In 2022 worden de meeste woningen, zo’n 90%, nog steeds verwarmd met een cv-ketel op aardgas. Deze ketel verwarmt zowel het water dat door de radiatoren en/of vloerverwarming in de woning loopt, als het warme tapwater. Dit warme tapwater loopt door leidingen naar bijvoorbeeld de keuken en de badkamer, met onnodige warmteverliezen tot gevolg. Het kopen van een elektrische doorstroomboiler kan een goede stap zijn om het aardgasverbruik van de woning te verminderen.
Een elektrische doorstroomboiler (ook wel instant heater of elektrische doorstroomverwarmer genoemd) maakt namelijk warm tapwater. Hierin wordt koud water binnen enkele seconden verwarmd door middel van een elektrisch verwarmingselement in de boiler.
De elektrische doorstroomboiler heeft de volgende voordelen:
- Er is geen voorraadvat nodig om het warme water voor langere tijd op te slaan (en warm te houden), tot er vraag naar is. Het water wordt warm gemaakt wanneer de kraan open wordt gezet.
- Doordat er geen opslag nodig is, kan het warme water ook niet opraken.
- Doordat het warme water direct warm uit de kraan komt, is het waterverbruik minder. De kraan staat namelijk niet onnodig aan, wachtende tot het warme water door de leidingen vanuit de cv-ketel naar de kraan is toegestroomd.
- Door de efficiëntie van de doorstroomboiler is het energieverbruik om water te verwarmen een stuk minder, in vergelijking met een cv-ketel of (close-in) boiler.
- Het is mogelijk om de gewenste temperatuur van het warme water in te stellen. Hierdoor wordt niet méér energie gebruikt dan nodig.
- Een doorstroomboiler is compact en past in vrijwel ieder keukenkastje.
Al met al kan met een elektrische doorstroomboiler tot 30% van het waterverbruik en tot 40% van het energieverbruik voor het verwarmen van tapwater worden verminderd.
Nadelen van de elektrische doorstroomboiler zijn de volgende:
- Er is voor de meeste doorstroomboilers een krachtstroomgroep nodig om voldoende stroom te krijgen om het water te verwarmen.
- Het apparaat kan minder liters warm water per minuut leveren, in vergelijking met andere systemen. Dit hoeft geen probleem te zijn. In de badkamer kan dit bijvoorbeeld worden opgelost met een waterbesparende douchekop.
- Er is voor afstanden van meer dan 5 meter voor iedere warm tapwaterpunt (keuken en douche) een aparte doorstroomboiler nodig. Tot een afstand van 5 meter kunnen bijvoorbeeld de douche en de kraan van de wastafel aan dezelfde doorstroomboiler worden gekoppeld.
Meer informatie over de voor- en nadelen en aandachtspunten van doorstroomboilers is hieronder te vinden in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.