Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Een gezond binnenklimaat met het
Reinigen van ventilatiekanalen

Voor een comfortabel en gezond binnenklimaat in de woning is goede ventilatie zeer belangrijk. Om er voor te zorgen dat het ventilatiesysteem goed werkt, moet een ventilatiebox onderhouden worden. Een aspect wat bij het onderhoud nog vaak wordt vergeten zijn de luchtkanalen in de woning. Lees op deze pagina meer over het reinigen van de luchtkanalen.

Factsheet ventilatie

Meer weten over bewust ventileren in een woning? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Het reinigen van de luchtkanalen is een interessante maatregel die in de praktijk weinig wordt toegepast. Sterker nog, in veel woningen is dit sinds de bouw van de woning al niet meer gebeurd. In de loop der jaren hebben schimmels, stoffen en andere vervuilingsbronnen zich kunnen hechten aan de wanden van de luchtkanalen. Hierdoor kan de ventilatiecapaciteit van een systeem in de loop der jaren verminderen, wat bijvoorbeeld kan leiden tot geluidsoverlast. Bovendien kan dit de luchtkwaliteit in een woning verslechteren waardoor dit op de lange termijn zelfs gezondheidsklachten opleveren." Eric - Bouwkundig adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Een gezond binnenklimaat is zeer belangrijk. Zeker wanneer we ons realiseren dat we circa 85% van ons leven in een gebouw doorbrengen. Een aanzienlijk groot deel van deze tijd (circa 75%) brengen we door in onze eigen woning. Het zorgen voor een gezond binnenklimaat in een woning is dus een aspect waar we doorlopend rekening mee dienen te houden en is dus een belangrijk factor in het realiseren van een gezonde duurzame woning. Wij adviseren om minimaal één keer in de 6 á 8 jaar de ventilatiekanalen te laten reinigen. Ook is het bij mechanische ventilatie belangrijk de vervuiling van de filters in je ventilatiebox te bekijken. Het kan namelijk zijn dat die ook nog nooit zijn gereinigd of vervangen.

Isoleren betekent ook ventileren

We vervuilen de binnenlucht van ons huis op vele manieren. Doordat we koken, douchen, zweten en ademen ontstaan er vochtproblemen die weer kunnen leiden tot schimmelgroei. Ook vervuilen we het binnenklimaat door rookgassen van de gastoestellen, open haard, houtkachel en het gebruik van schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Door deze “luchtvervuiling” binnenshuis kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, benauwdheid, dufheid, irritatie van keel, neus en ogen. Goed ventileren is dus noodzakelijk.

Veel gestelde vragen