Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Familie Kemper uit Heeten; van gasaansluiting naar warmtepomp

Familie Kemper uit Heeten; van gasaansluiting naar warmtepomp

Agnes en Willy Kemper wonen al bijna 40 jaar in het centrum van Heeten. Bijna in de achtertuin van de kerk en dat bevalt ze uitermate goed. De zestigers wilden alleen graag nog een flinke slag slaan als het gaat om duurzaamheid. De aanschaf van zonnepanelen is dan natuurlijk een stap in de goede richting, maar dat ging ze niet ver genoeg. Het echtpaar besloot namelijk eerder dit jaar hun woning uit 1976 aardgasvrij te maken.

Ze haken daarmee vroegtijdig aan bij de afspraak in het Klimaatakkoord en de ambitie van de gemeente Raalte om in 2050 volledig aardgasvrij te zijn. Alle woningen en gebouwen moeten dan zonder aardgas worden verwarmd. “Het spreekt ons aan om het milieu te beschermen, geen fossiele brandstoffen meer te gebruiken en te gaan voor hernieuwbare energie”, motiveren ze.

Gasloos wordt over het algemeen geassocieerd met nieuwbouw. Dat is niet zo vreemd, want het is tegenwoordig zelfs een verplichting om aardgasloos te bouwen. Anders is het met bestaande bouw. Het is nogal een tijdrovende en ingrijpende operatie om je huidige woning gasloos te maken. “We waren er al snel uit dat we nergens zo’n plek weer krijgen. Dus, als we wat willen, dan maar hier aan Het Wormer.”

Ze kozen dus voor de Sallandse werkwijze: oppakken, aanpakken en doorpakken! Het hele huis ging op de kop en ze leefden een half jaar in de serre. “Lastig? Ach, je zit in de rotzooi, maar het staat allemaal in het teken van verbetering van je eigen woongenot. Het is toch van een heel ander niveau dan wat de inwoners van Limburg en Friesland is overkomen met die wateroverlast?”, relativeert het stel.

De grootste klus was het slaan van 5 bronnen voor de warmtepomp. Elk met een diepte van maximaal 50 meter en een onderlinge afstand van 5 tot 6 meter. “We konden niet in de achtertuin komen. In overleg met de energieadviseur en betrokken ondernemers is daarom gekozen voor 3 bronnen onder de oprit en 2 in de voortuin.”

Streepje voor

Ook dat had natuurlijk nog wel wat voeten in de aarde. “Voor ons én voor de buurt, dus we hebben de buren van tevoren op de hoogte gebracht van wat er stond te gebeuren. Een aantal nam regelmatig een kijkje en liet ons weten te waarderen dat we overstappen naar aardgasvrij wonen. Maar ze vinden zichzelf te oud om het ook te doen. Dat is onze gouden tip: begin niet te laat met aardgasvrij, later komt het er misschien niet meer van!”

De stap naar aardgasvrij was voor Willy en Agnes wel wat eenvoudiger dan voor de gemiddelde Sallander. Met hun bedrijf Bepacom zijn ze ondernemers in duurzaamheid en klimaatbeheersing. Ook hebben ze het eerste energieneutrale bedrijfspand van Raalte neergezet. Bovendien is Willy initiatiefnemer en medeoprichter van Energie Support Salland. Met dit initiatief worden ondernemers aangespoord en geholpen om gas en stroom te besparen.

Als je zover gaat om helemaal aardgasvrij te gaan, dan is dat een soort stip op de horizon, maar tegelijk ook het startsignaal om meer aan te pakken. Zoals vloerisolatie en vloerverwarming, isolatie van de buitenmuren en HR+++ glas. Ook zijn de zonnepanelen er nu gekomen. “We hebben gewacht op betere en intelligentere techniek. Nu beschikt elk paneel over een eigen omvormer en halen we telkens de maximale capaciteit.”

“Het aardgasvrij maken van onze bestaande woning gaan we zeker terug verdienen

Agnes en Willy zijn het er over eens dat het aardgasvrij maken van een bestaande woning een flinke investering is. Ook al zet je het weg tegenover het voordeel op de lange termijn. “We gaan het terugverdienen, maar daar gaat wel meer dan tien jaar overheen. Aan de andere kant heb je wel een streepje voor als het ooit tot woningverkoop komt.”