Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Werkgroep Duurzaam Luttenberg

Werkgroep Duurzaam Luttenberg

Werkgroep Duurzaam Luttenberg: ‘In ons dorp is de tijd rijp voor het opwekken van duurzame energie’

In Luttenberg leggen steeds meer mensen zonnepanelen op hun dak. Maar er kan nog meer en er is ook meer nodig om in de totale energievraag van het dorp te voorzien. “Sinds de verbouwing van ons huis wekken wij onze energie op met een warmtepomp en zonnepanelen in de tuin”, zegt Simon Troost uit Luttenberg. “Graag wil ik op dit vlak iets voor heel Luttenberg betekenen en dus sprak ik met enkele dorpsgenoten. Dat leidde tot de werkgroep Duurzaam Luttenberg, nu nog onder Plaatselijk Belang.”

Met mensen die beroepsmatig met duurzame energie te maken hebben, is er binnen de werkgroep aan kennis en ervaring geen gebrek. “Belangrijk is wel dat we het hele dorp erbij betrekken en dus hebben we onlangs een bijeenkomst georganiseerd”, vertelt werkgroepslid Edwin Tijs. “Er waren zestig mensen, dus het leeft wel. Dat bleek ook uit de antwoorden op de door ons voorgelegde vragen. Nagenoeg alle aanwezigen zien het vraagstuk rond de energietransitie als een kans voor Luttenberg en zijn bereid een actieve houding aan te nemen. De meeste hebben een financiële drijfveer, maar zijn nog zoekende in wat zij willen op het gebied van duurzaamheid.”

Grote opgave

Tijdens de bijeenkomst gaf de gemeente aan wat Luttenberg nodig heeft om aan de opgave voor 2030 te voldoen. Dat betreft 4 hectare zonnepanelen op daken plus 8 hectare zonnepanelenvelden óf een honderd meter hoge windmolen. “Het was opmerkelijk dat er geen grote weerstand tegen die zonnevelden of dorpswindmolen bleek te zijn”, gaat Simon verder. “Onder de aanwezigen was een kleine meerderheid voor een dorpsmolen. Daarnaast gaat de voorkeur duidelijk uit naar een collectieve aanpak, waarbij de regie in Luttenberg zelf ligt en de inkomsten in het dorp zelf blijven.”

Concreet aanbod

Om de organisatie goed op te kunnen tuigen, wil de werkgroep Duurzaam Luttenberg klein beginnen. “Op dit moment zoeken we iemand – een lokale agrariër bijvoorbeeld – die een dak beschikbaar wil stellen voor meerdere zonnepanelen, afgestemd op de capaciteit van het netwerk”, leggen Simon en Edwin uit. “Vervolgens kunnen we dorpsgenoten werven die op dit dak willen participeren en er via een gezamenlijke inkoop wellicht voor zorgen dat nog meer mensen zonnepanelen op hun eigen dak leggen. Vanuit het eerste concrete draagvlak kunnen we verder bouwen aan een duurzaam dorp. Het realiseren van een zonnepanelenveld of dorpsmolen vraagt nu eenmaal om een lange adem van de werkgroep Duurzaam Luttenberg. In het dorp blijkt de wil er in ieder geval te zijn en dat geeft ons alle energie om de schouders eronder te zetten.”