Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"De luchtvochtigheid is gedaald van 90% naar 60%, een enorme verbetering"

Willem Bakker uit Edam-Volendam


Willem Bakker is een Duurzame Doener uit Volendam. Zijn woning kampt uit het jaar 1938 en is gelegen aan de dijk. Vanwege de slechte luchtkwaliteit en vochtproblemen in de woonkamer heeft Willem samen met zijn vrouw een vloerisolatie laten toepassen door Drowa kruipruimte isolatiespecialist. Normaal gesproken is een vloerisolatie zo gepiept, maar in de woning van Willem werd het nog spannend of de vloerisolatie wel geplaatst kon worden. Benieuwd naar het verhaal van Willem Bakker? Lees onderstaand interview.

Wat is de reden waarom je tot deze maatregel bent gekomen?

Vanwege de gezondheid van mij en mijn vrouw. Wij hebben allebei problemen met onze longen en de hoge luchtvochtigheid in onze woonkamer heeft zijn weerslag op onze gezondheid.

Hoe is de plaatsing van de vloerisolatie verlopen?

Fantastisch! Drowa heeft mij enorm goed geholpen. Allereerst heb ik contact gehad met Nuon. Een medewerker van Nuon vertelde mij dat de vloerisolatie niet toegepast kon worden, omdat de doorgang van mijn kruipruimte te klein is. De kruipruimte heeft een doorgang van 25 cm en het minimum is normaal gesproken 35 cm. Daarom ben ik enorm blij dat Drowa de vloerisolatie wel kon uitvoeren.

Hoe hebben ze het voor elkaar gekregen?

Mark (Drowa medewerker) is als een soort mol onder de grond gegaan. Hiij gebruikte een schep om de weg vrij te banen. Ik heb enorm respect hoe die jongen het voor elkaar heeft gekregen. De klus duurder bijna twee keer zo lang dan normaal (circa 4 uur). Mark heeft zelfs een klus moeten verzetten om de klus bij mij in één keer af te ronden. Wat een service!

Wat voor materiaal is er gebruikt?

Ik twijfelde tussen de HR++ parels of de Tempex chips. Ik heb gekozen voor de chips, omdat die het vochtprobleem beter oplossen. De Tempex vloerisolatie wordt in de vorm van chips los gestort op de bodem van de kruipruimte. Het is een 100% brandveilig en duurzaam materiaal.

Hoe hoog was de luchtvochtigheid voordat de vloerisolatie was toegepast?

Soms liep de luchtvochtigheid op tot 90%. Terwijl een gezonde luchtkwaliteit een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% moet hebben. Het was bij ons dus een groot probleem, al helemaal vanwege de gezondheidsproblemen.

Heb je enig idee hoe de luchtvochtigheid zo hoog kon zijn? 90% is namelijk extreem hoog!

Wij wonen onderaan de dijk en voordat de huizen hier stonden, liep op deze plek een dijksloot. De ondergrond is van klei en daarom erg vochtig. Mark had ook moeite met de stugge kleigrond en vertelde me dat de kruipruimte onwijs vochtig was. Onder mijn luik was zelfs witte schimmel te zien.

Hoe is de luchtvochtigheid op het moment?

De luchtkwaliteit is flink verbeterd, na de vloerisolatie is de luchtvochtigheid gedaald van 90% naar 60%.

Merk je ook dat de woonkamer meer warmte vasthoudt door de vloerisolatie?

Ik merk het zeker, maar dat is voor mij een bijzaak.

Treffen buurtbewoners soortgelijke maatregelen?

Meerdere buren zijn op het moment bezig met vloerisolatie, omdat ook zij last hebben van de hoge luchtvochtigheid en schimmels.

Heb je ook nog andere duurzame maatregelen toegepast?

Ik heb gekeken naar spouwmuurisolatie, maar dat was helaas niet mogelijk vanwege een te kleine spouwmuur.

"Bij een te kleine spouwmuur kan je daarvoor in de plaats de binnenmuur isoleren met schapenwol. Dit is een perfect materiaal om te isoleren wanneer je spouwmuur te klein is. De schapenwol breng je aan de binnenkant van de muur aan en naast goede isolatie reguleert het ook luchtvochtigheid op een natuurlijke wijze."

Duurzaam Bouwloket tip 

Zie interview Familie Licht (voor isolatie met schapenwol)

Wat is jouw tip aan woningbezitters die vloerisolatie willen laten toepassen?

Vergelijk de werking van de materialen en laat je informeren door deskundigen.

Zou je de maatregel aan andere woningbezitters aanraden?

Als je een te hoge luchtvochtigheid in je woonkamer hebt, dan raad ik het iedereen aan. Een gezonde luchtkwaliteit is namelijk erg belangrijk!

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1938
  • Gemeente: Edam-Volendam
  • Type woning: Rijtjeswoning
  • Tevredenheid: Zeer tevreden
  • Totale kosten: € onbekend
  • Terugverdientijd: onbekend
Getroffen maatregelen:
  • Vloerisolatie