Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Een gezond binnenklimaat met
Ventilatieroosters

Het komt nog regelmatig voor dat er onvoldoende ventilatie aanwezig is in woningen. Zeker bij een geïsoleerde woning is bewust ventileren belangrijk. Er kan mechanisch of natuurlijk geventileerd worden. Ventilatieroosters kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat. Lees op deze pagina meer over ventilatieroosters.

Factsheet ventileren

Wij gaan zorgvuldig met je persoonsgegevens om. In onze privacyverklaring kun je bekijken wat wij met jouw gegevens doen. Meer weten over bewust ventileren? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Onvoldoende geventileerde woningen hebben vaak een ongezond binnenklimaat. De gevolgen hiervan voor bewoners kunnen onder andere bestaan uit hoofdpijn, slaperigheid, vermoeidheid, een lage productiviteit en een verhoogde kans op allergieën en ziekten. Op het moment dat je kiest om nieuwe (isolerende) beglazing te laten plaatsen, vergeet dan niet om er voor te zorgen dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Het plaatsen van ventilatieroosters in de nieuwe beglazing is hiervoor een goede optie." Frans - Bouwkundig Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

De eerste stap bij het verduurzamen van (een gasloze) woning is het beperken van de energievraag. Dit kan je onder andere realiseren door het toepassen van goede isolatie. Isoleren gaat echter altijd samen met het zorgen voor voldoende ventilatie. Het aanbrengen van ventilatieroosters kan bijvoorbeeld op het moment dat je de kozijnen en/of beglazing gaat vervangen. Voor het behouden van een comfortabel en prettig binnenklimaat zijn ook zelfregulerende ventilatierooster verkrijgbaar. Deze roosters werken op basis van luchtdrukverschillen. Bij hogere windsnelheden beperken ze automatisch de luchttoevoer in de (woon)ruimte. Wanneer de wind toeneemt, blijft het ventilatievolume dus redelijk constant zonder dat er tocht ontstaan. Het comfortgevoel ligt hierdoor hoger en hierdoor verdwijnt de noodzaak bij de woningeigenaar om de roosters te sluiten. Constante luchtverversing (aan- en afvoer) is namelijk noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Ga je aan de slag met een grote verbouwing? Overweeg dan de mogelijkheid om een balansventilatiesysteem op basis van warmte terugwinning aan te brengen. Zie voor meer informatie over balansventilatiesystemen onze pagina over het balansventilatiesysteem.

Hoe weet ik of ik een vocht- en schimmelprobleem heb en hoe los ik dit op?

Check of jouw woning vatbaar is voor vocht- en schimmelproblemen. Dit is een veelvoorkomend probleem, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en de kwaliteit van de woning. Het komt voornamelijk voor in woningen gebouwd vóór het jaar 1975, maar in nieuwbouwwoningen kan het probleem zich ook voordoen. In dit informatiebericht lees je hoe je het probleem kan constateren, voorkomen en oplossen.

Veel gestelde vragen


Voor een gezond binnenklimaat in een woning is het belangrijk om een goede luchtkwaliteit en vochthuishouding te hebben. Temperatuur, geluidsbeperking, luchtvochtigheid en luchtverversing zijn bepalende factoren voor een comfortabel en aangenaam binnenklimaat. Onvoldoende geventileerde woningen hebben vaak een ongezond binnenklimaat. De gevolgen hiervan voor bewoners kunnen zijn: hoofdpijn, slaperigheid en vermoeidheid, lage productiviteit, verhoogde kans op allergieën, ziekten et cetera. Aangezien we een groot gedeelte van ons leven binnen doorbrengen, is het dus van belang dat er in woningen goed wordt geventileerd. Het regelmatig en consequent ventileren in de woning zorgt dus voor een gezond binnenklimaat.

Het komt nog wel eens voor dat een bestaande woning veel vaste ramen heeft zonder ventilatieroosters (vaste ramen kunnen niet open). Er moet dan natuurlijk of mechanisch geventileerd worden. Je zal dan bewust draaiende delen open moeten zetten. Echter gebeurt dit in veel woningen niet goed (genoeg), al dan niet vanwege inbraak-gevoeligheid van openstaande draaiende delen. Op het moment dat je ervoor kiest om nieuwe isolerende beglazing te laten plaatsen, is het een mooi en verstandig moment om ventilatieroosters te laten plaatsen (indien deze nog niet voldoende aanwezig zijn). Goed isoleren moet namelijk samengaan met goed ventileren.

Bij het vervangen van oude ventilatieroosters is het verstandig om te kiezen voor zelfregulerende (vraag gestuurde) ventilatieroosters. Op basis van luchtdrukverschillen wordt bij zelfregulerende (vraag gestuurde) ventilatieroosters de toename van de luchthoeveelheid bij grotere windsnelheden sterk beperkt waardoor gedurende het stookseizoen de comfortbeleving een stuk aangenamer is. De behoefte om een ventilatierooster te sluiten is hierdoor veel minder dan bij oude ventilatieroosters.

Het is ook mogelijk om zelfregulerende ventilatieroosters aan te schaffen op basis van CO2 sensoren. Het CO2 gehalte in een woning is een indicator voor voldoende luchtverversing. Is het CO2 gehalte in een woning te hoog? Dan zullen de ventilatieroosters zelf open gaan.

Voordelen ventilatieroosters

  • Ventilatieroosters maken over het algemeen weinig geluid;
  • Goed toepasbaar bij renovatie;
  • In slaapkamers kan 's nachts met relatief koele buitenlucht geventileerd worden;
  • Het is een begrijpelijk en makkelijk systeem.

Nadelen ventilatieroosters

  • Ventilatie is erg afhankelijk van windsnelheden en temperatuurverschillen tussen binnen en buiten. Hierdoor is voldoende ventilatie niet altijd gewaarborgd;
  • Er is geen warmte terugwinning mogelijk die te gebruiken is voor verwarming van ventilatielucht of van tapwater.

Er zijn verschillende soorten ventilatieroosters verkrijgbaar. Ventilatieroosters zijn te krijgen in verschillende breedtes, voor specifieke toepassingen en met extra opties (bijvoorbeeld geïntegreerde zonwering en/of met CO2 sensor). Tevens zijn ventilatieroosters toepasbaar op alle kozijnsoorten en kunnen dus gemonteerd worden op houten, kunststof of aluminium kozijnen.

Tegenwoordig worden vaak zelfregelende ventilatieroosters toegepast. Deze roosters werken op basis van luchtdrukverschillen. Bij hogere windsnelheden beperken ze automatisch de luchttoevoer in de (woon)ruimte. Wanneer de wind toeneemt, blijft het ventilatievolume dus redelijk constant. Het comfortgevoel ligt hierdoor hoger en hierdoor verdwijnt de noodzaak bij de woningeigenaar om de roosters te sluiten. Constante luchtverversing (aan- en afvoer) is namelijk noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat.

Het is ook mogelijk om een ventilatierooster weg te werken achter het buitenspouwblad, zodat deze niet zichtbaar is. Dit is met name van toepassing bij grootschalige verbouwingen of nieuwbouw. Overweeg in die situatie of het mogelijk is om een balansventilatiesysteem aan te leggen. Zie voor meer informatie onze pagina over het balansventilatiesysteem.

In een situatie met geluidsoverlast kan worden overwogen een geluiddempend ventilatierooster (susrooster) toe te passen. Hierdoor kan zonder geluidsoverlast continu geventileerd worden.

Vaak worden ventilatieroosters op het glas geplaatst. Wanneer iemand zijn bestaande (bijvoorbeeld: enkel- of dubbelglas) beglazing laat vervangen door beter isolerende beglazing (bijvoorbeeld: HR++ of HR+++/triple glas) is dit een ideaal moment om ventilatieroosters aan te laten brengen (indien er nog geen ventilatievoorzieningen aanwezig zijn). Bij deze methode wordt het ventilatierooster aan de bovenkant van het kozijn gemonteerd. Het rooster zit dan tussen het kozijn en raam geklemd. De raamafmeting wordt hierdoor iets kleiner (minder hoog).

Indien het hele kozijn vervangen wordt is het ook mogelijk het ventilatierooster in het kozijndeel te laten plaatsen. 

Belangrijke aandachtspunten bij het vervangen of plaatsen van ventilatieroosters zijn:

  • Houdt er goed rekening mee dat de oppervlakte van het glas (de hoogte) verandert als je ventilatieroosters op het glas plaatst;
  • Sluit een ventilatierooster nooit af, het is de continue zuurstoftoevoer voor de woning en voor jezelf;
  • Verdeel bij ruimtes die aan twee of meer gevels grenzen de natuurlijke toevoer over deze gevels, hiermee worden alle hoeken voorzien van ventilatie waardoor een betere ventilatie wordt bereikt;
  • Woon je aan een drukke straat/weg, dan is het verstandig de roosters, indien mogelijk, niet aan de kant van de weg plaatsen.

Ventilatieroosters vergen weinig onderhoud en zijn door de afneembare onderdelen vrijwel altijd goed te onderhouden. De roosters hebben vaak een afneembare klep waardoor reinigen zeer eenvoudig kan gebeuren door middel van een stofzuiger en een vochtige doek of sopje. Het is belangrijk dit een aantal keer per jaar te doen. Schone lucht in huis is namelijk erg belangrijk voor de gezondheid.

De tijdsduur om ventilatieroosters te plaatsen is afhankelijk van een aantal factoren. Belangrijk hierbij is de vraag of je er voor kiest om de ventilatieroosters op het glas te plaatsen of boven het kozijn. Ook de hoeveelheid aan ventilatieroosters die geplaatst worden is van belang. Over het algemeen is een gespecialiseerd bedrijf binnen 1 á 2 dagen klaar met de werkzaamheden.

Via ventilatieroosters komt verse lucht onverwarmd binnen. In een slecht geïsoleerde woning is dat geen probleem: de relatief koude lucht wordt gemengd met warme lucht die opstijgt van een convector of radiator onder het raam. In een goed geïsoleerde woning en zeker in woningen met vloer- of wandverwarming werkt dat niet. De warmtevraag is klein en koude lucht daalt vóór deze zich kan vermengen met opstijgende warme lucht. Dat gebeurt vooral in het voor- en najaar bij een buitentemperatuur van rond de 10 °C. Dan is er geen warmtevraag in de woning, terwijl de buitenlucht onaangenaam koud is. Het gevolg is tocht. Het is een veel voorkomende klacht. Als bewoners er last van hebben, doen zij de roosters dicht. Veel mensen vergeten het om ze later weer open te zetten. Met voorlichting, hoe goed ook, is daar weinig aan te doen. Hieronder vind je enkele tips voor gezond systeem:

  • Gebruik zelfregelende ventilatieroosters. Dat zijn roosters waarin een klep zit die ervoor zorgt dat de luchtstroom constant is, ook al wisselt de winddruk. Dat verkleint de kans op tocht. Er bestaan ook elektrisch gestuurde roosters. Die worden niet alleen op winddruk gestuurd, maar ook op tijd, aanwezigheid en/of CO2 -concentratie.
  • Plaats niet te weinig, maar ook niet teveel ventilatieroosters.
  • Denk in de plattegrond goed na over de plaats van de roosters. Plaats deze als dat kan bij loopruimtes.
  • Pas ventilatieroosters toe die verse lucht zoveel mogelijk langs het plafond leiden.
  • Als het echt niet anders kan, gebruik dan een ventilatierooster waarbij de lucht elektrisch wordt voorverwarmd. Dat kost meer energie, maar neemt het gevoel van tocht weg.

Zelfregelend ventilatierooster













Eenvoudig zelfregelend ventilatierooster. Bij winddruk sluit het groene flapje de instroomopening meer of minder af.