Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Instellen elektrische vloerverwarming

Instellen elektrische vloerverwarming

Elektrische vloerverwarming

Sommige badkamers zijn uitgerust met elektrische vloerverwarming. In de meeste gevallen is de vloerverwarming instelbaar via een bedieningspaneel aan de wand (zie onderstaande foto).

Regelmatig komen onze adviseurs bij woningen waar de elektrische vloerverwarming (standaard) een zeer groot aantal uren per dag aan staat. Dit terwijl je er meestal alleen 's ochtends en 's avonds kort aanwezig bent. Elektrische vloerverwarming kan hierdoor onnodig veel stroom verbruiken. In dergelijke gevallen kan het interessant zijn om de aanwezige klokinstelling te gebruiken en deze zo nauwkeurig mogelijk in te stellen. Indien er geen bedieningspaneel met klokinstelling aanwezig is, dan is het aan te raden het oude bedieningspaneel te vervangen.

Voorbeeldberekening

Om een beeld te geven van het energieverbruik van elektrische vloerverwarming, volgt hieronder een voorbeeldberekening. Bij een elektrische vloerverwarming van circa 3 m2 is een maximaal vermogen van 600 watt gebruikelijk. Voor de rest van de berekening wordt uitgegaan van een gemiddeld vermogen van 450 watt.

De vloerverwarming staat gemiddeld 7 maanden (210 dagen) per jaar aan. In de zomermaanden hebben de meeste huishoudens hun (elektrische) vloerverwarming niet of nauwelijks aan. Daarom gaan we ervan uit dat de vloerverwarming in mei wordt uitgeschakeld en ongeveer in oktober weer aangaat.

De vloerverwarming staat circa 9 uur per dag aan (2,5 uur in de ochtend en 6,5 uur in de middag en avond, zoals aangegeven in de klokinstelling van de afbeelding). Dit komt neer op een totaal stroomverbruik van: 450 Watt x 210 dagen x 9 uur = 850 kWh/jaar. Met een stroomprijs van € 0,25 per kWh stroom kost dit zo'n € 0,25 x 850 kWh/jaar = € 210,- op jaarbasis.

Het is interessant om het klokprogramma zo nauwkeurig mogelijk in te stellen. Zo draait de vloerverwarming minder uren, zonder dat het comfort (te veel) afneemt. Elk uur dat de vloerverwarming aanstaat kost dat (450 watt x 1 uur =) 0,45 kWh aan elektriciteit. Dit komt neer op ongeveer € 0,10 per uur. Per uur dat de elektrische vloerverwarming gemiddeld per dag minder aanstaat, kan (0,45 kWh x 210 dagen=) bijnar 100 kWh en € 25,- per jaar worden bespaard.

Zoals eerder aangegeven is het vaak gebruikelijk dat bewoners de standaardinstellingen behouden en deze niet aanpassen aan hun eigen ritme. Het is echter verstandig om de instellingen te bekijken, omdat hiermee veel stroom en geld kan worden bespaard!

een infraroodbeeld van een vloerverwarming   een meter om je vloerverwarming mee in te stellen

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord