Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energie besparen met een
Zonneboiler

Een zonneboiler maakt gebruik van zonne-energie voor het bereiden van warm water. Dit warme water kan worden gebruikt als ondersteuning voor de ruimteverwarming of het voorbereiden van warm tapwater. Meer informatie over de zonneboiler lees op je deze pagina.

Snel opweg met de gratis factsheet

Meer weten over een zonneboiler? Vraag de factsheet aan!
Adviseur Duurzaam Bouwloket
"De termen zonnecollector en zonnepaneel worden nog regelmatig door elkaar gehaald. Zonnepanelen zijn voor het opwekken van elektriciteit. Zonnecollectoren zijn voor het opwekken van warm (tap)water." Gijs - Bouwkundig Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Een zonneboiler is een aanvullend systeem dat ondersteuning biedt aan het bestaande verwarmingssysteem of de warmtapwatervoorziening. Wanneer je er voor kiest om een zonneboiler aan te schaffen voor het warme tapwater, dan zal er een aparte boiler worden geïnstalleerd in combinatie met zonnecollectoren op het dak. De collectoren zullen de gratis energie van de zon omzetten in warm water, dat in een boilervat wordt opgeslagen. Over het algemeen zal de zonneboiler jaarlijks circa 50% van de warmtapwaterbehoefte afdekken. Het bestaande verwarmingssysteem (in de meeste gevallen een cv-ketel) zal het overige voor haar rekening nemen.

Op het moment dat de zonnecollectoren worden aangesloten op een bestaand buffervat (bijv. van de warmtepomp of een pelletketel) of op een vloerverwarmingssysteem, dan zullen de collectoren ook ondersteuning bieden aan het verwarmingssysteem. Omdat de opgewekte warmte in de collectoren op deze manier beter kan worden benut, is het rendement van de zonneboiler hoger. Het bestaande verwarmingssysteem (cv-ketel, warmtepomp, pelletkachel) zal minder hard hoeven te werken om de woning van warmte te voorzien.

Vaak is een zonneboiler niet direct de eerste stap waar huishoudens mee beginnen bij het verduurzamen van de woning. Meestal is het investeren in het verbeteren van de isolatie van de woning en/of het plaatsen van zonnepanelen (voor elektra) economisch gezien interessanter.

Aan de slag?

Een vraag over zonneboilers of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

"Ik gebruik mijn zonnecollectoren als voorverwarming van mijn buffervat"

In de stralende zon ligt de stolpboerderij in Heerhugowaard er prachtig bij. Mooi is dat die zon er tegelijk voor zorgt dat de elektriciteitsmeter al dagen terug loopt: er komt energie bij! Paul Bijvoet (34) en Laura Mulder (30) wonen er nu een klein jaar samen met Ties (5), Jens (4) en Meis (1,5). Het is een comfortabele, vrolijk ingerichte boerderij met veel ruimte eromheen. “Een paradijsje”, aldus Paul en Laura. En helemaal energieneutraal. “Het is superleuk dat ook andere mensen ons huis heel bijzonder vinden.”

Veel gestelde vragen