Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b. Bezig met laden

Ventileren, dat lucht op!

Volgens cijfers van het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu verblijven we gemiddeld 85% van ons leven binnen, waarvan 70% in onze eigen woning. Je kunt dus al raden hoe belangrijk een gezond en comfortabel binnenklimaat is. De lucht in huis is vaak vervuilder dan buiten en kan zorgen voor gezondheidsklachten. Zeker in de decembermaand zitten mensen veel binnen, wordt er uitgebreid gekookt, staan er kaarsjes aan. Juist dan is het belangrijk om 24/7 de ventilatieroosters open te hebben.

Mogelijke klachten
In woningen waar te weinig geventileerd wordt, blijft ‘oude, gebruikte’ lucht hangen en komt er te weinig frisse lucht binnen. Hierdoor kan je last krijgen van hoofdpijn, vermoeidheid, dufheid, verstopte neus of geïrriteerde ogen. Op lange termijn kan het zelfs leiden tot astma of allergieën. Ook kan onvoldoende ventileren zorgen voor vocht- of schimmelproblemen in huis.

Bronnen van vieze lucht
De lucht in huis raakt onder andere vervuild door koken, douchen, houtrook en schoonmaken. Ook wanneer er veel mensen tegelijkertijd in een ruimte zijn, wordt de lucht sneller vies.

Ventileren en luchten
Door genoeg te ventileren en te luchten zorg je voor schone lucht in huis. Het is belangrijk dat er een constante aanvoer van ‘verse’ buitenlucht in alle kamers is. Deze ‘verse’ buitenlucht vervangt de ‘gebruikte, oude’ lucht. Het is het beste om altijd, 24 uur per dag, te ventileren. Dus ook ‘s avonds, ‘s nachts en in de winter. Bij het koken, douchen, klussen of na het slapen is het goed om een kwartiertje te luchten door een raam of deur open te zetten.

Hoe weet je wanneer de luchtkwaliteit goed is
Om te weten hoe het met de luchtkwaliteit in jouw woning is gesteld, kunt u letten op een aantal aspecten.
Dit kan gaan om de luchtvochtigheid en het CO2-gehalte binnen jouw woning. Het CO2-gehalte kan je meten door een CO2-meter te kopen.

Luchtvochtigheid meten
Een te hoge luchtvochtigheid is schadelijk voor de gezondheid. Op het moment dat de luchtvochtigheid ongeveer boven de 65% komt, is de kans op ontwikkeling van schimmels en vochtplekken in de woning een stuk hoger. Een goede luchtvochtigheid zit ongeveer tussen de 40% en de 60%. Er zijn luchtvochtigheidsmeters die een seintje geven op het moment dat de luchtvochtigheid te hoog of te laag is. 
> 70 %                     : de binnenlucht is te vochtig.
30 – 70 %                : de binnenlucht is prima.
< 30%                      : de binnenlucht is te droog.

CO2-gehalte meten
Het CO2-gehalte wordt aangegeven met ppm, dit staat voor parts per million (deeltjes per miljoen). In huis is een CO2-gehalte van 800 ppm prima voor ruimtes die als verblijf zijn bedoeld. Bij een CO2-gehalte van circa 1.200 ppm is ventileren noodzakelijk.
>1200 ppm             : de binnenlucht is ongezond.
1000-1200 ppm      : de kwaliteit van de binnenlucht is aanvaardbaar.
<1000 ppm             : de kwaliteit van de binnenlucht is gezond.

Gratis en onafhankelijk advies
Wil je meer informatie over energiebesparende maatregelen, subsidies- en financieringsregelingen?
Duurzaam Bouwloket helpt je met gratis en onafhankelijk advies. Neem contact op met een adviseur door te bellen  (072 - 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).