Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Tom en Esther Vastenavond; onderhoudsarm kan echt wel op een groene manier

Tom en Esther Vastenavond; onderhoudsarm kan echt wel op een groene manier

Iedereen houdt er van. Heerlijk fietsen of wandelen in de natuur. Genietend van de buitenlucht word je hartstikke vrolijk van alle kleurrijke bloemen en kwetterende vogels om je heen. Dat wil je eigenlijk ook wel op de plek waar je dagelijks bent: de eigen tuin. Maar ja, dat onderhoud, pff…. Toch hoeft dat helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. En ook niet veel tijd te kosten. Vraag het maar aan Tom en Esther Vastenavond, woonachtig aan de Venebrugge in Raalte.

Net als steeds meer inwoners van de gemeente hebben ze de switch gemaakt van teveel grijs naar meer groen. Oftewel, tegels er uit en planten er in. “Toen we hier kwamen wonen, leek het ons beter eerst te kiezen voor een soort basistuin. Met het nodige straatwerk en veel gras. Lekker praktisch voor de jonge kinderen. Het idee was om te sparen voor een mooie, natuurlijke tuin. Geen stenen bakken, maar een tuin waaruit we zelf bloemen kunnen plukken”, wijzen ze naar een mooie vaas met kleurrijk boeket uit eigen tuin.

De huidige (grotendeels) groene tuin heeft nog steeds voldoende speelgelegenheid voor de kids en elk seizoen staat er wel iets in bloei. “We zeggen regelmatig tegen elkaar dat de tuin nu echt tot leven is gekomen. Het ene moment zie je vogels vliegen, het andere moment loopt er een egel rond op zoek naar beschutting. En we mogen veel meer vlinders en bijen begroeten. Leuk om te zien en goed voor de kruisbestuiving. We zijn erg tevreden met het resultaat. Een mix

van onze ideeën en de inrichting die met dank aan een kweker

tot stand is gekomen.”

Maar, hoe zit het dan met het onderhoud? De beperkte hoeveelheid tijd en energie is juist vaak de motivatie om voor stenen te kiezen. Esther en Tom schudden met het hoofd. “We zijn nu amper meer tijd kwijt. Ook bestrating moet je onderhouden. En als je dan moet kiezen, is het toch een stuk prettiger om de natuur leidend te laten zijn?”

“De rode (of groene) draad”, vervolgen ze, “is dat we de sterke planten de ruimte geven om te groeien. Met die visie is het beplantingsschema opgesteld. Daarmee is een strakke tuin met een wilde sfeer gecreëerd. Het eerste jaar kostte het onderhoud wat meer tijd, maar daarna valt het reuze mee. Bovendien vinden we het steeds leuker om het wild, maar wel netjes te houden. Onze conclusie: onderhoudsarm kan echt wel op een groene manier!”

Openbare pluktuin

Het idee voor een groene tuin was er dus al langer, maar Tom en Esther hebben zich naar eigen zeggen ook wel laten leiden door de groeiende (media)aandacht voor het klimaat. Met name de heftige buien waarmee we worden geconfronteerd en dat het dus ook steeds lastiger wordt om het regenwater te verwerken. Bij de aanleg van hun eigen wijk Salland II is daar met allerlei wadi’s al goed rekening gehouden. “Dat heeft ons eerlijk gezegd wel aan het denken gezet. Ook als bewoner heb je een verantwoordelijkheid om het regenwater goed te laten weglopen.”

“Onderhoudsarm kan echt wel op een groene manier”

Inmiddels trekt het werk van Esther en Tom ook de aandacht van voorbijgangers. “Dat mensen vaker blijven staan en hun nieuwsgierigheid tonen naar wat er op dat moment in bloei staat, is een leuk compliment.” Hun groene inslag krijgt zelfs een vervolg buiten de grenzen van de eigen tuin. “Met een aantal dames uit de wijk hebben we het plan opgevat om hier een openbare pluktuin te realiseren”, vertelt Esther enthousiast.