Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Een gezond binnenklimaat met
Ventilatieroosters

Het komt nog regelmatig voor dat er onvoldoende ventilatie aanwezig is in woningen. Zeker bij een geïsoleerde woning is bewust ventileren belangrijk. Er kan mechanisch of natuurlijk geventileerd worden. Ventilatieroosters kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan een gezond binnenklimaat. Lees op deze pagina meer over ventilatieroosters.

Factsheet ventileren

Meer weten over bewust ventileren? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Onvoldoende geventileerde woningen hebben vaak een ongezond binnenklimaat. De gevolgen hiervan voor bewoners kunnen onder andere bestaan uit hoofdpijn, slaperigheid, vermoeidheid, een lage productiviteit en een verhoogde kans op allergieën en ziekten. Op het moment dat je kiest om nieuwe (isolerende) beglazing te laten plaatsen, vergeet dan niet om er voor te zorgen dat er voldoende ventilatiemogelijkheden zijn. Het plaatsen van ventilatieroosters in de nieuwe beglazing is hiervoor een goede optie." Gijs - Bouwkundig Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

De eerste stap bij het verduurzamen van (een gasloze) woning is het beperken van de energievraag. Dit kan je onder andere realiseren door het toepassen van goede isolatie. Isoleren gaat echter altijd samen met het zorgen voor voldoende ventilatie. Het aanbrengen van ventilatieroosters kan bijvoorbeeld op het moment dat je de kozijnen en/of beglazing gaat vervangen. Voor het behouden van een comfortabel en prettig binnenklimaat zijn ook zelfregulerende ventilatierooster verkrijgbaar. Deze roosters werken op basis van luchtdrukverschillen. Bij hogere windsnelheden beperken ze automatisch de luchttoevoer in de (woon)ruimte. Wanneer de wind toeneemt, blijft het ventilatievolume dus redelijk constant zonder dat er tocht ontstaan. Het comfortgevoel ligt hierdoor hoger en hierdoor verdwijnt de noodzaak bij de woningeigenaar om de roosters te sluiten. Constante luchtverversing (aan- en afvoer) is namelijk noodzakelijk voor een gezond binnenklimaat. Ga je aan de slag met een grote verbouwing? Overweeg dan de mogelijkheid om een balansventilatiesysteem op basis van warmte terugwinning aan te brengen. Zie voor meer informatie over balansventilatiesystemen onze pagina over het balansventilatiesysteem.

Hoe weet ik of ik een vocht- en schimmelprobleem heb en hoe los ik dit op?

Check of jouw woning vatbaar is voor vocht- en schimmelproblemen. Dit is een veelvoorkomend probleem, met ernstige gevolgen voor de gezondheid en de kwaliteit van de woning. Het komt voornamelijk voor in woningen gebouwd vóór het jaar 1975, maar in nieuwbouwwoningen kan het probleem zich ook voordoen. In dit informatiebericht lees je hoe je het probleem kan constateren, voorkomen en oplossen.

Veel gestelde vragen