Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding 16 buurtbewoners uit Raalte; samen aan de zonnepanelen

16 buurtbewoners uit Raalte; samen aan de zonnepanelen

Waar het uitlaten van de trouwe viervoeter al niet goed voor is. Je snuift gezonde buitenlucht op en het is goed voor de sociale contacten. Zo tref je nog eens een buurtgenoot en een toevallige ontmoeting kan zomaar leiden tot een heel mooi en duurzaam initiatief. Vraag het maar aan de bewoners van het Sparrenplein, Populierenplein en Larixplein in Raalte.

Drie hofjes die op identieke wijze zijn opgezet en aan elkaar grenzen. Je loopt daardoor gemakkelijk van het ene naar het andere plein. Logisch dus dat je onderling meer contact hebt dan in een gemiddelde straat. “Zo kwamen we tijdens een rondje met de hond met elkaar in gesprek over zonnepanelen. Meerdere bewoners hadden er wel over nagedacht, maar de stap nog niet gezet. De conclusie was dat het een goed idee zou zijn om met de hele buurt de krachten te bundelen”, vertelt Hans Koehorst.

Het ging bij meerdere bewoners van de drie bomenpleinen namelijk net als in veel huishoudens. Dat je wel eens stilstaat bij de mogelijkheid om zonnepanelen te laten installeren, maar dat het vaak blijft bij een opmerking als  ‘dat moeten we ook nog eens doen’. “De krachtenbundeling met een aantal buurtbewoners en het financiële voordeel geeft dan net het zetje in de goede richting.”

De grote vraag is natuurlijk hoe je moet beginnen. De buurt koos in eerste instantie voor een presentatie door een onafhankelijke energievakman van het energieloket, aangedragen door de gemeente Raalte. “Dat was ook een goed moment om inzicht te krijgen in het aantal geïnteresseerde huishoudens zodat we beter en gerichter offertes konden aanvragen. In dat stadium is het belangrijk om een goede en eerlijke vergelijking te kunnen maken. Eentje op basis van de capaciteit van de zonnepanelen.”

Maar, er zijn meer aspecten. De collectiviteitskorting is een belangrijk criterium. Net als het feit dat het bedrijf is aangesloten bij Stichting Garantiefonds ZonneEnergie (SGZE). “Verder is vooral gelet op service, prijs-kwaliteitverhouding en veiligheid van de omvormers. Toen duidelijk was wie de leverancier zou worden, hebben we gekozen voor één type zonnepaneel. Dan ziet het aangezicht van onze woningen er in ieder geval hetzelfde uit.”

Onderlinge band

Het mooie van een gezamenlijk zonnepanelenproject is dat velen kunnen aanhaken. Natuurlijk heeft iedereen zijn/haar eigen afwegingen op basis van leeftijd, gezinssituatie en dergelijke, maar je kunt ook gewoon klein beginnen. Wel heeft een aantal oudere buurtbewoners een duidelijke keuze gemaakt om juist nu iets meer te investeren. “Tenslotte krijg je amper rente

op de spaarrekening.” Zo zijn eind oktober 2019 dus de daken van 16 woningen in de Raalter bomenbuurt voorzien van zonnepanelen. Voor zover Hans het kan beoordelen, zijn de deelnemers tevreden. Wel bleef de opbrengst bij enkele huishoudens achter bij de verwachting, maar dit is door het bedrijf opgelost. Hij durft het daarom zeker aan om het zonnepanelenproject een succes te noemen. “Het is voor ons ook geen eindstation, maar juist een beginpunt. De start van meer gezamenlijke initiatieven op het gebied van energiebesparing. Die collectieve aanpak komt zeker weer in beeld als alle huishoudens over moeten naar bijvoorbeeld de opslag van energie. Als de tijd rijp is, kunnen we dat verder uitwerken.”

Tot slot wil hij graag benadrukken dat het project heel goed is geweest voor het versterken van de onderlinge band. “Als één ding duidelijk is geworden, is het wel dat samen zonnepanelen kopen meer oplevert dan alleen energie.

Zelfs buurtbewoners, die geen belangstelling hadden voor de zonnepanelen, zijn toch naar de informatiebijeenkomst gekomen. Dat is toch mooi?”

“Samen zonnepanelen kopen, levert meer op dan alleen energie”