Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Jef Hegteler; het aanvragen van een openbare laadpaal is supergemakkelijk

Jef Hegteler; het aanvragen van een openbare laadpaal is supergemakkelijk

Elektrisch rijden. Voor de een is het nog een ver-van-mijn-bedshow. Voor de ander is het de normaalste zaak van de wereld. In welke situatie je je ook bevindt, elektrisch rijden wordt steeds populairder. Ook in de gemeente Raalte. Inmiddels is de grens van 30 openbare laadpalen gepasseerd. Met twee aansluitingen per paal kunnen momenteel dus meer dan 60 auto’s tegelijk opladen. En er wordt hard gewerkt aan een verdere uitbreiding.

Dertiger Jef Hegteler is één van die gelukkige eigenaren van een elektrische auto en heeft daarom een openbare laadpaal aangevraagd. “Via mijn werkgever kreeg ik de kans om een auto te leasen en ik was – uiteraard binnen het budget – vrij om een keuze te maken tussen elektrisch, gas, benzine of diesel. Elektrisch lag voor mij voor de hand. Ik wil graag met de tijd mee. Niet voor niets wonen we ook in de groene, gedeeltelijk gasloze wijk Salland II.”

Hoewel hij zeker spreekt over een keuze op gevoel heeft de Raaltenaar wel degelijk alternatieven tegen het licht gehouden. “Het financiële plaatje bij elektrisch is gewoon erg aantrekkelijk, want de bijtelling ligt een stuk lager dan bij auto’s op benzine. Of zelfs ten opzichte van hybride auto’s.”

Het moest dus elektrisch worden. Aangezien Jef wel iets heeft met mooie auto’s viel de keuze op een Ford Mustang. “Ik heb eerst wel even geschakeld met collega’s en een aantal vrienden. En de reviews op YouTube gaven het laatste zetje.”

Een elektrische auto rijden is één, maar je moet in de nabijheid van je woning natuurlijk wel de gelegenheid hebben om elektriciteit te ‘tanken’. Beschik je over een oprit, dan kan dat bij de eigen woning. Lukt dat niet zoals bij Jef, dan kun je een openbare laadpaal aanvragen. Als voorwaarde geldt dan dat er binnen een loopafstand van 250 meter van het woonadres geen andere laadpaal (gepland) staat. En je moet woonachtig of minimaal 20 uur in de week werkzaam zijn op de aanvraaglocatie.

Verbeterde actieradius

Het aanvragen gaat supergemakkelijk, weet Jef nu ook. Je gaat naar www.raalte.nl/elektrische-laadpalen, vult enkele gegevens in en je moet het aankoop- of leasebewijs van de elektrische auto uploaden. Vervolgens neemt een medewerker van de gemeente contact met je op.

Toevallig lag er bijna op hetzelfde moment nog een aanvraag uit de wijk bij de gemeente Raalte, dus momenteel maken twee buurtbewoners gebruik van de laadpaal. En dat aantal gaat in de komende jaren ongetwijfeld verder groeien, dus misschien wordt het nog wel dringen… “Ach, je moet elkaar de ruimte geven. Ik zorg er nu ook al voor dat ik de auto weghaal als ie voor 70 tot 80% is opgeladen. Dat is voldoende voor mij. De app geeft een melding als dat punt is bereikt en dan koppel ik ‘m af. Moet ik wel een keer verder rijden, dan zijn er in het land genoeg andere locaties.”

In de begintijd van de elektrische auto was dat opladen nogal een beladen onderwerp. Sommigen sloegen de aanschaf nog even over uit angst ergens onderweg te stranden. Die periode ligt echt ver achter ons. “Ik heb me er natuurlijk ook in verdiept en de actieradius is enorm verbeterd. Bovendien kun je tegenwoordig bijna letterlijk op elke hoek van de straat je auto opladen. En maak je gebruik van de palen van snelladers, dan hoef je slechts een kwartier te laden om weer 300 kilometer te kunnen rijden”, aldus Jef.

“Het aanvragen van een openbare laadpaal is echt supergemakkelijk”

Benieuwd waar de openbare laadpalen in de gemeente Raalte zich bevinden of wil je er zelf één aanvragen? Ga dan naar www.raalte.nl/elektrische-laadpalen.