Vervangen van beglazing

Energie besparen en het comfort verbeteren? Wellicht is het vervangen van de beglazing dan een interessante optie. Lees op deze pagina meer over deze maatregel.

Factsheet vervangen beglazing

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over het vervangen van beglazing? Vraag de factsheet aan!
"Het is niet altijd mogelijk om beglazing te vervangen in de huidige kozijnen. Met name bij het vervangen van enkele beglazing voor HR++ glas of drie dubbele beglazing is het kozijn niet altijd geschikt. In dat geval is het vaak aan te raden om direct het gehele kozijn te vervangen." Eric - Bouwkundig adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Ben je in het bezit van goede kozijnen maar is de beglazing inmiddels verouderd? In dat geval is het aan te raden om de beglazing te vervangen voor isolerende beglazing. Dit zorgt naast een energiebesparing ook voor een aanzienlijke comfortverbetering. Het vervangen van enkele beglazing voor HR++ glas of zelfs drie dubbele beglazing is niet altijd mogelijk in verband met de breedte van de sponning (beschikbare ruimte voor het glas). Laat je over dit onderwerp goed informeren. Wellicht is het dan verstandiger om het gehele kozijn te vervangen.

Wil je graag een gasloze woning? Dan adviseren wij om direct te kiezen voor drie dubbele beglazing. Met drie dubbele beglazing zorg je er er voor dat er minder energie nodig is om de woning op de juiste temperatuur te krijgen. Een goed geïsoleerde woning zorgt er voor dat je op termijn ook met lagere temperaturen de woning kan verwarmen. Let er wel voor dat de isolatiewaarde van de beglazing overeen komt met de isolatiewaarde van het kozijn. Als dat niet het geval is bestaat de kans op condensvorming. Het is dan mogelijk verstandiger om het gehele kozijn te vervangen.

Is er weinig ventilatie aanwezig in de woning? Neem dan ook gelijk ventilatievoorzieningen mee bij het vervangen van de beglazing. Dit zorgt voor een gezond binnenklimaat.

Aan de slag?

Een vraag over het vervangen van beglazing of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

Het fijne van de triple beglazing is niet alleen de isolatiewaarde, maar we merken ook het geluid van buiten gedempt wordt.

Sinds het voorjaar van 2015 zijn Jorrit en zijn vrouw eigenaar van een vrijstaande woning in Sint Pancras. Zij zijn bezig met een meerjarenproject om het huis energieneutraal te maken. Zij delen graag hun verhaal met u via hun blog.

Veel gestelde vragen

Hoe zien de werkzaamheden er precies uit?

Als je de beglazing wilt vervangen en je weet wat voor soort beglazing je graag wilt, is het verstandig om contact op te nemen met een glasleverancier. Het vervangen van de beglazing is een specialistisch werk. Het wordt daarom aangeraden om dit door een specialist te laten uitvoeren. De glasleverancier loopt over het algemeen de volgende stappen met je door.

Vóór uitvoering
Allereerst komt de glasleverancier bij je thuis om de mogelijkheden te bespreken en vervolgens de maten op te nemen. Op basis van deze afspraak wordt een kostenplaatje gemaakt. Op het moment dat je in overeenstemming bent gekomen over de prijs wordt een datum afgesproken waarbij het glas vervangen wordt. 

Tijdens uitvoering
Tijdens het vervangen van de beglazing worden eerst de glaslatten verwijderd. Vervolgens verwijdert men de oude beglazing en wordt het gehele kozijn schoongemaakt. Als de beglazing is verwijderd en het kozijn is schoongemaakt wordt de nieuwe beglazing geplaatst. Uiteindelijk worden er weer nieuwe glaslatten geplaatst en de beglazing is vervangen.

Welke soorten beglazing zijn er?

Bij het vervangen van de huidige beglazing komt u voor de keuze welke beglazing u moet kiezen. Voor veel mensen is dit een lastige keuze. Er zijn immers zo veel soorten beglazing. Wat zijn nu de voor en nadelen van bepaalde glassoorten en waar worden deze het meeste toegepast? In onderstaande tekst wordt kort ingegaan op de verschillende glassoorten:

Enkel glas 
Helaas hebben veel mensen in hun woning nog een oud kozijn met enkel glas. Enkel glas bestaat uit één glasplaat. Een raam dat bestaat uit één glasplaat houdt maar weinig warmte binnen. Vooral in de wintermaanden zorgt dit voor veel comfortklachten. In de nieuwbouw mag enkele beglazing al niet meer worden toegepast. Dit omdat enkelglas vanuit het bouwbesluit niet meer voldoet aan de eisen met betrekking tot de warmtedoorgangscoëficiënt. Op het moment dat u met name in uw woonkamer, keuken, slaapkamer of badkamer een raam heeft met enkel glas is het verstandig om dit raam te vervangen. Dit zorgt niet alleen voor een veel aangenamer comfort, het scheelt ook nog eens op de energienota.

Dubbel glas
In de glasbranche worden er verschillende benamingen gebruikt voor de soorten dubbelglas met een verbeterde thermische isolatie. De meest voorkomende zijn isolerend dubbelglas, HR, HR+ en HR++ glas.

Isolerend dubbelglas bestaat uit 2 glasplaten die door een afstandhouder aan de rand van het glas van elkaar worden gehouden. De platen zijn luchtdicht afgesloten door middel van een kit. De ruimte tussen het glas is gevuld met lucht.

- HR glas staat voor Hoog Rendement. Dit is isolerend dubbelglas waar op één glasblad een warmtereflecterende coating is aangebracht. Dit zorgt voor een goede thermische isolatie en verminderd de warmte-overdracht door straling van warmte door het raam. Door de snelle ontwikkelingen in de glasindustrie wordt HR beglazing niet meer geproduceerd. Dit omdat er tegenwoordig coatings zijn ontwikkeld met betere prestaties. Hierbij kunt u denken aan HR+ of HR++ glas.

-HR+ glas is ook isolerend dubbelglas waarbij een warmtereflecterende coating is aangebracht. Echter zit hier de coating aan de spouwzijde, wat zorgt voor een nog betere thermische isolatie en dus minder warmteverlies door het raam. Bij HR+ beglazing is de spouw net als bij isolerend dubbelglas gevuld met droge lucht.

- HR++ glas heeft net als bij HR+ glas aan de binnenzijde van de spouw een warmtereflecterende coating. Het verschil zit echter in de spouw. Door de lucht tussen het glas te vervangen voor een beter isolerend gas (veelal argon) wordt de warmteoverdracht door convectie verminderd. Hierdoor wordt een nog betere isolatiewaarde behaald dan met HR+ beglazing.

Vacuümglas
Vacuümglas bestaat uit glasplaten waartussen zich een vacuüm bevindt. Een vacuüm isoleert zeer goed. Zo goed dat straling en geleiding zo goed als onmogelijk wordt gemaakt en warmtetransport alleen nog door middel van straling kan geschieden. Naast het feit dat vacuümglas warmte-isolerend werkt is het ook een goed geluidsisolator. Vacuümglas is dunner dan dubbelglas. Nadeel is echter wel het hogere prijskaartje. 

Driedubbel glas
Het woord zegt het eigenlijk al. Enkelglas bestaat uit één glasplaat. Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten. Driedubbel glas bestaat dus uit drie glasplaten en wordt ook wel HR +++ glas genoemd. Tussen deze glasplaten bevindt zich droge, stilstaande lucht. Driedubbel glas hoeft op voorhand niet altijd beter isolerend te zijn dan dubbele beglazing. De kwaliteit van de materialen is namelijk ook van groot belang. Doorgaans is driedubbele beglazing wel een betere isolator dan dubbele beglazing. Nadeel van driedubbele beglazing is het hoge prijskaartje. Echter is het vanwege de dikte lang niet altijd mogelijk om het toe te passen bij renovatie. Vraag daarom van te voren eerst even of het wel mogelijk is.

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor uitvoering?

Voordat je beslist om het glas te laten vervangen is het verstandig om na te gaan of je aan alle randvoorwaarden voldoet. Een belangrijke vraag waar antwoord op gegeven moet worden is:

Is het kozijn geschikt?
Je moet van te voren goed na gaan of het huidige kozijn wel geschikt is voor een ander soort beglazing. Controleer onder andere de deugdelijkheid van de houten of kunststof delen. Daarnaast is het belangrijk om de scharnieren goed te controleren op deugdelijkheid. Het vervangen van enkel glas naar dubbelglas gaat namelijk gepaard met een hoger gewicht. 

Een ander belangrijke randvoorwaarde is de breedte van de sponning. De sponningsbreedte is de ruimte die beschikbaar is om het glas in te plaatsen. Als de breedte van de sponning onvoldoende is wordt het heel lastig om het glas te vervangen.

Als je twijfelt of het kozijn geschikt is voor nieuwe beglazing is het verstandig om altijd even navraag te doen bij de glasleverancier.

Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden?

Aandachtspunten bij het kiezen van nieuwe beglazing

  • Het isolerende vermogen van de beglazing wordt aangegeven met een zogeheten ‘U-waarde’. Des te lager de U-waarde des te beter het glas isoleert. Indien je beglazing wilt met een goed isolerend vermogen is het verstandig om aan te geven dat je beglazing wilt met een lage U-waarde;
  • Let er bij het kiezen van nieuwe beglazing op dat de isolatiewaarde van de beglazing zoveel mogelijk overeenkomt met die van het kozijn. Als de isolatiewaarde van het kozijn veel lager is dan die van de beglazing is de kans op condensatie op het kozijn groot. Het kozijn voelt immers in dat geval veel kouder aan dan de beglazing;
  • Bij dubbelglas wordt het aanbevolen dat je bij het samenstellen van de glasdikte kiest voor een ongelijke samenstelling. Dit omdat er bij een gelijke glasdikte een storing in het beeld kan ontstaan (wiebelig of zelfs dubbel).


 Aandachtspunten bij plaatsen nieuwe beglazing in bestaand / nieuw kozijn

  • Zorg voor goede ventilatie. Bespreek met je glasleverancier de mogelijkheden voor het aanbrengen van een ventilatierooster in het raam. Dit zorgt ervoor dat er in de woning een goede luchtkwaliteit heeft en blijft.
  • Let bij het kiezen van nieuwe beglazing ook op de kwaliteit van het huidige kozijn en probeer in te schatten wat de verdere levensduur van het kozijn is. Daarnaast dien je na te gaan of het mogelijk is om in het huidige kozijn wel dubbel glas geplaatst kan worden. Zaken als de draagkracht van de scharnieren (hang en sluitwerk), diepte van de sponning zijn hier erg belangrijk.

Hoeveel tijd neemt het vervangen van beglazing in beslag?

Het vervangen van uw beglazing is een kleine ingreep en is over het algemeen binnen één dagdeel gebeurd. 

Wat kost het vervangen van beglazing in een bestaand raamkozijn?

De kosten voor het vervangen van je glas in een bestaand kozijn zijn afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste invloedsfactoren zijn het type glas, de isolatiewaarde (U-waarde), afmeting en eventuele aanvullende eisen (windlast) en persoonlijke wensen.

  • De kosten voor het vervangen van uw huidige beglazing naar HR++ glas bedragen circa € 140,- per vierkante meter.
  • De kosten voor het vervangen en afvoeren van uw huidige naar HR+++ (triple) glas bedragen circa € 185,- per vierkante meter.

Let op, naast de bovengenoemde kosten heeft u soms ook nog te maken met bijkomende kosten als het aanpassen van eventueel hang en sluitwerk, ventilatieroosters, glaslatten, kitwerk, steiger of hoogwerker et cetera. Uiteraard verschillen tarieven tussen aanbieders vaak. Het is daarom altijd raadzaam meerdere offertes op te vragen. Wanneer HR+++ (triple) glas niet past in uw bestaande kozijn kunt u ook nog dubbele beglazing toepassen met een speciaal krypton gas als vulling. Deze gasvorm heeft een hogere isolatiewaarde als het standaard argon gas.
 

Is er een vergunning nodig voor het vervangen van beglazing?

Voor het vervangen van de huidige beglazing is geen vergunning nodig. Indien je in een monument woont is het verstandig om navraag te doen bij je gemeente. 

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan