Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Pompschakelaar vloerverwarming

Pompschakelaar vloerverwarming

Let op! Deze ingreep is alleen van toepassing indien je in het bezit bent van vloerverwarming met een vloerverwarmingspomp. 

In veel woningen met vloerverwarming is de pomp van de vloerverwarming een enorme stroomvreter. Vooral bij oudere pompen is het energieverbruik enorm. Bovendien werken de oudere pompen 365 dagen per jaar, 24 uur per dag. Ook als je dus geen warmtevraag hebt, blijft de pomp draaien en energie verbruiken. Door een simpele schakelaar toe te voegen aan het systeem kan een hoop energie bespaard worden. Hierdoor zal de pomp alleen draaien op het moment dat er daadwerkelijk warmte wordt gevraagd.

Om een rekenvoorbeeld te geven:

Op de pomp van de vloerverwarming is te zien wat het vermogen is van de pomp. Een pomp heeft 3 mogelijke standen. Op de onderstaande afbeelding is te zien dat deze pomp 3 mogelijke standen heeft:

Stand 1 – 30 Watt
Stand 2 – 50 Watt
Stand 3 – 60 Watt


Afbeelding 1 - vermogen pomp

Bovenop de pomp zit een schakelaar, zie afbeelding 2 (bij andere pompen kan de schakelaar ook aan de zijkant zitten). Aan de stand van de schakelaar is te zien op welk vermogen de pomp draait. Deze pomp staat op stand 2 (50 Watt) en verbruikt zonder toegevoegde pompschakelaar 438 kWh op jaarbasis (50 Watt * 365 dagen * 24 uur).


Afbeelding 2 - standenschakelaar pomp

Door het toevoegen van een pompschakelaar zal de draaitijd van de pomp zeker met de helft verminderd worden. Hierdoor is een besparing te realiseren van (in dit voorbeeld) 219 kWh. Op basis van 25 eurocent per kWh komt dit neer op € 54,75. In de praktijk zal dit nog wel eens meer kunnen zijn. Onze adviseurs zien in de praktijk regelmatig vloerverwarmingspompen op een stand staan van 100 Watt (of zelfs meer!).

Meer informatie over het (aanbrengen) van een pompschakelaar is te vinden in de onderstaande veel gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord