Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Radiatorfolie

Radiatorfolie

Bij vrijwel alle radiatoren gaat een groot gedeelte van de afgegeven warmte (straling, geleiding en stroming) verloren via de buitenmuren. Bij ongeïsoleerde muren gaat er meer warmte verloren dan bij goed geïsoleerde muren. Om ervoor te zorgen dat de warmte die van de radiatoren afkomt niet te veel verloren gaat, is het aan te raden om gebruik te maken van radiatorfolie. Dit is een dunne reflecterende folie die op de muur of tegen de radiator aangeplakt kan worden. De werking van radiatorfolie is gebaseerd op het reflecteren van warmtestraling die van de radiator afkomstig is. Radiatorfolie is een kleine ingreep die je doorgaans binnen 1 tot 2 jaar al kunt terugverdienen. Daarnaast is het ook makkelijk aan te brengen.

Volgens Milieu Centraal geeft radiatorfolie een besparing van circa 10 m3 gas per m2. Hierdoor zal de investering in radiatorfolie (€ 10,- tot € 20,- voor zo'n 2 m2 folie) binnen één winter terugverdiend zijn.

De onderstaande infraroodopnamen laten het warmteverlies zien van radiatoren zonder radiatorfolie. Dit effect is met name te zien bij een ongeïsoleerde (spouw)muur. Is jouw woning nog niet voorzien van spouwmuurisolatie? Overweeg dit dan ook toe te passen.

Infraroodbeelden waarin het warmteverlies in de buitenmuren wordt weergegeven   Infraroodbeelden waarin het warmteverlies in de buitenmuren wordt weergegeven

Infraroodbeelden waarin het warmteverlies in de buitenmuren wordt weergegeven   Infraroodbeelden waarin het warmteverlies in de buitenmuren wordt weergegeven

Hieronder is meer informatie te lezen over (het aanbrengen van) radiatorfolie en waar je goed op moet letten, in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord