Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Een energierekening van min € 20,- per maand"

Ynze Reitsma uit Den Helder

Ynze Reitsma heeft zijn vrijstaande huis in Julianadorp van top tot teen verduurzaamd. Toen hij er in 2008 introk, had het al energielabel B. Maar inmiddels krijgt hij geld toe op zijn energierekening. Hoe is dat zo gekomen? “Het begon met de aanschaf van een zonneboiler in 2010. Een impulsaankoop, ik vond het gewoon leuk en wilde kijken wat voor effect dat had. Zo kwam van het één het ander.” De lijst ingrepen dijde uit, onder andere met 45 zonnepanelen, driedubbel glas, een inductiekookplaat, een nieuwe, geïsoleerde voordeur, wandverwarming in de huiskamer, vloerverwarming in de werkkamer en een warmtepomp. 

Een hele investering, geeft Ynze toe, ook al ontving hij subsidie voor de zonneboiler en het driedubbel glas en voerde hij veel werkzaamheden zelf uit. “Maar voor mij is het een hobby en elke hobby kost geld. Dat heb ik in de verduurzaming van mijn huis gestopt, ook voor het nageslacht. Bovendien staat tegenover die investering een lage energierekening en veel extra comfort. Vooral het vervangen van het glas scheelt een stuk. Niet alleen zorgt het voor minder koudestraling in de winter, het dempt het geluid van buiten ook beter.” Afgelopen najaar is de gasaansluiting verwijderd. Als laatste stap is Ynze bezig een centrale warmteterugwinning (WTW) aan te leggen. Als dat klusje erop zit, is hij klaar. “Maar er valt altijd nog wel wat te finetunen. Dat is ook de lol van de hobby.”

Woning informatie
  • Bouwjaar: 1999
  • Gemeente: Den Helder
  • Type woning: Vrijstaande woning
Getroffen maatregelen:
  • Zonneboiler, Zonnepanelen, Vloerverwarming, HR+++ glas, Warmtepomp (5, 5 kW), isolerende voordeur, Inductie kookplaat, Waterzijdig inregelen, Warmtepomp boiler, WTW
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1