Energie besparen met

Binnengevelisolatie

Lees op deze pagina alles over het isoleren aan de binnenkant van de gevel. De ideale maatregel als je een goede isolatiewaarde wilt halen!

Factsheet isoleren binnenkant gevel

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over isoleren aan de binnenkant gevel? Vraag de factsheet aan!
"Met het isoleren aan de binnenkant van de gevel kan je hoge isolatiewaardes halen. Dit zorgt voor een hoger comfort en een besparing op de energienota. Veel bewoners vergeten echter wel dat je ook rekening moet houden met onder andere een aanpassing aan de vensterbanken en stopcontacten" Gijs - Bouwkundig Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Werk je toe naar een gasloze woning? Dan is het isoleren aan de binnenkant van de gevel een goede maatregel om mee te beginnen. Met het isoleren aan de binnenkant van de gevel kan je namelijk zelf beslissen met welke isolatiematerialen en isolatiewaardes je gaat werken. De benogigde energieverbruik kan hierdoor beperkt worden. Bij spouwmuurisolatie ben je bijvoorbeeld afhankelijk van de dikte van de spouw om een goede isolatiewaarde te halen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat het isoleren aan de binnenkant van de gevel doorgaans een ingrijpende klus is. Het is daarom verstandig om deze maatregel pas toe te passen op een natuurlijk moment. Bijvoorbeeld tijdens een verbouwing.

"Gevelisolatie met schapenwol, zorgt voor lage kosten en een gezonde luchtkwaliteit"

Meneer en mevrouw Licht zijn creatieve Duurzame Doeners uit Bergen. Hun huis inclusief het meubilair is van top tot teen duurzaam verbouwd door meneer Licht. Diverse meubelen zoals de kast en de vloer zijn gemaakt van gerecycled hout. Schapenwolisolatie van de muren en het dak zijn maatregelen die zij onlangs hebben toegepast. 

Veel gestelde vragen

Wat komt het isolatiebedrijf precies bij mij doen en hoe wordt de voorzetwand geplaatst?

Het isoleren aan de binnenkant van de woning wordt in de praktijk niet heel vaak toegepast. Dit vanwege het feit dat er redelijk veel ruimte in beslag wordt genomen en de maatregel redelijk arbeidsintensief is. Echter, door van binnenuit te isoleren kun je veel betere isolatiewaarden realiseren en het isolatieniveau ook meteen geschikt maken voor de toekomst. De overheid werkt immers aan het uitfaseren van aardgasverbruik bij woningen. Eind 2050 dienen alle woningen in Nederland dan ook afgesloten te zijn van het aardgas. Als je dus nu al je woning tot een hoogwaardig isolatieniveau brengt, komt je woning weer een stap dichterbij het geschikt maken om ooit een warmtepomp of andere duurzame verwarmingsinstallatie op aan te sluiten.
Je kunt de klus laten uitvoeren door een gespecialiseerd bedrijf of als je handig bent kun je het ook zelf uitvoeren.

Proces voor uitvoering:
Op het moment dat je er voor kiest om de gevel aan de binnenzijde te laten isoleren door een gespecialiseerd bedrijf komt de aannemer eerst langs voor een inspectie. Tijdens deze inspectie wordt de gevel gecontroleerd, de fundering, de maatvoering wordt opgenomen en je persoonlijke wensen worden besproken. Op basis van deze informatie maakt de aannemer een offerte. Als deze offerte door jou is goedgekeurd wordt een datum met je afgesproken om de werkzaamheden uit te voeren.

Proces tijdens uitvoering 
Een belangrijk punt bij het isoleren aan de binnenzijde van de woning is dat vooraf de wanden rond de te isoleren delen worden vrijgemaakt. Het gaat hierbij om het verwijderen van eventuele plinten, verwarmingselementen, wand- en contactdozen, gordijnen inclusief de rails et cetera. Je kunt dit het best zelf doen zodat de aannemer minder arbeidsuren maakt. Het is tevens de overweging waard om meteen laag temperatuur radiatoren toe te passen (of vloerverwarming). Deze radiatoren zijn dan direct geschikt om in de toekomst bijvoorbeeld ook de woning te verwarmen met een lagere temperatuur als je bijvoorbeeld ooit een warmtepomp wilt toepassen. 

Allereerst begint de aannemer met het plaatsen van de profielen waartussen het isolatiemateriaal wordt geplaatst. Dit zijn veelal houten of aluminium (metalstud) profielen. Tussen de aansluitingen van het profiel op vloer, wand of plafond wordt veelal nog een drukband aangebracht om geluids- en warmtelekken te minimaliseren. Zorg hier voor een goede naad en kierdichting. Let overigens extra op als je een steens of vochtige muur isoleert. Wanneer je  dan met glaswol, steenwol, vlas of andere materialen die vocht kunnen vasthouden isoleert heb je het risico dat het materiaal vochtig/nat wordt. De isolatiewaarde van een nat isolatiemateriaal is aanzienlijk lager ten opzichte van een droog materiaal. Het is dan bij steensmuren (of vochtige binnenmuren) aan te bevelen eerst een waterkerende dampopen folie (ookwel damp doorlatende folie genoemd) aan te brengen zodat het isolatiemateriaal wat tegen de muur zit niet nat kan worden. Bij toepassing van hardschuimen isolatieplaten als PIR is dit niet noodzakelijk aangezien deze nagenoeg geen vocht kunnen opnemen. Het goed afplakken van de naden en kieren en aansluitingen van de hardschuimen isolatieplaten op elkaar onderling is wel aan te bevelen. 

Als het profielwerk staat kan het isolatiemateriaal tussen de profielen worden geplaatst. Over het isolatiemateriaal wordt vervolgens nog een dampremmende folie aangebracht (bijvoorbeeld PE-folie) indien dit nog niet standaard op de woldeken of hardschuimen isolatieplaat is aangebracht. Deze dampremmende folie zorgt ervoor dat er geen vocht van binnen de woning de constructie in kan trekken en in het isolatiemateriaal kan condenseren. De folies moeten elkaar goed overlappen (20 cm) en op de naden aan elkaar worden gekleefd of geplakt. Een belangrijk aandachtspunt is dat de folie niet later wordt doorboord. Op het moment dat de folie is geplaatst, kan de wand worden dichtgezet met plaatmateriaal om vervolgens te worden afgewerkt met de door jou gewenste afwerking.
Let op, veel isolatiematerialen zijn al voorzien van een dampremmende folie! Wanneer het al op het isolatiemateriaal is aangebracht wil je niet nog een extra folie.

Indien je ervoor kiest om de maatregel zelf uit te voeren heb je de volgende materialen nodig:

 • Isolatiemateriaal;
 • Geïmpregneerde houten kepers (balken/latten) of aluminium profielen (metalstud);
 • Drukband (compri-band)
 • Speciale tape voor het afplakken van de naden en kieren van isolatiematerialen en folies;
 • Schroeven of pluggen;
 • Een nietpistool;
 • Eventueel een dampremmende folie (PE-folie);
 • Gipskartonplaten of een andere afwerkingsplaat;
 • Definitief afwerkingsmateriaal (verf, stucmiddel,tegels, houten afwerkingsplaten etc.)

Welke materialen worden doorgaans toegepast?

Je kunt de binnenkant van de woning isoleren op een aantal manieren. De meest voorkomende wijze waarop dit gebeurd is door middel van houten- of aluminium profielen waartussen isolatie platen worden geplaatst waarover vervolgens een dampremmende folie en afwerkingsplaat wordt gemonteerd.

Na-isolatie middels een voorzetwand met aluminium profielen. ?Bij na-isolatie met aluminium profielen wordt (bij voorkeur) op een gelijke afstand van elkaar een aluminium constructie aangebracht als drager en houder van de isolatieplaten. Deze aluminium profielen (horizontale en verticale liggers) worden tegen de muur geplaatst en vervolgens verankerd met pluggen in de vloer en het plafond. Tussen de vloer en de aluminium liggers wordt soms nog een zachte drukband aangelegd om geluids- en warmtelekken te minimaliseren. Tussen de aluminium profielen worden vervolgens de isolatieplaten aangebracht. Over de isolatieplaat wordt vaak een dampremmende folie aangebracht. Deze dampremmende folie voorkomt dat er vocht bij de isolatie terecht komt. 

Na-isolatie middels een voorzetwand met houten profielen
Bij de na-isolatie met houten profielen met voorzetwand wordt een houten constructie tegen de gevel aan gemonteerd. Net als bij de aluminium profielen wordt vaak een drukband aangebracht bij de aansluiting van de houten profielen op de vloer en het plafond. Dit doet men om geluids- en warmtelekken te voorkomen. Vervolgens wordt de isolatie tussen de constructie bevestigd. Als de isolatie tussen de houten profielen is bevestigd, wordt een dampremmende folie aanbracht. Daarna wordt de voorzetwand dichtgezet met een plaatmateriaal (bijv. gipskartonplaten). Deze worden dan afgewerkt met de door jou gekozen afwerking. Doorgaans isoleert een houten regelwerk beter dan een aluminium profiel.

 

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor uitvoering?

Om de gevel aan de binnenkant te isoleren dien je van te voren wel aan een aantal randvoorwaarden te voldoen. Te weten:

 • De binnenkant van uw muur dient droog te zijn en er mogen geen tekenen van vochtdoorslag zijn. Indien de binnenwand te vochtig is of is aangetast met schimmel zorg er dan eerst voor dat deze problemen zijn opgelost. Eerder kun je beter niet van binnenuit isoleren omdat de kans op vochtproblemen in de toekomst dan groot is. Mocht je twijfelen of je de muur wel kunt isoleren neem dan contact op met de aannemer of met een (gespecialiseerd) bouwkundig adviseur;
 • Er dienen geen grove scheurvormingen of andere tekenen van eventuele verzakkingen te zijn in uw binnenmuur. Kleine scheuren hebben geen gevolgen met betrekking tot het isoleren aan de binnenzijde van de gevel. Op het moment dat je te maken hebt met grote scheuren is het verstandig om een bouwkundig adviseur in te schakelen.

Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden?

Het kiezen voor na-isolatie aan de binnenzijde van de gevel brengt naast een hoop voordelen ook een aantal belangrijke aandachtspunten met zich mee. Hieronder kun je lezen om welke aandachtspunten het gaat.
 

 • De isolatie wordt aan de warme kant van de muur geplaatst. Dit verhoogt de kans op condensatievorming in de constructie. Zorg er daarom voor dat de voorzetwand volledig dampdicht wordt gemaakt. Indien je hier niet voldoende kennis over heeft is het raadzaam om van te voren een aannemer of bouwfysisch adviseur te raadplegen over de mogelijke gevolgen van vochtproblemen;
 • Na-isolatie aan de binnenzijde kan lastig worden toegepast op gebogen gevelgedeelten. In sommigen gevallen is het bij licht gebogen geveldelen wel mogelijk om te isoleren door telkens met kleine delen te werken. Wees ervan bewust dat de klus dan wel behoorlijk arbeidsintensief wordt;
 • Kies een isolatiemateriaal met een hoge isolatiewaarde die goed bestendig is tegen vocht, schimmel en inzakken. Met name isolatieplaten werken gemakkelijk en snel;
 • Let er in de toekomst op dat je niet onnodig gaten in de wand gaat boren. Hiermee doorboor je hoogstwaarschijnlijk ook de dampdichte folie;
 • Het isoleren aan de binnenkant van de woning lijkt een gemakkelijke klus. Maar weet wel waar je aan begint. Er zit namelijk een hoop aanpassingswerk alle lichtschakelaars en stopcontacten. Ramen- en deurafwerkingen dienen soms ook opnieuw geplaatst te worden;
 • Het na-isoleren van de binnenkant van de gevel is geen middel om muren die scheef staan weer recht te krijgen of muren met gebreken uit het zicht te houden;
 • Let er op dat de aansluitingen op constructiedelen, bijvoorbeeld op kozijnen waterdicht zijn. Indien dit niet het geval is geven deze plekken een verhoogde kans op vochtcondensatie of vochtdoorslag. Vocht condenseert namelijk op de koudste oppervlakten;
 • Na-isolatie aan de binnenzijde van de woning is geen middel om de stabiliteit van de gevel te versterken. Let er dus op dat er geen spanning van de gevel op de isolatieconstructie komt te staan. Deze mag namelijk niet dragend zijn.

Hoeveel tijd neemt het isoleren van de binnenkant gevel in beslag?

De tijd die nodig is om de woning aan de binnenzijde te isoleren is afhankelijk van de complexiteit en omvang van de werkzaamheden. Een gespecialiseerd bedrijf kan de klus binnen twee dagen af hebben maar als het een grote klus is dan kan het ruim een week duren. Je kunt in de voorbereiding wel heel veel tijd en geld besparen door te zorgen dat er voldoende werkruimte is voor de werklieden door minimaal 1,5 meter ruimte vrij te maken rondom de muren. Daarnaast is het ook verstandig om alle wanden rond de te isoleren delen vooraf vrij te maken van schilderijen, wandcontactdozen en gordijnen.

Is er een vergunning nodig voor het isoleren van mijn gevel?

Voor het het na-isoleren van de gevel aan de binnenzijde is geen vergunning nodig. Indien je in een monument woont is het verstandig om eerst navraag te doen bij je gemeente. 

Aan welke kosten moet ik ongeveer denken?

Wanneer je een gevel van binnenuit gaat isoleren ben je qua kosten circa € 75,- per vierkante meter kwijt inclusief de afwerking met gips en stucwerk. 
Wanneer je er voor kiest om de maatregel geheel zelfstandig uit te voeren zult je rond de € 35,- per vierkante meter uitkomen. 
Let op, naast de kosten voor het regelwerk, isolatie, tape en eventuele folies heb je ook nog kosten voor het verleggen van de radiatoren, omtimmering bij kozijnen en eventueel aanpassen van de vensterbank en wandcontactdozen.
Twijfel je over welke isolatiedikte of type isolatiemateriaal je moet toepassen in jouw situatie? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs zodat zij je verder kunnen helpen.

Wat is het verschil tussen Rd- en Rc-waarde?

Rd-waarde: de warmteweerstand van een materiaal.
Rc-waarde: de warmteweerstand van de constructie.

Elk materiaal heeft een bepaalde warmteweerstand (Rd). Dit geeft aan hoe goed warmte wordt tegengehouden. De d in Rd-waarde staat voor ‘declared’, de waarde zoals een fabrikant opgeeft. Hoe hoger het getal, hoe meer warmte wordt tegengehouden en dus hoe beter de warmteweerstand van het materiaal is. Een Rc-waarde is de verschillende warmteweerstanden (Rd’s) van de verschillende materialen bij elkaar opgeteld. Een voorbeeld: bij een spouwmuur bestaat de Rc-waarde uit de opgetelde Rd-waarden van de buitenmuur, luchtspouw, isolatiemateriaal en de binnenmuur.

Een nieuwbouwwoning wordt minimaal geïsoleerd volgens de eisen in het bouwbesluit:

Vloer: minimaal Rc-waarde 3.5
Gevel: minimaal Rc-waarde 4.5
Dak: minimaal Rc-waarde 6.0

Bij het isoleren van een bestaande woning zou het mooi zijn om de isolatiewaarden van het huidige bouwbesluit voor zover mogelijk te benaderen.

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan