Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Vaak gestelde vragen isolatieglas

Vaak gestelde vragen isolatieglas

Als er in jouw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbel glas (thermopane) aanwezig is, dan is het verstandig om dit te vervangen door modern HR++ of zelfs HR+++ glas (triple). 

Waarom zou ik mijn glas vervangen?
Het vervangen van enkel of oud dubbel glas zorgt, naast een energiebesparing, ook voor een aanzienlijke comfortverbetering. Het vervangen van enkele of verouderde dubbele beglazing voor HR++ glas of zelfs HR+++ beglazing in een bestaand kozijn is, niet altijd mogelijk in verband met de grotere dikte van het glas ten aanzien van het bestaande glas en de breedte van de sponning (beschikbare ruimte voor het glas). Als dit niet in het bestaande kozijn past, dan zal het gehele kozijn vervangen moeten worden. Vaak is met wat aanpassingen aan het kozijn in ieder geval HR++ glas goed in bestaande kozijnen te verwerken. Uiteraard is dit ook afhankelijk van het type kozijn. Glas vervangen in aluminium kozijnprofielen kan een lastige of zelfs onmogelijke opgave zijn.

Hoe weet ik wat voor glas ik nu heb?
Je kunt zelf controleren of je HR glas hebt met een aansteker (pas op de gordijnen!) of de lamp van bijvoorbeeld je mobiele telefoon. Kijk eerst of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR, HR+ of HR++. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je ‘normaal’ dubbel glas hebt. Houd daarna een aansteker of de lamp van je mobiele telefoon 5 tot 10 cm voor het raam en kijk naar de weerspiegeling van de lamp in de ruit. Je ziet 4 weerspiegelingen. Bij gewoon dubbel glas hebben alle vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. Je kunt hiermee alleen zien of je HR-glas hebt, maar niet welk soort HR-glas.

Ga je voor een gasloze woning dan adviseren wij om bij het vervangen van beglazing direct te kiezen voor HR+++ beglazing, dit betekent dan vaak dat ook de kozijnen vervangen moeten worden. Met HR+++  beglazing zorg je er voor dat er minder energie nodig is om de woning op de juiste temperatuur te krijgen en te houden. Een goed geïsoleerde woning heeft goed geïsoleerd glas en dit zorgt er voor dat je op termijn ook met lagere temperaturen de woning kan verwarmen.

Hoe zien de werkzaamheden eruit?
Als je de beglazing wilt vervangen en je weet wat voor soort beglazing je graag wilt, is de eerste stap contact opnemen met een glasleverancier. Het vervangen van de beglazing is specialistisch werk. Het wordt daarom aangeraden om dit door een specialist te laten uitvoeren. De glasleverancier loopt over het algemeen de volgende stappen met je door.

Vóór uitvoering
Allereerst komt de glasleverancier bij je thuis om de mogelijkheden te bespreken en vervolgens de maten op te nemen. Op basis van deze afspraak wordt een vrijblijvende offerte gemaakt. Op het moment dat je in overeenstemming bent gekomen over de prijs wordt een datum afgesproken waarbij het glas vervangen wordt. 

Tijdens uitvoering
Tijdens het vervangen van de beglazing worden eerst de glaslatten verwijderd. Vervolgens verwijdert men de oude beglazing en indien nodig wordt het kozijn aangepast voor de nieuwe beglazing. Als dit klaar is, wordt het gehele kozijn schoongemaakt. Hierna wordt het nieuwe glas geplaatst. Uiteindelijk worden er weer nieuwe glaslatten geplaatst en de beglazing is vervangen.

Hoeveel tijd neemt het vervangen van glas in beslag?
Het vervangen van de beglazing is een relatief kleine ingreep en is over het algemeen binnen één dagdeel gedaan, uiteraard afhankelijk van hoeveel beglazing er vervangen moet worden. 

Wat is de U-waarde?
Er zijn inmiddels een heleboel soorten isolatieglas. De isolatiewaarde van al deze glassoorten verschilt. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde: hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Triple glas heeft de laagste U-waarde (0,5 – 0,9).

Kijk voor meer vragen en overige informatie op: www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/vervangen-beglazing