Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Verduurzamen boerderijen

Verduurzamen boerderijen

Afbeelding van een stolpboerderij met zonnepanelen op het dakVanuit het rijk wordt er flink ingezet op de verduurzaming van de bestaande bouw. Doelstelling vanuit de rijksoverheid is om eind 2050 alle woningen in Nederland te hebben afgesloten van het aardgas. Dit is uiteraard al een opgave op zich. Maar met name voor een oude boerderij vraagt dit vaak behoorlijke investeringen. We zien in Nederland veel verschillende boerderijtypen, zoals de stolpboerderij, stelpboerderij, kop-hals-rompboerderij of Oldambtster boerderij. Met de massale daken markeren deze boerderijen het platteland en geven ze een geheel eigen karakter aan het landelijk gebied. De meeste stolpen zijn agrarisch niet meer in gebruik en inmiddels herbestemd naar woonboerderij, (deels) kantoor, winkel of horeca. Hierdoor zijn de karakteristieke bouwvormen voor het landschap bewaard gebleven. Echter, als (toekomstig) eigenaar en bewoner van een boerderij kan het daarom best een uitdaging zijn om naast de visuele en technische instandhouding van de woning, ook nog eens aan energetische verbetering te werken.

Gratis hulp bij het verduurzamen van uw boerderij

Vanuit het Duurzaam Bouwloket van de gemeente helpen wij je graag verder bij het verkennen van de mogelijke duurzaamheidsmaatregelen voor je woning. Bij het energieloket zitten experts op het gebied van woningisolatie, verwarmingsinstallaties, ventilatie en energie opwekking. Onze adviseurs helpen je graag om een plan op te stellen om stapsgewijs naar een aardgasloze of zelfs energieneutrale boerderij door te groeien.

"Zorg voor een goede afwatering van het omliggende terrein om een hoge concentratie van het water / afwatering bij de fundering te voorkomen. Zorg er tevens voor dat bomen niet te dicht op de gevels staan. Ze kunnen de vochthuishouding rond de fundering verstoren en met hun wortels op termijn de fundering beschadigen."

Belangrijke aandachtspunten