Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Witte dakbedekking

Witte dakbedekking

Het overgrote deel van de platte daken in Nederland is voorzien van een zwarte dakbedekking, al dan niet met een grindlaag hier bovenop als ballast. Deze zwarte daken kunnen gigantisch warm worden. De temperatuur op een bloot zwart bitumen dak kan op een zonnige zomerse dag oplopen tot wel 80 graden Celsius. Ook wanneer er grind op het dak ligt kan het dak nog behoorlijk warm worden, al zal het grind voor een vertragende werking zorgen. Wanneer het een aantal dagen flink zonnig en warm is, dan zal de warmte ondanks eventueel grind en isolatie door kunnen dringen tot in de woning.   

Het vervangen van de zwarte dakbedekking door een witte dakbedekking zal zorgen voor een aangenamer binnenklimaat en lagere kosten voor het koelen. Witte dakbedekking weerkaatst het zonlicht, waardoor het dak minder warmte van de zoninstraling absorbeert. Hierdoor zal een witte dakbedekking voor circa vijf graden temperatuurverschil in een woning zorgen ten opzichte van een zwarte dakbedekking. 

Solar Reflectance Index 

De verkoelende werking van de dakbedekking wordt aangeduid met de SRI-waarde. Dit staat voor Solar Reflectance Index. Deze index is gebaseerd op de reflectiewaarde en de emissiviteit. De reflectiewaarde staat voor de mate waarin de zoninstraling wordt weerkaatst. De emissiviteit geeft aan in hoeverre het materiaal de warmte die het heeft opgenomen weer afgeeft aan de omgeving in plaats van doorlaat naar het onderliggende gebouw. Hoe hoger de Solar Reflectance Index, hoe beter de verkoelende werking.  

Witte coating en witte dakbedekking 

Om een wit dak te krijgen zijn er twee mogelijkheden. Wanneer de dakbedekking aan vervanging toe is, dan wordt de gehele dakbedekking vervangen of er wordt een nieuwe laag over de bestaande dakbedekking aangebracht. Dan kan er een witte dakbedekking worden toegepast. Er zijn verschillende kunststoffen en bitumen dakbedekkingen beschikbaar in de markt. Kunststof dakbedekkingen kunnen vanuit hun karakter met elke keur geleverd worden. Wit bitumen wordt fabrieksmatig voorzien van een witte toplaag.  

Wanneer de dakbedekking nog niet aan vervanging toe is, dan bestaat de mogelijkheid om het dak te coaten (verven), maar volgens de Nederlandse Dakdekkers Associatie geeft dit in de praktijk niet het gewenste effect qua verkoeling. Daarnaast is de levensduur van een dergelijke coating slechts circa vijf jaar.  

Prijsverschil 

Een witte dakbedekking is in aanschaf iets duurder dan een zwarte dakbedekking. Ook de arbeidskosten kunnen wat hoger uitvallen, de dakdekkers nemen vaak extra de tijd om ervoor te zorgen dat de witte dakbedekking niet wordt beschadigd of vuil wordt.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord