Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Van energielabel G naar A

Van energielabel G naar A

Jan Bakkes en Fanny Huisman uit Nieuw Heeten hebben het gepresteerd om in tien jaar tijd de maandelijkse energielasten van hun woning terug te brengen van €378 naar €120. “Dat is niet alleen 30% minder, het is ook een structurele daling van de maandelijkse lasten! En dat terwijl we bijna alle voordelen tegelijk met werkzaamheden ten behoeve van een hoger comfort gerealiseerd hebben.”

Jan Bakkes wil daarmee zeggen dat energieverbruik een maandelijkse last is, en een lager energieverbruik dus een maandelijkse lust! En dat je veel van die voordelen kunt realiseren in combinatie van verhoging van je woongenot. Twee vliegen in een klap. Bakkes en Huisman wonen in het buitengebied van Nieuw Heeten in een woning die al vanaf het jaar 1840 op kaarten te zien is. Het was dan ook geen verrassing dat er flinke winst te behalen viel. Het energielabel is inmiddels van G naar A gegaan. Van het slechtste resultaat, naar de beste prestatie.

Energievakman

Jan Bakkes en Fanny Huisman lieten, nadat alle energiebesparende maatregelen waren uitgevoerd, een energievakman van het energieloket komen voor een energiescan. Ze wilden namelijk graag weten of er nog meer winst te behalen viel. Bakkes: “Uit de energiescan bleek dat we het goede al gedaan hadden. En dat is ook een mooie opbrengst. Ik had me zelf ook wel goed verdiept in de materie, maar het is prettig om van een energievakman te horen dat je de goede besluiten hebt genomen.”

Overzicht

Tien jaar geleden trokken Jan Bakkes en Fanny Huisman in hun woning. Van meet af aan zijn ze bezig geweest met verbouwingen en aanpassingen ten behoeve van het leefcomfort. Bakkes: “Steeds kleine stapjes. De energiescan van het energieloket was voor ons aanleiding om alle aanpassingen eens op een rij te zetten voor een totaaloverzicht. Waar hadden we ook alweer welk soort glas vervangen, dat soort dingen. Omdat we steeds een andere situatie hadden, plus dat we een paar keer van energieleverancier veranderd waren, hadden we eigenlijk geen goed overzicht van bijvoorbeeld een compleet stookseizoen. Dankzij de voorbereiding op de energiescan hebben we dat nu allemaal op een rijtje. Belangrijk, want veel van je energieverbruik heeft te maken met gewoontes, die je soms heel makkelijk aan kunt passen. Neem de temperatuur voor de verwarming. Die had de installateur op 85 graden gezet. Die staat nu op zestig graden, ook meer dan voldoende, maar dat scheelt dus wel veel stookkosten.”

Goede keuzes

Terugkijkend op alle verbouwingen had Jan Bakkes nog wel één kans kunnen benutten die hij destijds over het hoofd zag: “We zouden hier heel goedkoop gebruik gemaakt kunnen hebben van ondiepe aardwarmte. Er is nogal wat gegraven rondom de kavel, dus daar hadden we makkelijk gebruik van kunnen maken door er een buizensysteem in aan te leggen. Maar dat is achteraf.”

De discussie over een rietenkap of dakpannen op het dak is een mooi voorbeeld van werk met werk maken. “We zetten de voor- en nadelen op een rijtje. Toen zelfs de rietdekker zei dat we beter voor pannen konden gaan, hebben we die verandering gelijk aangegrepen om de kap te isoleren. Samen met de aannemer hebben we dat toen bijzonder grondig aangepakt met extra isolerende platen.”

Opwekken

Zoals de energievakmannen van het energieloket ook altijd adviseren hebben Bakkes en Huisman eerst geïsoleerd en aan het comfort gedacht. Daarna is gekeken naar eigen opwekking van stroom. “We hebben drie sets zonnepanelen en overwogen een van die sets te vervangen, omdat die al behoorlijk op leeftijd is. We wilden dat koppelen aan eigen opslag, zodat we nog minder afhankelijk zijn van het energienet. Maar eigen opslag is nu nog redelijk kostbaar, dus dat hebben we nog even uitgesteld. Ik denk dat dat over tien jaar wel zal gebeuren.”

Gratis energiescan

Wil jij ook een gratis energiescan aanvragen? Dat kan! Ga naar Gratis Energiescan | Duurzaam Bouwloket.