Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Radiatorventilator

Radiatorventilator

Met een radiatorventilator, ook wel een radiatorbooster genoemd, kun je je huis sneller verwarmen met minder energie. Je bevestigt deze radiatorventilator door middel van kleine magneetjes aan de onderkant van de radiator. De radiatorventilatoren kunnen geplaatst worden bij alle radiatoren met een dubbele of een drie-laagse plaat. Bij oude kolomradiatoren zoals hiernaast te zien is, kun je dus geen radiatorventilator bevestigen. 

Verder moet er ook een stopcontact aanwezig zijn, aangezien de ventilatoren op een minimale hoeveelheid elektriciteit werken. De ventilatoren gaan namelijk pas draaien als het water in de radiator hoger is dan 33 graden Celsius. Wanneer het water in de radiator 25 graden of lager is, slaat het apparaat weer uit. Op jaarbasis valt het stroomverbruik erg mee en kost dit je slechts enkele kWh ’s.

Hier zie je een oude kolomradiator. Bij deze variant is het helaas niet mogelijk om een radiatorventilator te plaatsen. 

Hierboven zie je een oude kolomradiator. Bij deze variant is het helaas niet mogelijk om een radiatorventilator te plaatsen. 

Hoe werken radiatoren?

Sciencespace - Luchtstroming door een radiatorRadiatoren zonder ventilator werken op basis van natuurlijke convectie. Oftewel het temperatuurverschil tussen de radiator en de kamer veroorzaakt stroming van lucht (convectie). De warme lucht met een lagere dichtheid stijgt naar boven, en de koude lucht met een hogere dichtheid daalt weer naar beneden. Zet je de cv-ketel dus hoger, wordt het niet per se warmer, maar krijg je het vooral sneller warm.  

Een radiatorventilator verspreidt de warmte dus niet op basis van de natuurlijke manier (convectie). Maar de ventilatoren helpen de warmte sneller te verspreiden (geforceerde convectie). Anders gezegd verhogen deze ventilatoren dus het vermogen van de radiator. 

Volgens Milieu Centraal kan bij een watertemperatuur van 55°C in de radiator, het afgiftesysteem tot wel 50% aan efficiëntie toenemen. Bij een lagere watertemperatuur in de radiator, en dus ook een minder snelle natuurlijke verspreiding van warmte, neemt de efficiëntie dus nog meer toe. Heeft het water namelijk een temperatuur van 37°C in de radiator, neemt het afgiftesysteem tot wel 65% toe.

Zet je cv-ketel lager

De ventilatoren zelf zorgen dus niet per se voor een lagere energierekening, de besparing zit hem vooral in het verlagen van de cv-aanvoertemperatuur. Verder zorgt een verlaging van de cv-aanvoertemperatuur niet alleen voor een lager gasverbruik. Het zorgt er ook nog eens voor dat je HR-ketel een hoger rendement behaalt.  

Een HR-ketel verbrandt namelijk zijn oude rookgassen. Deze rookgassen ontstaan pas wanneer het koudere retourwater gaat condenseren. Het condensatie punt van dit water is 58,6°C. Hoe lager de retourtemperatuur, des te meer condensatie er plaats vindt, waardoor je dus een hoger rendement behaald. De ideale retourtemperatuur voor een optimaal fungerende cv-ketel is tussen de 30 en 40°C. Hier is overigens meer informatie over te vinden op onze pagina waterzijdig-inregelen

Om deze ideale watertemperatuur te bereiken zul je de cv-aanvoertemperatuur moeten verlagen. In veel huizen staat deze namelijk nog ingesteld op 75-80°C. Onderweg zal het water in de radiatoren dan maximaal zo’n 10-20°C afkoelen, waardoor het water nog steeds een retourtemperatuur heeft van 60-70°C. Deze temperatuur is hoger dan het condensatiepunt van water, waardoor er een minimale hoeveelheid aan condensatiegassen ontstaat. Bij een hoge cv-aanvoertemperatuur haal je dus geen hoger rendement. 

Het is moeilijk te zeggen wat de uiteindelijke besparing zal worden bij het verlagen van de cv-watertemperatuur. Dit is namelijk afhankelijk van een aantal factoren. Zo is het afhankelijk van hoe hoog de cv-watertemperatuur stond, de cv-watertemperatuur nu staat, en hoe goed de woning geïsoleerd is. Uitgaande van een zo hoog mogelijke cv-aanvoertemperatuur en een redelijk geïsoleerde woning kun je tussen de 10-20% gas besparen. Hoe lager je de temperatuur zet, des te hoger de besparing natuurlijk.  

Op de site www.zetmop60.nl vind je overigens meer informatie hoe je in één minuut de cv-ketel lager kunt zetten. Er staat dan per cv-ketel aangegeven hoe dit in zijn werking gaat. 

Hoeveel ventilatoren heb ik nodig? 

Afhankelijk van de inhoud van je woning kun je bepalen hoeveel radiatorventilatoren je minimaal nodig hebt. Een maatstaaf die je hiervoor kunt hanteren, is om ongeveer éénmaal per uur alle lucht in de hele ruimte te circuleren. Je kunt het natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt, maar veel efficiëntie ga je hier niet mee winnen. Eén radiatorventilator circuleert ongeveer 30m3 lucht per uur. Heeft de woning dus een inhoud van 120m3? Dan zou je minimaal vier radiatorventilatoren moeten aanschaffen. 

De ventilatoren in het apparaat maken geluid. Gemiddeld gezien is het geluidsniveau van de ventilatoren tussen de 20 en 23 decibel. Dit zul je in de praktijk niet of nauwelijks horen, omdat je geluidsdrempel gemiddeld gezien 20 decibel is. Geluiden lager dan 20 decibel zijn bijvoorbeeld je eigen hartslag en zelfs je bloedsomloop. Geluid is echter subjectief, dus ga bij twijfel eens kijken bij buren, familie of vrienden. Er is vast wel iemand in jouw omgeving die dit al heeft aangeschaft. Gemiddeld gezien kost een radiatorventilator tussen de 35 en 50 euro. Radiatorventilatoren bestaan in verschillende kleuren en smaken. Zo kun je ook zwarte modellen kopen, en apparaatjes welke meerdere ventilatoren bevatten. Sommige radiatorventilatoren bevatten zelfs de functie om ’s zomers passief te koelen in combinatie met een warmtepomp. Hierdoor kan de prijs natuurlijk ook oplopen. 

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord