Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Instellen elektrische vloerverwarming

Instellen elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Veel nieuwe badkamers worden uitgerust met elektrische vloerverwarming. In de meeste gevallen is de vloerverwarming instelbaar via een bedieningspaneel aan de wand (zie foto).

Regelmatig komen onze adviseurs bij woningen waar de elektrische vloerverwarming een zeer groot aantal uren per dag aan staat. Elektrische vloerverwarming kan hierdoor onnodig erg veel energie gebruiken. In dergelijke gevallen kan het zeer interessant zijn om de aanwezige klokinstelling te gebruiken en zo nauwkeurig mogelijk in te stellen. Indien er geen bedieningspaneel met klokinstelling aanwezig is, dan is het aan te raden het oude bedieningspaneel te vervangen.

Voorbeeldberekening

Om een beeld te geven van het energieverbruik van een gemiddelde vloerverwarming is onderstaand een voorbeeldberekening te vinden. Bij een elektrische vloerverwarming van circa 3 vierkante meter is een maximaal vermogen van 600 Watt gebruikelijk. In de rest van de berekening gaan wij uit van een gemiddeld vermogen van 450 Watt. In de zomermaanden hebben de meeste huishoudens hun elektrische vloerverwarming niet of nauwelijks aan. Vandaar dat wij er van uit gaan dat in mei de vloerverwarming uit gaat en in oktober ongeveer weer aan gaat. In totaal is de vloerverwarming dan circa 7 maanden in gebruik.

In deze situatie gaan wij er van uit dat de vloerverwarming 7 maanden circa 9 uur per dag aan staat (2,5 uur in de ochtend en 6,5 uur in de middag en avond, op basis van de onderstaande klokinstelling). Omgerekend is dit: 450 Watt * 212 dagen * 9 uur = 858 kWh * 0,20 = € 171,- op jaarbasis.

In deze situatie is het interessant om het klokprogramma zo nauwkeurig mogelijk in te stellen zodat de vloerverwarming minder uren maakt op jaarbasis, maar men niet te veel in comfort achteruit gaat. Hierdoor is een relatief grote besparing te realiseren op het elektraverbruik. Ieder uur 450 Watt vermogen laten verwarmen geeft een verbruik van 0,45 kWh per uur. Ieder uur kost dan circa € 0,09 aan elektriciteit. Een uurtje per dag minder de vloerverwarming aan zal in één jaar tijd ruim € 19,- besparen (95 kWh, op basis van 212 dagen).

Zoals eerder aangegeven komt het vaak voor dat bewoners de standaardinstellingen aan houden en deze niet aanpassen op het eigen ritme. Het is verstandig om de instellingen te bekijken, want hier kan een hoop energie (en geld) mee bespaard worden!

een infraroodbeeld van een vloerverwarming   een meter om je vloerverwarming mee in te stellen