Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Bewust ventileren met een CO2-meter

Bewust ventileren met een CO2-meter

Regelmatig krijgen wij bij het Duurzaam Bouwloket de vraag of het isoleren van een woning wel goed samen gaat met de binnenluchtkwaliteit. Het isoleren van een woning is goed voor de portemonnee, het wooncomfort en voor het milieu, maar het klopt dat je beter rekening moet houden met het ventileren van de woning. Bij oude gebouwen komt verse lucht over het algemeen naar binnen via naden en kieren. Wanneer er wordt geïsoleerd zal deze ventilatie verminderen. Na het aanbrengen van isolatiematerialen is het daarom misschien nog wel belangrijker om bewust(er) te ventileren. Gezondheidseffecten die gepaard gaan met onvoldoende ventileren zijn bijvoorbeeld: hoofdpijn, irritatie van de slijmvliezen en geurhinder.

Ventileren kost uiteraard energie, want de koude lucht van buiten zal opnieuw opgewarmd moeten worden. De schone lucht is nodig voor het waarborgen van een gezond binnenmilieu en dus de eigen gezondheid. Bij nieuwbouwwoningen kan rekening worden gehouden met moderne systemen. Kanalen met in te blazen (koude) lucht en uit te blazen (warme) lucht die langs elkaar worden gehaald waardoor de energie tot 80% teruggewonnen kan worden (zie onze pagina over warmte terugwinning). In veel oudere huizen zijn helaas geen mogelijkheden om dit soort systemen in te bouwen. Pas vanaf de jaren ’80 wordt gewerkt met mechanische ventilatie. In de woningen van voor de jaren ’80 wordt geventileerd op basis van natuurlijke ventilatie (ventilatieroosters, uitzetramen en draaiende delen). Bij deze woningen is bewust ventileren een stuk lastiger. Denk maar eens aan een ruimte waar je later binnen stapt, terwijl er al enige tijd een aantal mensen aanwezig zijn (“Jongens, mag dat raam eens open? Het ruikt hier niet zo fris.”). Als je eenmaal in een ruimte zit, dan merk je niet goed dat de luchtkwaliteit achteruit gaat. In de kinderopvang is het sinds april 2017 verplicht om een ‘gezonde luchtkwaliteit’ in ruimten te hebben. Kleine kinderen kunnen zelf moeilijker aangeven dat ze zich niet lekker voelen.

Door het aanschaffen van een CO2-meter kan je veel bewuster sturen op de binnenluchtkwaliteit. Er zijn verschillende modellen verkrijgbaar. Er zijn modellen die werken met een app, maar er zijn ook modellen die alleen een display hebben. De kosten voor een CO2-meter liggen gemiddeld tussen de € 100,- en € 200,-.