Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Ingrid Pronk en  Bernd Spengler verbouwen een oude woonboerderij

Ingrid Pronk en Bernd Spengler verbouwen een oude woonboerderij

Als je de kans krijgt dé woonboerderij van Raalte-Noord (die met de schaapjes) te kopen die al meer dan 120 jaar in handen van de familie is, dan ligt het sentiment al gauw op de loer. Met andere woorden: het risico om een keuze te maken met je hart in plaats van je verstand. Reden voor Ingrid Pronk (de 4de generatie) en Bernd Spengler om vooraf een uitvoerig bouwkundig rapport te laten maken. “We wilden weten of een restauratie naar oude staat haalbaar was.”

Haalbaar qua financiële middelen, maar ook qua hoeveelheid tijd en energie die ze er zelf in moeten steken. Het licht ging op groen en dat was het signaal voor een megaverbouwing van de woonboerderij die in het oog springt als je van Raalte-dorp naar Raalte-Noord (na de fietstunnel) fietst.

Bouw- en klussenbedrijven lopen al maanden af en aan en Bernd en Ingrid steken zelf ook vrijwel dagelijks de handen uit de mouwen. “Het is bijzonder om veel zelf te doen. Waarschijnlijk hebben we elke schroef of klinknagel wel in de handen gehad.”

De opdracht aan de architect was volkomen helder: vertaal de woonwensen in een bijzonder ontwerp. Iets met het gemak en het comfort van deze tijd maar wel met behoud van de authentieke elementen. Hoewel ze in november pas echt gaan inrichten, is duidelijk zichtbaar dat de houten balken een prominente rol gaan spelen. Als je zo’n grootschalige verbouwing oppakt, kun je natuurlijk niet om bepaalde duurzaamheidsmaatregelen heen. “Het huis is heel degelijk gebouwd, maar het was inderdaad wel nodig om een moderniseringsslag uit te voeren. In het voorhuis bijvoorbeeld, waar we eerst zijn gaan wonen en slapen, was 50 jaar niets gebeurd. Er zat nog enkel glas in, de kozijnen waren verrot en er was geen vloerisolatie. Dus we hebben dat eerst maar eens zo optimaal mogelijk geïsoleerd. Hierbij hebben we nadrukkelijk gekeken welke materialen we opnieuw konden gebruiken. Eigenlijk is onze woonbeleving daar, in het voorhuis, al begonnen.”

Daarna ging het dak er af. Letterlijk! En werd alles – werkend van buiten naar binnen – weer opgebouwd. Zoveel mogelijk aan de hand van oude foto’s en tekeningen om zo dicht mogelijk bij de originele staat van de woning te blijven. “Dat heeft onder andere geleid tot een iets andere indeling. Ook kwam er een lichtstraat. Dit is een aantal kleinere ramen direct naast elkaar in het dak in plaats van de meer moderne dakkapel.”

Levensbestendig

In elk onderdeel van de woonboerderij is duurzaamheid dus nadrukkelijk aan de orde geweest en overal zijn maatregelen genomen. Het resultaat mag er zijn, want ze scoren de hele hoge isolatiewaarde van maar liefst 5 voor de dak- en gevelisolatie. Concreet betekent dit dat 10 centimeter isolatie is aangebracht.

Toch geeft het stel nadrukkelijk aan dat ze soms wel concessies hebben gedaan aan duurzaamheid. Dan gaat het bijvoorbeeld om hergebruik van oude materialen ten opzichte van de aanschaf van nieuwe materialen. En dat je op sommige plekken in de woning dus genoegen neemt met een mindere isolerende werking.

Ook is de aanschaf van een warmtepomp aan de orde geweest, maar gezien de grootte van de woning is de keuze gevallen op een traditionele cv-ketel. En er liggen evenmin zonnepanelen op het dak. “Dat vinden wij geen mooie combinatie met riet. Ook verzekeringstechnisch zou het een probleem kunnen opleveren.”

Na bijna anderhalf jaar verbouwen, is hun eigen energieniveau logischerwijs wel iets gedaald, maar ze kijken er met een goed gevoel op terug. Mochten ze zich gaan vervelen, dan ligt er om het huis nog voldoende werk op ze te wachten. Zoals het opknappen van de tuin en het restaureren van de schuur. “Ach, je blijft hier altijd werk houden. Maar, dat is mooi. We willen hier zo lang mogelijk blijven wonen. We hebben het in ieder geval ook levensbestendig verbouwd.

“Woonboerderij met authentieke elementen, maar wel met het gemak en comfort van deze tijd”