Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b. Bezig met laden
Afbeelding Natuurvriendelijk isoleren in Maasgouw

Natuurvriendelijk isoleren in Maasgouw

Wil je je woning isoleren? Dan is het belangrijk om rekening te houden met beschermde dieren, zoals vleermuizen en vogels. Deze dieren gebruiken spouwmuren en dakpannen als rust- of nestplaats – en die plekken zijn wettelijk beschermd.
Als huiseigenaar is het lastig om zelf te beoordelen of er dieren in je woning zitten. Daarvoor is normaal gesproken een ecologisch onderzoek nodig. Maar dat is vaak kostbaar en tijdrovend. Gelukkig is er een oplossing in de maak.

Gemeente werkt aan gezamenlijke vergunning

De gemeente werkt aan een zogeheten Soortmanagementplan (SMP). Hierin wordt voor het hele grondgebied onderzocht welke beschermde diersoorten er voorkomen – denk aan huismussen, zwaluwen en vleermuizen.
Op basis van dit plan vraagt de gemeente één overkoepelende vergunning aan bij de provincie Limburg. Zodra deze vergunning is verleend, hoeven bewoners zelf geen ecologisch onderzoek meer te laten doen.
Goed nieuws dus – maar het opstellen van zo’n SMP kost tijd. 

Toch al isoleren? Kies voor natuurvriendelijk isoleren (NVI)

Wil je niet wachten op de vergunning, maar nu al isoleren? Dat kan, zolang je kiest voor een gecertificeerd isolatiebedrijf dat volgens de richtlijnen van natuurvriendelijk isoleren (NVI) werkt.
Op www.natuurvriendelijkisoleren.nl vind je een overzicht van gecertificeerde bedrijven. Zij houden rekening met de beschermde dieren door op de juiste manier te werken:
•    Voorbereiding: het aanbrengen van zogenaamde exclusion flaps, waardoor vleermuizen wel naar buiten kunnen, maar niet meer terug naar binnen. Dit heet ook wel het ‘natuurvrij maken’ van de woning.
•    Compensatie: na het isoleren blijft er ruimte over voor vleermuizen. En als er huismussen of gierzwaluwen aanwezig waren, worden er nieuwe nestplekken gecreëerd.
•    Juiste timing: tijdens de kraamperiode (1 april – 31 juni) mag er niet worden geïsoleerd of natuurvrij gemaakt.
Tijdens de winterrust (1 november – half maart) mag je wel natuurvrij maken, maar pas daarna isoleren.
Zo help je mee aan natuurbehoud én verbeter je de energieprestaties van je woning.