Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

"Zo besparen we geld, en het is ook beter voor het milieu"

Zonnepanelen binnen zes jaar terugverdiend uit Dalfsen

De boerderij in Nieuwleusen die Arjan en Silvia Hoekman in 2015 kochten, was een paar jaar eerder voorzien van spouwmuurisolatie, dubbele HR-beglazing en een geïsoleerd dak met rieten kap. Toch wilde het stel naast deze isolatiemaatregelen nog wel wat extra’s doen om het stroomverbruik van het net omlaag te brengen. “Zo besparen we geld, en het is ook beter voor het milieu.” Ze besloten tot het plaatsen van zestien zonnepanelen in mei 2018 en de investering loopt nu al naar wens. “We hebben veel zon gehad dit jaar. Dus de verwachte terugverdientijd van een kleine zes jaar wordt denk ik wel gehaald.” Helemaal de moeite waard natuurlijk met drie zoons in huis – Floris (7), Tomas (11) en Jasper (15) – die net als de meeste kinderen volop online zijn.

Elk paneel een omvormerHoekman_verhaal_Nieuwleusen_3

Het werden geen zonnepanelen met de meer gebruikelijke string-omvormer, waarbij de panelen in een rij worden gekoppeld aan één omvormer. (Een omvormer zorgt voor het omzetten van gelijkstroom in wisselstroom.) Arjan koos echter voor een micro-omvormer achter elk van de zestien panelen. “Als één van deze omvormers uitvalt, heeft dit namelijk geen gevolgen voor de werking van de andere panelen.” Die zekerheid, plus dat ze niet voor onvoorziene kosten komen te staan vanwege 25 jaar garantie op de omvormers, vinden hij en zijn vrouw prettig. “Plus dat ze in slechts zes jaar tijd zijn terugverdiend.”  Overigens, mocht er toch één kapot gaan, dan kan een monteur er op het dak van het achterhuis gemakkelijk bij. “Micro-omvormer vervangen, stekker aansluiten en de klus is geklaard.”

Kritisch het aanbod vergelijkenHoekman_verhaal_Nieuwleusen_1

Ter voorbereiding hebben ze veel over zonnepanelen gelezen en gingen ze naar de voorlichtingsbijeenkomst van de gemeente Dalfsen. Arjan vindt het een goede zaak dat de gemeente subsidies verstrekt, zoals op de aanschaf van een zonneboiler, en je hierin de weg wijst. Een minpuntje dat hij echter wil noemen is dat je, om in aanmerking te komen voor kortingen op de installatie – van bijvoorbeeld zonnepanelen – gebruik moet maken van bepaalde installatiebedrijven. “Deze zijn dan duurder dan bij andere bedrijven, waardoor je vervolgens niets meer hebt aan de korting.” Dan loont het meer de moeite om zelf het aanbod van verschillende leveranciers te vergelijken, vindt hij. Wat betreft de kosten, maar ook wat betreft de inhoud. Sluit het product dat zij leveren goed aan bij jouw wensen? Dat heeft hij zelf dan ook uitgebreid gedaan. 

[Red. Deze subsidie bestaat niet meer. Ga voor actuele informatie naar de subsidiecheck.]

Inmiddels heeft de woning energielabel C. Niet hoger, omdat de vloeren beneden niet zijn geïsoleerd. “Onder onze gehele benedenverdieping is een kruipruimte aanwezig. Wanneer de financiële situatie het toelaat, gaan we de hele begane grond voorzien van vloerisolatie.” Dat wordt dan het volgende project, maar nu eerst genieten van het zonnetje dat op de panelen schijnt…

 
 
Woning informatie
  • Bouwjaar: 19
  • Gemeente: Dalfsen
  • Type woning: boerderij
  • Tevredenheid: zeer tevreden
  • Terugverdientijd: 6 jaar
Getroffen maatregelen:
  • Zonnepanelen
Afbeeldingen van maatregelen & woning
afbeelding1 afbeelding2 afbeelding3