Energie besparen met een

Zonneboiler

Een zonneboiler is een ideaal systeem om het warme water voor ruimteverwarming of tapwater alvast voor te verwarmen. In de zomer heb je dan vaak geen bijverwarming nodig. Meer informatie over de zonneboiler lees op je deze pagina.

Snel opweg met de gratis factsheet

E-Mailadres
Postcode
Huisnummer
Meer weten over een zonneboiler? Vraag de factsheet aan!
"De term zonnecollector en zonnepaneel worden nog regelmatig door elkaar gehaald. Zonnepanelen zijn voor het opwekken van elektriciteit. Zonnecollectoren zijn voor het opwekken van warm (tap)water. Bij een zonneboilersysteem wordt altijd gewerkt met zonnecollectoren." Gijs - Bouwkundig Adviseur Duurzaam Bouwloket

Is dit de juiste stap om mee te beginnen?

Het is niet altijd interessant om gelijk te starten met een zonneboilersysteem. Wij adviseren om eerst te kijken naar de mogelijkheden die er liggen op het gebied van isolatie. Is je woning voorzien van goede isolatie en een lage temperatuur afgiftesysteem zoals vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren? Dan is wellicht een zonneboilersysteem interessant. Je kunt de opgewekte warmte dan gebruiken voor zowel ruimteverwarming als warm tapwater. Met het oog op een gasloze woning kan dit een interessante maatregel zijn. Op zonnige dagen kan dit zelfs betekenen dat je woning volledig kan verwarmen met de warmte die wordt opgewekt met de zonnecollectoren. Een zonnneboilersysteem kan ook interessant zijn in combinatie met een warmtepomp. De warmtepomp hoeft dan minder hard te werken om de juiste temperaturen te behalen en de woning van voldoende warmte te voorzien. 

Aan de slag?

Een vraag over zonneboilers of wil je direct aan de slag? Klik dan op onderstaande keuzes

Een vraag stellen
Offertes opvragen

"Ik gebruik mijn zonnecollectoren als voorverwarming van mijn buffervat"

In de stralende zon ligt de stolpboerderij in Heerhugowaard er prachtig bij. Mooi is dat die zon er tegelijk voor zorgt dat de elektriciteitsmeter al dagen terug loopt: er komt energie bij! Paul Bijvoet (34) en Laura Mulder (30) wonen er nu een klein jaar samen met Ties (5), Jens (4) en Meis (1,5). Het is een comfortabele, vrolijk ingerichte boerderij met veel ruimte eromheen. “Een paradijsje”, aldus Paul en Laura. En helemaal energieneutraal. “Het is superleuk dat ook andere mensen ons huis heel bijzonder vinden.”

Veel gestelde vragen

Hoe werkt een zonneboilersysteem precies?

Er zijn meerdere soorten zonneboilers op de markt. De werking van deze zonneboilers komt vaak op het zelfde neer. Om globaal een inzicht te geven in de werking van een zonneboiler is hieronder een korte omschrijving gegeven van de standaard zonneboiler:

Bij een standaard zonneboiler wordt er gebruik gemaakt van de warmte die wordt afgegeven door de zon. De warmte die door de zon wordt afgegeven, wordt geabsorbeerd in een zonnecollector. Door een zonnecollector lopen leidingen met daarin een vloeistof. Dit kan gaan om water of een koelvloeistof zoals glycol. De vloeistof neemt vervolgens warmte op uit de collector. Het door de zon verwarmde water stroomt door de leidingen in de collector, naar het voorraadvat. Dit gebeurt door een natuurlijk proces of door middel van een speciale pomp. Uiteindelijk stroomt het verwarmde water uit de collector het voorraadvat in. Het water uit het voorraadvat stroomt via een naverwarmer (CV-ketel of warmtepomp) door de woning, naar de verwarming of bijvoorbeeld de douche. 

Het kan ook voor komen dat het water al op de juiste temperatuur is. Op het moment dat het water al op de juiste temperatuur is, wordt het niet bijverwarmd door de naverwarmer. Dit is bijvoorbeeld het geval op een mooie zomerse dag. Met koude dagen is het een stuk moeilijker om het water op de gewenste temperatuur te krijgen. Op dit soort momenten wordt de naverwarmer gebruikt om het water toch op de juiste temperatuur te krijgen. Omdat de CV-ketel het water maar een paar graden warmer hoeft te maken wordt er aanzienlijk bespaard op uw gasverbruik.

Welke soorten zonneboilers zijn er?

Er zijn verschillende soorten zonneboilers op de markt. Er wordt een onderscheid gemaakt in de volgende soorten:

 • Standaard zonneboiler;
 • Compacte zonneboiler;
 • CV - Zonneboiler;
 • Zonneboilercombi.


De standaard zonneboiler
Een veel voorkomende zonneboiler is de standaard zonneboiler. Dit type zonneboiler bestaat uit een collector (circa 3 m2) en een voorraadvat. De collector zorgt er voor dat het water wordt voorverwarmd. Dit voorverwarmde water stroomt vervolgens naar het voorraadvat. Dit voorraadvat is er in veel verschillende maten. In de meeste gevallen heeft het voorraadvat een inhoud van 100 tot 120 liter. Dit water stroomt door de ketel naar het warmwater tappunt. Indien het water niet warm genoeg is wordt het door middel van een naverwarmer (CV-ketel) op de juiste temperatuur gebracht. 

Van de standaard zonneboiler bestaan meerdere soorten. Zo zijn er standaard zonneboilers met terugloopsysteem en zonder terugloopsysteem. Bij een standaard zonneboiler met terugloopsysteem stroom het water terug naar het voorraadvat. Dit gebeurt op het moment dat er geen zonnewarmte beschikbaar is. Als er na verloop van tijd voldoende zonnewarmte beschikbaar is, stroom het water naar de collector om opgewarmd te worden.

Bij een standaard zonneboiler zonder terugloopsysteem zit er altijd water (met antivries) in de collector, ook als er geen zonnewarmte is. Dit systeem kan ook in de winter doordraaien.


De compacte zonneboiler
Bij de compacte zonneboiler zit het voorraadvat direct onder de collector. Dit voorraadvat is goed geïsoleerd zodat het weinig warmte verspilt. Een nadeel van dit type zonneboiler is dat de constructie veel zwaarder is dan de standaard zonneboiler. Een voordeel is echter dat het veel minder ruimte in beslag neemt. De werking is hetzelfde als de standaard zonneboiler. Vanaf het voorraadvat gaat het warme water naar bijvoorbeeld de kraan of de douche. Als het water niet warm genoeg is, wordt het door middel van een naverwarmer (CV-ketel) naar de juiste temperatuur gebracht.


De CV – Zonneboiler
In tegenstelling tot de naam doet vermoeden is een CV - zonneboiler een zonneboiler die alleen voor warm tapwater zorgt. Bij de CV - zonneboiler loopt, door het voorraadvat, een leiding die het water in het voorraadvat continu op temperatuur houdt. Hierdoor is geen naverwarmer nodig. 

Het grote voordeel van de CV - zonneboiler is dat het warme water direct uit het voorraadvat komt waardoor op meerdere plaatsen tegelijk warm water opgenomen kan worden. Nadeel is dat het voorraadvat over het algemeen een grotere inhoud heeft waardoor het meer ruimte in beslag neemt. 


De zonneboilercombi
Bij dit systeem wordt het door de zon verwarmde water niet alleen gebruikt voor het warme tapwater, maar ook voor het centrale verwarmingssysteem van de woning. Dit vindt plaats in gescheiden circuits. Op het moment dat het water niet voldoende warm is, zal de Cv-ketel of warmtepomp bijspringen en het water op de juiste temperatuur brengen. De zonneboilercombi heeft het hoogste rendement wanneer in huis gebruik wordt gemaakt van lagetemperatuurverwarming (bijvoorbeeld vloerverwarming).  

Welke verschillende systemen zijn er?

Naast de verschillende soorten zonneboilers bestaan er ook een verschillen in het systeem en het soort collector. Voor de systemen wordt een onderscheid gemaakt in de volgende soorten:

 • Open systeem (met vlakkeplaat-collector);
 • Gesloten systeem (met vlakkeplaat-collector);
 • Systeem met vacuümcollectoren.

Er zijn veel verschillende soorten collectoren op de markt. In Nederland wordt voornamelijk de vlakkeplaat-collector en de vacuümbuiscollector toegepast.

Open systeem
Bij de open systemen wordt het koude kraanwater gebruikt als medium voor de vlakkeplaat-collectoren. U kunt het vergelijken met een radiator die op het dak is geplaatst. Hier kan de collector in direct contact staan met het op te warmen water. 

Belangrijk is dat er bij het open systeem rekening moet worden gehouden met de kans op legionella. Het open systeem komt vooral voor in warme landen en is minder vaak terug te vinden in Nederland.

Gesloten systeem
Bij de gesloten systemen wordt er gebruik gemaakt van een speciale antivries vloeistof in de collector. Dit is een antivries dat voorkomt dat de leidingen bevriezen in de winter. Daarnaast heeft het gesloten systeem ook een pomp. Deze pomp zorgt er voor dat het systeem alleen werkt op het moment dat de collector energie kan leveren. Het gesloten systeem is minder efficiënt dat het open systeem. Bij gesloten systemen komt het warmtedragend-medium namelijk niet in aanraking met het warmtapwater.

In Nederland wordt over het algemeen gebruik gemaakt van het gesloten systeem. 

Systeem met vacuümcollectoren
Naast het open- en het gesloten systeem met vlakkeplaat-collector zijn er ook systemen met vacuümcollectoren. Deze collectoren halen een hoger rendement dan normale zonnecollectoren.  De vacuümcollectoren bestaan uit een aantal glazen vacuümbuizen naast elkaar met één smalle absorber per buis. De glazen buizen bestaan uit dubbel glas. Tussen dit glas bevindt zich het vacuüm waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Het systeem met vacuümcollectoren heeft een hoog rendement en zorgt zowel in de zomer als in de winter voor warm water.Voor een hellend dak wordt de heatpipe vacuümbuiscollector gebruikt (min. hellingshoek van 20 graden). Voor een plat dak wordt de 'Direct Flow vacuümbuiscollector' gebruikt.

Hoe wordt een zonneboilersysteem geinstalleerd?

Als u kiest voor een zonneboilersysteem en u laat de installatie uitvoeren door een installateur, worden doorgaans de volgende stappen met u doorlopen:

Proces voor uitvoering
Een installateur komt bij u thuis om uw situatie te bekijken. Daarnaast neemt hij de comfortwensen met u door en laat hij weten welke soorten zonneboilers en mogelijkheden voor u allemaal aan de orde zijn. Op basis van deze afspraak wordt door de installateur een offerte opgesteld.

Als u met de installateur in overeenstemming bent gekomen over de prijs wordt een overeenkomst afgesloten met daarin de gemaakte afspraken met betrekking tot het zonneboilersysteem. Daarnaast wordt een datum afgesproken wanneer de zonneboiler wordt geplaatst en geïnstalleerd. 

Proces tijdens uitvoering
De installateur komt op de afgesproken datum de zonneboiler plaatsen. De tijdsduur voor het installeren van de installatie is afhankelijk van de omvang en de complexiteit van de te plaatsen installatie. Veelal is de installateur binnen één dag klaar met het installeren van uw zonneboiler.

Wat zijn de belangrijkste randvoorwaarden voor uitvoering?

Het is niet altijd mogelijk om een zonneboiler op het dak te plaatsen. De woning dient een aantal randvoorwaarden te voldoen, te weten:

 • Je dient een CV-combiketel te hebben waarop de zonneboiler kan worden aangesloten+
 • De zonnecollector dient gericht te zijn naar de zon. Een zonnecollector komt het best tot zijn recht op het zuiden onder een hoek van 36 graden. De oriëntatie is echter niet kritisch. Een afwijking op de ideale oriëntatie (op het zuiden) levert slechts een klein rendementsverlies op. Indien het dak dus (Zuid-)westelijk en/of (Zuid-)oostelijk georiënteerd is loont het nog steeds om zonnecollectoren aan te schaffen;
 • Voor een standaard zonneboiler, een compacte zonneboiler en een zonneboilercombi dien je in het bezit te zijn van een naverwarmer (Oftewel de ketel voor verwarming en warm tapwater of een warmtepomp);
 • Bij een compacte zonneboiler moet het dak stevig genoeg zijn om zowel de collector als het voorraadvat te kunnen dragen;
 • Je dient te beschikken over een dakoppervlak van minimaal 3 m2 dat niet in de schaduw ligt of gedurende een lange tijd van de dag niet beschaduwd wordt;
 • In sommige gevallen dien je van te voren in het bezit te zijn van een omgevingsvergunning. Voor meer informatie over de wettelijke eisen en randvoorwaarden voor het plaatsen van zonnecollectoren verwijzen wij je naar het onderdeel 'Vergunningen'.

Met welke aandachtspunten moet ik rekening houden?

Als je kiest voor een zonneboiler heb je te maken met een aantal belangrijke aandachtspunten, te weten:

 • Voordat je een zonneboiler aanschaft dien je eerst te controleren of de CV- (combi) ketel geschikt is voor een zonneboiler. Dit kun je controleren door te kijken of de CV- (combi) ketel een gaskeur label NZ (Naverwarming Zonneboiler) heeft;
 • Let er op dat de collector niet (of zo min mogelijk) in de schaduw komt te staan. Veel schaduwvorming zorgt voor een lager rendement van je zonneboiler systeem. Laat je goed door de installateur adviseren over de meest gunstige oriëntatie van de zonnecollectoren;
 • Plaats het voorraadvat zo dicht mogelijk bij de zonnecollectoren. Voor het voorraadvat is een ruimte nodig van circa 60 centimeter breed en 1,50 meter hoog;
 • Zorg ervoor dat je een systeem kiest met de juiste omvang voor de situatie en houdt rekening met eventuele wijzigingen in gezinssamenstelling. De omvang van de benodigde voorraadvat is afhankelijk van het aantal personen binnen je huishouden en de frequentie van warm waterverbruik (douchen, vaatwasser, wasmachine et cetera) binnen je huishouden. Laat je adviseren door een installateur over de benodigde omvang van je zonneboilersysteem;
 • Om warmteverlies zo veel mogelijk te voorkomen wordt aangeraden om de collector en het voorraadvat zo dicht mogelijk bij de CV ketel te plaatsen;
 • De leidingafstand tussen zonnecollectoren, voorraadvat en CV-combi ketel dienen zo klein mogelijk te zijn. Hierdoor worden onnodige warmteverliezen in het leidingwerk voorkomen;
 • Informeer van te voren bij de gemeente of je een vergunning moet aanvragen;
 • Let op, bij het plaatsen van een zonneboiler op een schuin pannendak, dat de installateur de waterdichte afwerking van de collector en de dakpannen goed aanbrengt;
 • Let goed op dat je een collector koopt die een voorziening heeft waardoor de glasplaat niet aan de binnenkant kan beslaan. Door condensvorming aan de binnenkant van de collector treedt er rendementsverlies op weerkaatsing van zonlicht. Daarnaast bestaat de mogelijkheid dat de condens gedurende een koude winternacht bevriest.

Hoeveel tijd neemt het installeren van een zonneboilersysteem in beslag?

Het tijd voor het plaatsen van een zonneboiler is per situatie afhankelijk. Over het algemeen heeft de installateur binnen één dag uw zonneboiler gemonteerd en geïnstalleerd.

Wat zijn de kosten?

De kosten van een zonneboilersysteem zijn van zeer veel factoren afhankelijk. Verbruikt u bijvoorbeeld met uw gezin veel (warm) water en bestaat uw gezin uit veel personen? Dit zijn allemaal factoren die belangrijk zijn bij het maken van de juiste keuze van een zonneboiler. De installateur kan u adviseren welke zonneboilersysteem en welk boilervat het beste bij u past. Een indicatie van de kosten kunt u in onderstaand overzicht vinden.

Is er een vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboilersysteem?

Er is geen omgevingsvergunning nodig voor het plaatsen van zonnecollectoren als je voldoet aan de volgende voorwaarden:

 • de zonnecollector moet op of aan een bouwwerk worden geplaatst+
 • de zonnecollector moet bedoeld zijn voor de energie- of warmtevoorziening van het bouwwerk waarop of waaraan het is geplaatst. Het is ook toegestaan om een collector op of aan een bouwwerk te plaatsen ten dienst van een ander op het perceel aanwezig bouwwerk. Zo is een zonnecollector op een garage (onder voorwaarden) ook omgevingsvergunningsvrij als het warmte opwekt voor de woning op hetzelfde perceel;
 • de collector of het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opslaan van het water, respectievelijk het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet de installatie in het betreffende bouwwerk worden geplaatst;
 • komt de zonnecollector op een schuin dak, dan geldt dat:
  - de collector niet mag uitsteken en dus aan alle kanten binnen het vlak van het dak moet blijven.
  - de collector in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst.- de hellingshoek van de collector hetzelfde moet zijn als die van het dakvlak waarop het staat;
 • komt de zonnecollector op een plat dak, dan geldt dat:
  - de collector of het paneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als dat het hoog is. Is het hoogste punt van de collector bijvoorbeeld 50 centimeter, dan moet de afstand tot de dakrand(en) ook minimaal 50 centimeter zijn.
  - de hellingshoek van de collector niet meer dan 35° mag zijn.
 • de collector mag niet geplaatst worden bij een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht.


Als je voldoet aan de bovengenoemde voorwaarden kun je een zonnecollector plaatsen zonder vergunning. De bovengenoemde voorwaarden gelden ook als je iets (vergunningsvrij) wilt veranderen aan de zonneboiler. Je kunt natuurlijk ook meerdere zonneboilers vergunningsvrij plaatsen. Echter is het wel zeer belangrijk dat je aan de bovengenoemde voorwaarden voldoet. Zo voorkom je dat je achteraf voor onaangename verassingen komt te staan.

advies nodig?
wij zijn er voor je!
Heb je hulp nodig bij het verduurzamen van jouw woning of nieuwbouw project? Vraag naar een van onze energie adviseurs.
Deze website maakt gebruik van Cookies Uitleg over cookies, met een link naar de pagina met privacy beleid Meer informatie Cookies toestaan