Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Stand-by-killer

Stand-by-killer

een stand-by-killerEen stand-by-killer is een simpele, maar zeer effectieve ingreep om sluipverbruik te voorkomen. Dit komt veel voor bij elektrische apparaten die een klein deel van de dag aan staat, maar wel vaak in de stand-by modus worden gezet, zoals de televisie of computer. De stand-by-killer zorgt ervoor dat het apparaat helemaal wordt uitgeschakeld op het moment dat het langere tijd op stand-by staat. Naast het voorkomen van sluipverbruik zorgt de stand-by-killer er ook voor dat de kans op brand door kortsluiting kleiner wordt. Mocht er bijvoorbeeld bliksem in slaan (al is de kans ontzettend klein), dan zorgt de stand-by-killer ervoor dat de aangesloten apparatuur hiertegen is beschermd.

Als de televisie op stand-by wordt gezet, dan zet de stand-by-killer na 5 tot 10 minuten de netspanning automatisch uit. De televisie is op dat moment volledig uitgeschakeld en verbruikt dus geen elektriciteit. Wanneer je besluit om de televisie weer aan te zetten, dan vangt eerst de stand-by-killer het signaal van de afstandsbediening op. Vervolgens zet deze de televisie op stand-by. Door vervolgens nog een keer op de afstandsbediening te drukken, gaat de televisie aan.

Bij de volgende apparaten kan je nagaan of het nuttig is om een stand-by-killer te gebruiken. Hierbij wordt gerekend met een stroomprijs van € 0,25/kWh.

Sluipverbruiker Sluipverbruik Kosten
Computer met bijbehorende apparatuur 260 kWh/jaar € 65,-/jaar
Kleine elektrische boiler 150 kWh/jaar € 40,-/jaar
Game console (PS4, Xbox One) 80 kWh/jaar € 20,-/jaar
Koffiezetapparaat 40 kWh/jaar € 10,-/jaar
Oven met digitale klok 30 kWh/jaar € 7,50/jaar


Een stand-by-killet kost zo'n € 10,- tot € 50,-.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord