Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Bewust stookgedrag

Bewust stookgedrag

Het energieverbruik van een woning wordt niet alleen maar beïnvloed door de bouwtechnische eigenschappen zoals de dikte van het isolatiepakket en wat voor type glas er is toegepast. Ook jouw gedrag als bewoner beïnvloed de uiteindelijk energierekening aan het einde van het jaar. Hieronder nemen we je kort mee in de vier belangrijkste factoren waarmee jij invloed kunt uitoefenen op de energierekening.

Welk gedeelte van de woning wordt verwarmd?

Ga na welke ruimtes er in de woning verwarmd worden en of dit wel noodzakelijk is. Het niet verwarmen van de verdieping en zolder bij een gemiddelde Nederlandse woning zorgt voor een besparing van gemiddeld 12-35 procent per jaar. Dat scheelt al snel ruim 100 euro tot 250 euro per jaar op de gasrekening. Bij een beter geïsoleerde woning zal dit effect wat minder zijn, maar blijft dit wel degelijk impact hebben op de energierekening. Zorg er tevens voor dat in de gedeeltes die je wilt verwarmen het verwarmingssysteem een goede warmteafgifte heeft (waterzijdig inregelen). Het is verstandig om bij radiatoren deze niet te blokkeren door bijvoorbeeld een bank, gordijn of een radiatorombouw.

Thermostaatinstellingen

Ook de manier waarop je de thermostaat bedient kan een behoorlijke impact hebben op de energieprestatie van de woning. Door de thermostaat overdag twee graden lager in te stellen kan er een besparing worden verwacht van rond de 20 procent op de gasrekening. Elke graad die je de thermostaat lager zet dan jouw standaard stookpatroon vermindert het gasverbruik met 7 tot 9%. Deze besparing geldt voor zowel oudere minder goed geïsoleerde woningen als nieuwere goed geïsoleerde woningen. Bij minder goed geïsoleerde oudere woningen is het daarnaast van belang om nachtverlaging toe te passen. Verwarm je jouw woning met radiatoren? Zet de thermostaat ’s nachts (en als je overdag weg bent) op 15 graden en bespaar een hoop energie! Bij voorkeur zet je de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al op de nachtverlaging om nog wat extra te besparen. Verwarm je jouw woning met vloerverwarming? Dan kan het bij het toepassen van nachtverlaging te lang duren voordat de woning weer op temperatuur is. In dat geval kan je de thermostaat beter op een gelijke temperatuur laten staan.

De manier waarop je ventileert

Ventileren is belangrijk voor het binnenklimaat van de woning en daarmee jouw gezondheid. Te weinig ventileren is niet goed, maar te veel ventilatie is ook weer niet wenselijk. Schaf daarom een CO2 (en vocht) meter aan om de juiste ventilatiebehoefte inzichtelijk te maken. Hieruit kan je beoordelen of je wellicht te veel of te weinig ventileert. Afhankelijk van jouw woningtype kun je daarnaast op de volgende zaken letten:

  • Laat ramen in het stookseizoen niet onnodig lang open staan. Het wijdt openzetten van ramen heeft een grote impact op de warmtevraag. Het 15 minuten openen van de ramen (luchten) is normaal gesproken al voldoende om de lucht te verversen.
  • Zet, indien aanwezig, het mechanisch ventilatiesysteem op de laagste stand als je niet thuis bent.
  • Breng een CO2 meter aan in een mechanisch ventilatiesysteem en zorg dat het systeem een vochtsensor in de badkamer heeft.
  • Zorg voor ‘zelfregulerende’ ventilatieroosters.
  • Denk bij een verbouwing na over de manier waarop je wilt ventileren. Een decentraal of centraal balansventilatiesysteem kan automatisch op een energiezuinige wijze de woning van voldoende gezonde lucht voorzien. (link naar pagina’s)

Korter douchen

Het verwarmen van douchewater kost veel energie en kan een behoorlijk deel uitmaken van de energierekening. De helft korter douchen levert een besparing van 3% tot 16% op de gasrekening. In absolute zin is de besparing voor alle woningen gelijk, maar is relatief het grootst bij de energiezuinigere woningen. Pas daarnaast ook een waterbesparende douchekop toe om dit effect te versterken.