Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energiezuinig ventileren met
Decentrale balansventilatie (WTW)

In nieuwbouwwoningen is mechanisch gestuurde ventilatie (balansventilatie) met warmteterugwinning (WTW) al vrijwel de norm. Bij bestaande bouw is dit vaak lastig te implementeren terwijl ventileren steeds belangrijker wordt door extra isoleren. Decentrale balansventilatie kan een mooi alternatief zijn in bestaande woningen om de ventilatie efficiënt en duurzaam te regelen. Lees op deze pagina meer over dit onderwerp!

Factsheet ventilatie

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. Meer weten over bewust ventileren? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
“In bestaande woningen is het vaak onmogelijk of een gigantische klus om een kanalenstelsel aan te leggen voor een centraal ventilatiesysteem. Een decentrale ventilatie-unit kan dan uitkomst bieden om op een energiezuinige wijze voldoende te kunnen ventileren per ruimte.” Peter - Adviseur Duurzaam Bouwloket

Waarom kiezen voor decentrale balansventilatie?

Goed ventileren is van belang voor onze gezondheid. In oudere woningen komt frisse lucht vaak binnen via naden en kieren. We isoleren onze woningen steeds beter, waarbij we steeds meer oog hebben voor een goede kierdichting. Hierdoor komt die benodigde verse lucht minder makkelijk onze woningen binnen. Wanneer we de woning isoleren zullen we dus ook oog moeten hebben voor het verzorgen van voldoende ventilatie. In nieuwbouwwoningen worden kanalen aangelegd door de gehele woning. Het aanleggen van de benodigde ventilatiekanalen in een bestaande woning is niet altijd mogelijk of wenselijk. Decentrale balansventilatie kan dan een mooi alternatief bieden om in de belangrijkste ruimtes mechanisch te kunnen ventileren met behoud van warmte.

Lees voor meer informatie over decentrale balansventilatie de veel gestelde vragen!

Direct aan de slag?

Een vraag over decentrale balansventilatie of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes.

Een vraag stellen
Offertes opvragen

Isoleren betekent ook ventileren

We vervuilen de binnenlucht van ons huis op vele manieren. Doordat we koken, douchen, zweten en ademen kunnen er door onvoldoende ventilatie vochtproblemen ontstaan die kunnen leiden tot schimmelgroei. Ook vervuilen we het binnenklimaat door rookgassen van de gastoestellen, open haard, houtkachel en het gebruik van schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Door deze “luchtvervuiling” binnenshuis kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, benauwdheid, dufheid, irritatie van keel, neus en ogen. Goed ventileren is dus noodzakelijk.

Veel gestelde vragen


Bij ventileren maken we onderscheid tussen natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatie. In veel woningen wordt op een natuurlijke wijze geventileerd (via naden, kieren, uitzetramen en/of bijvoorbeeld ventilatieroosters). Bij mechanische ventilatie wordt dit door een elektromotor verzorgd. Bij decentrale balansventilatie wordt één ruimte geventileerd door een ventilatiebox. Het bijzondere is dat deze ventilatieboxen zijn uitgevoerd met een warmtewisselaar. De warmtewisselaar zorgt ervoor dat de warmte van de af te voeren vervuilde binnenlucht, wordt afgegeven aan de binnen te halen koude gezonde buitenlucht. Hierdoor zal het verwarmingssysteem minder hoeven bij te springen, wat energie bespaart.

Bij centrale balansventilatie wordt vanaf een centrale ventilatiebox een kanalenstelsel gerealiseerd naar meerdere ruimten. Hierdoor kan één ventilatiebox meerdere ruimten voorzien van afdoende ventilatie. Bij een decentraal systeem komen geen ventilatiekanalen van pas. Er is dus geen doorstroming van lucht tussen verschillende ruimten. Een decentrale box zal dus slechts één ruimte voorzien van ventilatie. Dit is in de praktijk een prima oplossing omdat in veel woningen slechts de begane grond (woonkamer en/of keuken) wordt verwarmd.

De unit zal de binnenkomende (gezonde, koude) lucht naar binnen blazen en de vervuilde binnenlucht afvoeren. In de unit zit een filter die schadelijke en ongewenste stoffen tegen zal houden. Door de warmtewisselaar (WTW) wordt de warmte van de af te voeren binnenlucht afgegeven aan de binnenkomende koudere buitenlucht. Hierdoor gaat zeer weinig warmte verloren.

In principe kan een decentrale balansventilatie-unit overal worden geplaatst, maar er zal wel rekening moeten worden gehouden met een aantal aandachtspunten:

  • De ruimte waar het binnendeel van de unit is geplaatst moet vorstvrij zijn;
  • Het is aan te raden de unit te plaatsen in de ruimte waar het meeste wordt verwarmd, zoals de woonkamer;
  • De filters in de unit moeten af en toe (1 tot 2 keer per jaar) worden vervangen. Zorg er daarom voor dat de unit goed bereikbaar is;
  • Plaats het toestel niet boven een raam of deur in verband met druppelvorming;
  • De unit heeft een elektrapunt nodig, over het algemeen binnen circa 1,25 meter;
  • De geluidsproductie kan verschillen per type;
  • Er is een muurdoorvoer noodzakelijk.

Dit hangt af van het type dat wordt gekocht. Er zijn meerdere systemen op de markt verkrijgbaar met verschillende afmetingen. Dit is uiteraard ook afhankelijk van de grootte van de ruimte die geventileerd moet worden. Bij de meeste units heb je binnen een kastje van circa 40 tot 50 cm breed en hoog. Aan de buitenzijde zit een rooster die vaak wat kleiner is. Dit zijn de varianten met een enkele doorvoer. Er zijn ook modellen met twee doorvoeren, deze kunnen gecombineerd worden met een radiator. Deze zijn qua grootte te vergelijken met een ‘gewone’ radiator (circa 150 cm x 50 cm). Afhankelijk van het type kunnen deze boxen zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden.

De kosten van een decentrale ventilatie-unit zijn afhankelijk van het type dat wordt gekocht. Over het algemeen kan worden gesteld dat de gemiddelde decentrale ventilatie-unit circa € 1.500,- tot € 3.500,- zal kosten (inclusief installatie).

Dit kan op verschillende manieren, afhankelijk van het type. De meeste modellen hebben een CO2-sensor. De CO2-sensor zal het CO2-gehalte in de ruimte monitoren en bepalen of er voldoende frisse lucht in de ruimte aanwezig is. Boven de ingestelde CO2-waarde zal de unit automatisch gaan ventileren. Andere modellen zijn via een app aan te sturen middels een tijdprogramma.

Over het algemeen zullen erkende installateurs dit kunnen installeren. Kijk op onze bedrijvenpagina voor de dichtstbijzijnde erkende installateurs.

Dit hangt af van de grootte van de woonkamer en het type ventilatie-unit. Neem hiervoor contact op met een specialist.

Bij enkele typen is dit mogelijk. Deze systemen beschikken dan over een passieve koelfunctie. Dit houdt in dat het systeem de temperatuur van de buitenlucht en de binnenlucht zal meten. Indien de buitenlucht koeler is dan de binnenlucht, uiteraard boven een bepaalde temperatuur in de zomermaanden, zal het systeem de koelere lucht naar binnen voeren. Dit gebeurt over het algemeen 's avonds of 's nachts. Let op: dit is géén airconditioning, maar vindt puur plaats op basis van koele buitenlucht.

Er zijn een aantal verschillende typen decentrale ventilatie-units verkrijgbaar op de markt. Een kleine selectie van een aantal producten (op alfabetische volgorde):

Brink:

Brink

 

 

 

 

 

 




Bron: RRS installatie


Brezza:

Brezza

 

 

 

 

 




Climarad:

Climarad

 

 

 

 

 

 

 



Fresh-R:

Fresh-R

 

 

 

 

 

 

 



S&P:

S&P

 

 

 

 

 

 

 




Zehnder Stork:

Zehnder Stork

 

 

 

 

 

 


 



Let op: er zijn meer merken die decentrale ventilatie-units aanbieden.

Een ventilatiesysteem met WTW zorgt ervoor dat er veel minder energieverlies plaatsvindt door ventilatie. Ten opzichte van natuurlijke ventilatie (ventilatieroosters) zal een WTW systeem tot +/- 95% van de warmte van de uit te blazen vervuilde binnenlucht afgeven aan de binnen te halen (koude) buitenlucht. Dit betekent dat, met een buitentemperatuur van 0 graden Celsius en een binnentemperatuur van 20 graden Celsius, de warmtepomp de lucht slechts 1 tot 2 graden hoeft op te warmen. Bij de keuze voor een natuurlijk ventilatiesysteem moet de binnenkomende koude buitenlucht van 0 naar 20 graden opgewarmd worden. Hierdoor kan een warmtepomp met een balansventilatiesysteem met WTW tot 25% kleiner worden uitgevoerd. Dit kan een enorme besparing betekenen op de uitgave aan een warmtepomp.

Bovendien kunnen bij de combinatie van vloerverwarming (lage temperatuurverwarming) en ventilatieroosters comfortklachten ontstaan. In veel bestaande woningen met radiatoren (hoge temperaturen) staat de radiator onder een raam met een ventilatierooster. Hierdoor zal de radiator een hitteschild opwerpen, waardoor de koude lucht van de ventilatieroosters niet diep de woning in kan blazen, maar als het ware wordt opgevangen. Bij vloerverwarming is dit niet het geval, en bij een onfortuinlijke plaatsing van de ventilatieroosters kan dit voor comfortklachten zorgen. Dit kan tot gevolg hebben dat de bewoners de roosters dicht zetten, waardoor de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat.

Dit kan van gemeente tot gemeente verschillen. Om te controleren of er in jouw gemeente subsidie is voor het plaatsen van decentrale balansventilatie kan je de subsidiecheck doen op onze website.

Het kan natuurlijk voorkomen dat jouw vraag over decentrale balansventilatie er (nog) niet tussen staat. Neem telefonisch contact op met één van onze adviseurs op 072 - 743 39 56 of stuur ons een e-mail met jouw vraag via het contactformulier, dan helpen wij je zo snel mogelijk.