Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energie besparen met het
Vervangen van de ventilatiebox

Ben je in het bezit van een oude ventilatiebox die werkt op wisselstroom? Wellicht is het interessant om deze te vervangen. Lees op deze pagina meer over het vervangen van de ventilatiebox.

Factsheet vervangen ventilatieboxen

Meer weten over het vervangen van ventilatieboxen? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"Eind jaren 70 en in de jaren 80 zijn veel ventilatieboxen geïnstalleerd met een wisselstroommotor. Deze ventilatieboxen zijn niet energiezuinig. Door deze oude ventilatieboxen te vervangen voor een energiezuinige ventilatiebox die werkt op gelijkstroom, kan je jaarlijks veel energie besparen." Michiel - Bouwkundig adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Ben je in het bezit van een oude ventilatiebox die werkt op wisselstroom? Dan is het verstandig om deze te vervangen door een ventilatiebox met een gelijkstroommotor. Ventilatieboxen met een gelijkstroommotor zijn een stuk stiller en energiezuiniger dan de oude boxen op wisselstroom. Dit kan een flinke reductie geven op het elektriciteitsverbruik. Soms kan de reductie door vervanging van de box oplopen tot 50% minder elektriciteitsverbruik ten opzichte van de oude ventilatiebox. Hierdoor is binnen enkele jaren de investering terugverdiend.

Bovendien zijn de nieuwe ventilatieboxen vaak voorzien van een standenschakelaar op basis van radiofrequentie (RF). Hierdoor is het mogelijk om op meerdere punten in de woning een schakelaar op te hangen, zodat je niet meer vanuit de badkamer naar de keuken hoeft te lopen om de box meer lucht af te laten voeren als je onder de douche stapt.

Wil je uiteindelijk naar een gasloze woning? Dan is het aan te raden om de oude ventilatiebox te vervangen, maar informeer ook naar andere opties. Kijk bijvoorbeeld eens of het mogelijk is een systeem te installeren op basis van warmte terugwinning, zie ook onze pagina over balansventilatie. Hierdoor blaas de je warme lucht niet rechtstreeks naar buiten, maar blijft de warmte behouden in de woning.

Denk bij het vervangen van de ventilatiebox ook aan het reinigen van de ventilatiekanalen! Lees hier meer over de reiniging van ventilatiekanalen.

Aan de slag?

Een vraag over het vervangen van ventilatieboxen of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

Isoleren betekent ook ventileren

We vervuilen de binnenlucht van ons huis op vele manieren. Doordat we koken, douchen, zweten en ademen ontstaan er vochtproblemen die weer kunnen leiden tot schimmelgroei. Ook vervuilen we het binnenklimaat door rookgassen van de gastoestellen, open haard, houtkachel en het gebruik van schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers. Door deze “luchtvervuiling” binnenshuis kunnen gezondheidsklachten ontstaan zoals hoofdpijn, benauwdheid, dufheid, irritatie van keel, neus en ogen. Goed ventileren is dus noodzakelijk.

Veel gestelde vragen