Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Verduurzamen monumentale boerderijen

Verduurzamen monumentale boerderijen

Is uw Staphorster boerderij al klaar voor de toekomst?

De gemeente Staphorst heeft De Groene Menukaart. Dit is een toolbox voor het verduurzamen van historische panden. Op de website van De Groene Menukaart vindt u inspiratie en informatie voor het verduurzamen van uw pand. Of doe de gratis online Zelfscan Duurzaam Monument om te kijken welke maatregelen bij uw boerderij, woning of bedrijfspand passen. 

De Groene Menukaart: speciaal voor historische panden

Bekijk en vergelijk alle mogelijkheden:

  • Meer dan 70 duurzame maatregelen op een rij;
  • Energie besparen en energie opwekken;
  • Van snelle tips tot grote verbouwing;
  • Speciaal voor monumenten en historische panden;
  • Een indicatie van de investering en besparing;
  • Zie wanneer u een vergunning nodig heeft;
  • Ontdek welke subsidies en leningen er zijn;
  • Er is ook een aparte menukaart voor de Staphorster boerderij.

Waarom een menukaart?

Nederland telt veel oude woningen. De gemeente Staphorst kent veel rijksmonumenten. Het is belangrijk dat ook deze panden meegaan met de tijd. Veel mensen weten niet waar hun energie precies naartoe gaat, of dat een pand ook verwarmd kan worden met energie uit duurzame bronnen zoals de lucht, zon of water. Oude gebouwen verduurzamen vraagt wel om een andere aanpak dan nieuwbouw. De duurzame ambities moeten zorgvuldig worden ingepast met respect voor het gebouw. Om u hier een handje bij te helpen, is De Groene Menukaart ontwikkeld. Waar moet u op letten bij een historisch pand? Dit wordt per duurzame maatregel in de toolbox uitgelegd.

Het resultaat?

Een historisch gebouw en tóch duurzaam! Met De Groene Menukaart is het binnen handbereik:

  • Een lagere energierekening;
  • Meer comfort in uw pand;
  • Minder impact op het milieu.

Zelfscan Duurzaam Monument

Veel monumenteigenaren willen graag hun pand verduurzamen. Maar wat kan er, wat kost het en wat levert het op? De Zelfscan Duurzaam Monument helpt woningeigenaren op weg om duurzame stappen te zetten. Een monumenteigenaar voert in enkele minuten gegevens in over onder meer het energieverbruik, de monumentale status, het woonoppervlak en de reeds uitgevoerde maatregelen.

Op basis van die informatie toont de Zelfscan de relevante duurzame maatregelen voor uw monument. Ook geeft de scan inzicht in de kosten, besparing, milieu-impact en mogelijke financieringen en subsidies. U draait de resultaten eenvoudig uit tot een pdf rapport, wat helpt bij het nemen van vervolgstappen.

De Zelfscan Duurzaam Monument is ontwikkeld door het Nationaal Restauratiefonds en De Groene Grachten en gebaseerd op de informatie uit De Groene Menukaart. Ga meteen aan de slag op:  www.degroenemenukaart.nl/zelfscan

Ervaring met het verduurzamen van een monumentale boerderij

Bent u geïnteresseerd in de ervaring van anderen? Lees hier hoe de familie Kin uit Rouveen hun monumentale Staphorster boerderij energiezuinig maakte.


 Verduurzaamde Staphorster boerderij