Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Radiatorventilator

Radiatorventilator

Met behulp van een radiatorventilator, ook wel bekend als een radiatorbooster, kun je jouw huis op een efficiëntere manier verwarmen. Deze ventilatoren bevestig je eenvoudig aan de onderkant van de radiator met behulp van kleine magneetjes. De radiatorventilatoren kunnen geplaatst worden bij alle radiatoren met een dubbele of een drie-laagse plaat. Bij oude kolomradiatoren zoals hiernaast te zien is, kun je dus geen radiatorventilator bevestigen. 

Belangrijk om te weten is dat de radiatorventilatoren uitsluitend geschikt zijn voor radiatoren met een dubbele of driedubbele plaat, en niet gebruikt kunnen worden bij oudere kolomradiatoren (zie afbeelding) of laag temperatuur radiatoren. Ook moet er een stopcontact in de buurt zijn, aangezien de ventilatoren een minimale hoeveelheid elektriciteit verbruiken. Zodra het water in de radiator een temperatuur van 33° Celsius bereikt, beginnen de ventilatoren automatisch te draaien. Wanneer de watertemperatuur daalt onder de 25° Celsius, schakelt het apparaat zichzelf automatisch uit. Hiermee kan een radiator volgens Milieu Centraal tot wel 20% meer warmte afgeven.

Hier zie je een oude kolomradiator. Bij deze variant is het helaas niet mogelijk om een radiatorventilator te plaatsen. 

Hierboven zie je een oude kolomradiator. Bij deze variant is het helaas niet mogelijk om een radiatorventilator te plaatsen. 

Hoe werken radiatoren?

Radiatoren zonder ventilator verwarmen de ruimte op basis van natuurlijke warmtestroming. Oftewel het temperatuurverschil tussen de radiator en de kamer veroorzaakt stroming van lucht. De warme lucht met een lagere dichtheid stijgt en de koude lucht met een hogere dichtheid daalt (zie afbeelding). Zet je de aanvoertemperatuur van de cv-ketel dus hoger, wordt het niet per se warmer, maar krijg je het vooral sneller warm. Dit kost alleen veel onnodige energie.

Met een radiatorventilator wordt de warmtestroming geforceerd waardoor de warmte zich sneller door de woning verspreidt. De ventilatoren verhogen het vermogen van de radiator. Hierdoor kan de aanvoertemperatuur van de cv-ketel worden verlaagd en dit bespaart op de energierekening.
 

Zet je cv-ketel lager

De ventilatoren zelf zorgen dus niet per se voor een lagere energierekening. De besparing komt vooral door het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel, die met radiatorventilatoren nog lager kan. Door het verlagen van de aanvoertemperatuur naar de radiatoren is ook de retourtemperatuur naar de cv-ketel lager. Hierdoor neemt de efficiëntie van de cv-ketel toe, zoals te zien is in de afbeelding.

Een HR-ketel verbrandt namelijk de oude rookgassen. Deze rookgassen ontstaan pas wanneer het koudere retourwater gaat condenseren. Het condensatiepunt van dit water is 58,6 °C. Hoe lager de retourtemperatuur, des te meer condensatie er plaatsvindt, waardoor je een hoger rendement behaalt en je bespaart op je energieverbruik. De retourtemperatuur voor een optimaal werkende cv-ketel is tussen de 30° en 40 °C.

Om deze ideale watertemperatuur te bereiken zul je de cv-aanvoertemperatuur moeten verlagen. In veel huizen staat deze namelijk nog ingesteld op 75-80 °C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo’n 10-20 °C afkoelen, waardoor het water nog steeds een retourtemperatuur heeft van 60-70 °C. Deze temperatuur is hoger dan het condensatiepunt van water (zie bijgevoegde afbeelding), waardoor er een minimale hoeveelheid aan condensatiegassen ontstaat. Bij een hoge cv-aanvoertemperatuur haal je dus geen hoger rendement. 

Het is moeilijk te zeggen wat de uiteindelijke besparing zal worden bij het verlagen van de cv-aanvoertemperatuur. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het afhankelijk van hoe hoog de cv-aanvoertemperatuur eerst stond, hoe hoog deze nu staat, en hoe goed de woning geïsoleerd is. Uitgaande van een zo hoog mogelijke cv-aanvoertemperatuur en een redelijk geïsoleerde woning kun je tussen de 10-20% gas besparen. Hoe lager je de temperatuur zet, des te hoger de besparing is.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord