Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Ledverlichting

Ledverlichting

Volgens Milieu Centraal neemt verlichting gemiddeld zo'n 12% van je stroomverbruik op zich. Het toepassen van Ledverlichting is daarom een simpele manier om energie te besparen in de woning. Bovendien zijn gloeilampen al sinds 2012 uit productie genomen en sinds 2018 is ook de halogeenlamp uit de productie genomen. Winkels mogen de bestaande voorraad nog verkopen, maar het is veel slimmer om direct al te kiezen voor ledlampen. Ledverlichting is namelijk goedkoper en energiezuiniger! De ledtechniek is tegenwoordig goed doorontwikkeld en er is genoeg aanbod in alle soorten en maten ledlampen. 12V halogeenlampen blijven voorlopig nog wel toegestaan, maar ook daarvoor bestaan zuinigere ledalternatieven. Uiteraard moet er wel worden bekeken of de lamp hier geschikt voor is, mogelijk is de transformator niet geschikt en moet deze ook vervangen worden.

Over het algemeen kan je de vuistregel hanteren dat wanneer een (halogeen- of gloei)lamp een uur of meer per dag aan staat, het slim is om deze direct te vervangen door een ledlamp. Wacht dus niet tot het einde van de levensduur!

Zie onderstaand rekenvoorbeeld voor de besparing van ledlampen. Hierin wordt gerekend met een stroomprijs van € 0,25 per kWh:

In de keuken hangt een rail met 3 halogeen-spots van 35 watt per stuk. De lampen werken op een aan-/uit-schakelaar (bij een dimmer wordt het verhaal iets anders, hierover later meer). Wanneer deze lampen gemiddeld 3 uur per dag aan staan, dan verbruikt één lamp in één jaar tijd 38 kWh (35 watt * 365 dagen * 3 uur). Dit komt neer op € 10,- per lamp per jaar.

Een gemiddelde ledlamp heeft een vermogen van 5 watt. In de praktijk kan dit zelfs nog lager uitvallen, bijvoorbeeld 3 watt. Door deze halogeenlampen te vervangen door ledlampen zou het jaarlijkse energieverbruik een stuk lager zijn, circa 5,5 kWh (5 watt * 365 dagen * 3 uur) per lamp. Dit komt dan neer op € 1,40 per lamp per jaar. Dit levert jaarlijks per lamp een besparing op van € 8,60. In dit voorbeeld van drie lampen is de besparing zo'n € 26,- per jaar.

Een gemiddelde ledlamp is te verkrijgen voor circa € 6,-. Hierdoor zijn de investeringskosten binnen één jaar terugverdiend. Hoe meer branduren een lamp heeft, des te interessanter het is om deze te vervangen door een ledlamp.

Let op, indien de lamp wordt aangestuurd met een dimmer, moet mogelijk de dimmer ook vervangen worden. Hierdoor vallen de investeringskosten wat hoger uit. Afhankelijk van het aantal lampen, branduren per dag en de kosten van de dimmer kan het nog steeds interessant zijn om de lampen te vervangen.

Infraroodfoto waarin het verschil in warmte uitstraling wordt weergegeven bij een LED-lamp   Infraroodfoto waarin het verschil in warmte uitstraling wordt weergegeven bij een halogeenlamp
De bovenstaande infraroodfoto's geven een goed beeld van het verschil in warmtestraling (en dus energieverlies) tussen een ledlamp (links) en een halogeenlamp (rechts).

Meer informatie over ledverlichting en de punten waar je goed op moet letten is hieronder te lezen in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord