevredenheid: zeer tevreden
  • Terugverdientijd: 8 jaar
Getroffen maatregelen:
  • Isolatie, zonnepanelen