Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Wim en Gera van Toly; bezuinigen is een sport geworden

Wim en Gera van Toly; bezuinigen is een sport geworden

Zolang hun gezondheid het toelaat, blijven Wim en Gera van Toly fijn en comfortabel wonen aan de Korenbloem. Relatief dicht bij het centrum van Heino en als ze in de keuken staan, kunnen ze het bos ruiken. “We zien hier geregeld eekhoorntjes lopen.”

Ze staan letterlijk dicht bij de natuur en genieten er met volle teugen van. Het is dan ook een belangrijke inspiratiebron om meer met duurzaamheid bezig te zijn. Net als het prettige gevoel als je naar de bankrekening kijkt. “Sinds een jaar of tien zijn we ons wat meer gaan verdiepen in duurzaamheid. Het komt vaker in het nieuws en mensen praten er meer over, dus dat is wel een stimulans. Onze eerste besparing zat ‘m vooral in het anders omgaan met gas en elektriciteit. Elke week hielden we ons verbruik bij. Zo kregen we een goed inzicht en van daaruit probeerden we ons verbruik naar beneden te krijgen.”

Besparing is een mooie drijfveer, maar het draait ook om fijn wonen. En daar was volgens het echtpaar nog wel wat winst te behalen. “We hadden beneden al dubbel glas, maar bij een kamertemperatuur van 20 graden was het nog niet echt behaaglijk. Daarom hebben we voor extra dubbel (HR++) glas gekozen en boven zijn we van enkel naar dubbel glas gegaan. De kosten op de bovenverdieping bleven beperkt omdat we dezelfde kozijnen konden gebruiken. Wel hebben we extra roosters laten aanbrengen om beter te ventileren vanwege een vochtprobleempje.”

Hoe meer ze zich met duurzaamheid bezig hielden, hoe fanatieker de Van Toly’s werden. “Dan waren we ’s middags eerst dolblij met een bezuiniging die goed uitpakte en dan keken we ’s avonds al weer vooruit. Het bezuinigen is nu een beetje een sport geworden”, zegt het stel lachend.

Het is dan zeker niet vreemd dat ook energievakman Jan Oostewechel werd ingevlogen voor een uitgebreide (2,5 uur!) gratis energiescan. “Dat leverde interessante informatie op. Bijvoorbeeld over de Cv-ketel die we drie jaar geleden hebben aangeschaft. Het blijkt dat we deze Hr-ketel vrij eenvoudig kunnen omtoveren tot een hybride ketel (combinatie gas en warmtepomp). En dan zijn we naar de toekomst toch een stuk flexibeler.”

ZELF AAN DE SLAG

In de woonkamer valt het oog meteen op de fraaie pelletkachel. Hij staat in de zomer helemaal uit, maar in de winter zorgt hij voor prettige warmte. De aanwinst kwam in de plaats van een houtkachel. Absoluut beter voor het milieu – er komt minder fijnstof vrij - maar Gera en Wim bekennen eerlijk dat ze zich vooral door andere motieven hebben laten leiden. “Hout is duur en de opslag is een heel gedoe, terwijl we nu met pellet(hout)korrels werken. Dan kun je gemakkelijk wat meer bestellen. Meestal doen we zo’n 990 kilo in één keer.”

“Een groot voordeel van een pelletkachel is verder dat het is uitgerust met een ventilator waardoor de korrels eerder warm worden”, vervolgen ze. Ook de mogelijkheid dat je apart kunt instellen of de warmte ook naar andere ruimtes gaat, ervaren we als bijzonder prettig.”

“Bezuinigen is nu een sport geworden”

Inmiddels liggen er ook al tien zonnepanelen op het dak, zijn lampen vervangen door ledlampen en heeft Wim “een rondje kit” gedaan op zolder. Met andere woorden: je kunt heel veel zelf. De volgende stappen zijn ook al bekend: muur- en vloerisolatie en op termijn komt er een nieuwe wasmachine. “De nieuwste modellen passen het wasmiddel en water aan op de hoeveelheid was. Dat scheelt water voor het milieu en wasmiddel voor de portemonnee.”