Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Lage temperatuur-verwarming

 

Lage temperatuurverwarming (LTV) is een verzamelnaam voor warmte afgiftesystemen die werken met een maximale aanvoertemperatuur van 55 graden Celsius. De meest gebruikte toepassingsvorm van lage temperatuurverwarming is vloerverwarming, maar het is ook mogelijk om lage temperatuur radiatoren, convectoren of zelfs wandverwarming toe te passen.
 

Energiebesparing

In het merendeel van de Nederlandse huishoudens zijn radiatoren toegepast die werken op basis van hoge temperaturen (70 tot 90 graden Celsius). Door met lagere temperaturen te verwarmen is het mogelijk om te besparen op de energierekening. Hoe lager de temperatuur waarmee je verwarmt, hoe minder hard jouw verwarmingssysteem hoeft te werken. Lage temperatuurverwarming is te koppelen aan bijna alle verwarmingssystemen (cv-ketel, warmtepomp, stadsverwarming, etc.). In de praktijk blijkt dat door de constante warmteafgifte van lage temperatuurverwarming de thermostaat gemiddeld 2 graden lager kan, in vergelijking met hoog temperatuurverwarming.

Comfortabel & gezond

Naast energiebesparing heeft lage temperatuurverwarming ook het voordeel dat het over het algemeen als comfortabeler wordt beschouwd en zorgt voor een gezondere lucht in huis. Vloerverwarming wordt over de gehele ruimte verspreid, terwijl radiatoren of convectoren de ruimte moeten verwarmen vanaf een aantal punten. Op de plek van de radiator of convector is het hierdoor het warmst, hoe verder je van de radiator of convector verwijderd bent, hoe kouder het zal worden. Lage temperatuurverwarming zorgt tevens voor een stuk minder circulatie van warmte lucht ten opzichte van hoog temperatuur verwarmingssystemen. Hierdoor zijn er een stuk minder allergische stoffen in de lucht en er is minder stofschroei, waardoor mensen met allergische gevoeligheid minder last hebben van allergische reacties.

LT-radiatoren

Meestal wordt bij lage temperatuurverwarming gedacht aan vloerverwarming. Er bestaan echter ook lage temperatuur radiatoren of convectoren (LT-radiatoren of LT-convectoren). Een LT-radiator is vaak groter dan een conventionele radiator. Dit is nodig omdat de LT-radiator bij een lage aanvoertemperatuur toch genoeg warmte moet kunnen afgeven aan de ruimte. LT-radiatoren bevatten minder water en geleiden de warmte beter. Hierdoor warmen ze sneller op en geven ze de warmte beter af aan de ruimte. Omdat deze radiatoren minder water bevatten worden deze LT-radiatoren ook wel Low-H2O radiatoren genoemd.

Het is ook mogelijk om een ventilator (ook wel boost systeem genoemd, zie onderstaande afbeeldingen) toe te voegen aan een (LT) radiator. Door een dergelijke ventilator toe te voegen kan een radiator twee tot driemaal meer warmte afleveren en een ruimte sneller op temperatuur krijgen.

het Dynamic Boost Effect (DBE) systeem van Jaga   het Dynamic Boost Effect (DBE) systeem van Jaga
Bovenstaande afbeeldingen tonen het Dynamic Boost Effect (DBE) systeem van Jaga.

Randvoorwaarden

Om te werken met lage temperatuurverwarming als hoofdverwarming voor de woning is een goede isolatiegraad een randvoorwaarde. Zorg er daarom voor dat de woning waar mogelijk is geïsoleerd. Denk hierbij aan bijvoorbeeld:

Warmtepompen en LTV

Om de overstap te maken naar een volledig elektrische warmtepomp (zonder gasaansluiting in huis) is verwarmen op basis van lage temperaturen een absolute randvoorwaarde. Warmtepompen produceren over het algemeen temperaturen van maximaal 55 graden Celsius voor het verwarmen van de woning. Hoe lager de temperaturen die de warmtepomp moet produceren, hoe efficiënter het systeem zal werken. Is jouw woning nog niet voorzien van lage temperatuurverwarming, maar je denkt wel na om (in de toekomst) een warmtepomp te plaatsen. Dan is het zeker slim om eerst te kijken naar de mogelijkheid om een laag temperatuur afgiftesysteem in jouw woning te realiseren. Zie ook voor meer informatie over dit onderwerp onze pagina over warmtepompen.

Meer informatie over de randvoorwaarden, voor- en nadelen van lage temperatuurverwarming is hieronder te lezen in de vorm van een aantal veel gestelde vragen.

Veel gestelde vragen

Zoeken op trefwoord