Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Doorstroomboiler

Doorstroomboiler

Een elektrische doorstroomboiler (ook wel instant heater genoemd) voorziet in warm tapwater. Water wordt direct verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement en binnen een aantal seconden heb je warm water. Het voordeel bij een doorstroomboiler is dat er geen opslag is van warm water.

Het is bij een elektrische doorstroomboiler mogelijk om de gewenste temperatuur in te stellen, waardoor er niet meer energie wordt gebruikt dan daadwerkelijk nodig is om het water op temperatuur te krijgen. In veel huizen wordt het warme tapwater verzorgd door een cv-ketel. Het leidingwater wordt door het huis getransporteerd met warmteverlies tot gevolg. Ook komt het voor dat warm water wordt voorverwarmd en op temperatuur wordt gehouden (bijv. in een boilervat) tot we het nodig hebben voor gebruik.

Door te werken met een doorstroomboiler kan het waterverbruik tot 30% worden verminderd doordat het water binnen een aantal seconden op temperatuur is. De kraan staat niet onnodig aan tot het water warm is. Ook kan door de efficiëntie van de doorstroomboiler het energieverbruik om water te verwarmen tot wel 40% worden verminderd in vergelijking met een cv-ketel of (close-in) boiler.

Een doorstroomboiler kan in een duurzame woning het warm tapwater verzorgen, maar er zijn wel een aantal aandachtspunten waar rekening mee moet worden gehouden.

Meer informatie over de aandachtspunten van doorstroomboilers is hieronder te vinden in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord