Afbeelding Soester ondernemers verduurzamen
Soester ondernemers verduurzamen


Welkom!
In Soest werken gemeente, Soester zakenkring, het Bedrijven Platform Duurzaamheid en BMO al jaren samen om ondernemers in Soest te verleiden en te helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen aan hun bedrijf. Via deze website willen we jou helpen en ontzorgen. Zo kan je bijvoorbeeld snel lokaal onafhankelijk advies aanvragen, of een energiescan met begeleidingstraject (1 jaar/ Klimaatroute). Ook is er veel informatie ontsloten over energiebesparing, energiebesparende maatregelen en opwek van duurzame energie.

Wat kan ik:


Gemeente en het bedrijfsleven Soest bieden een professionele energiescan van Klimaatroute aan. De opname kost je weinig tijd. Ook erna word je een jaar lang begeleid bij offertetrajecten en krijg je advies. De gemeente betaalt de helft van de energiescan. Wat het jou zelf kost is afhankelijk van je bedrijfsgrootte (€200, €400 of maximaal €600). De energiescan is het eerste onderdeel uit het energieconvenant Soest. Wil je de energiescan van Klimaatroute, dan moet je ook het energieconvenant ondertekenen. Twintig bedrijven uit Soest zijn je al voorgegaan. Doe mee, samen werken we aan vermindering van uitgaven en een toekomstig bestendige bedrijfsvoering. Door energiebesparing, duurzame opwek en duurzame mobiliteit.

Aanmelden3

 


In Soest helpen we jou graag verder als je wilt besparen op je energierekening, en de energie die je dan nog nodig hebt, duurzaam op wilt wekken.

Logo_Bedrijven_Platform_Duurzaamheid_SoestBedrijven Management Organisatie (BMO)
BMO voert, samen met het bedrijven platform duurzaamheid, de energiebesparings-projecten van het georganiseerd bedrijfsleven uit en werkt daarbij nauw samen met de gemeente Soest. Voor onafhankelijk lokaal advies en informatie kan je bij hen terecht.

BMO_SoestContactpersoon en onafhankelijk energieconsulent:
Bas de Haas
Energieconsulent namens BPD/BMO/SZK
E-mail: bas@bmosoest.nl
Tel.nr. 06-53843794
Website: www.zakelijksoest.nl/energietransitie

Bedrijven Alliantie Energiezuinig Soest (BAES)
Bedrijvenalliantie_Energiezuinig_SoestBAES is een samenwerkingsverband van een tiental Soester bedrijven. Zij kunnen gezamenlijk een -vrijblijvend - compleet aanbod doen, om je bedrijfsgebouw te verduurzamen. Ook voor maatwerkadvisering en het aanvragen van een Energielabel kan je bij hen terecht.

Contactpersoon:
Evert ten Kate
E-mail: info@energiezuinigsoest.nl
Tel.nr. 06-53189257
Website: www.energiezuinigsoest.nl


Aanmelden3


Wil je informatie over energiebesparende maatregelen en het opwekken van duurzame energie?

Een aantal maatregelen voor ondernemers

Energiebesparing
Spouwmuurisolatie, bodem- en vloerisolatie, isoleren schuin en plat dak, vervangen kozijnen, vervangen ramen, ventilatie, overige isolatiematerialen (leidingen), LED verlichting…. etc.

Duurzame opwek
Zonnepanelen op dak of in veldopstelling, andere verwarminsinstallatie, warmtepomp, overige technieken (wind, geothermie, aquathermie...)

Technische informatie
Meer informatie over de verschillende maatregelen, ga naar: www.duurzaambouwloket.nl/maatregelenNB.  Je vindt daar technische informatie over maatregelen bij woningen. Het stappenplan, de volgorde en uitleg van de maatregelen en technieken is voor ondernemers/bedrijven vergelijkbaar met woningeigenaren/woningen.

Gemeente Soest stelt voor de volgende maatregelen een subsidie beschikbaar:
•  Een groen dak
•  Regenwater afkoppelen

Stel_een_vraag


Check welke subsidies en financieringsregeling er voor jou zijn. Begin bij deze handige subsidie en financieringswijzer van RVO.

Wil je zonnepanelen op je dak?
Meer over de ISDE-regeling (Investerings Subsidie Duurzame Energie) vind je op de site van het RVO:  https://www.rvo.nl/subsidie-en-financieringswijzer/isde/zakelijke-gebruikers

Zoek je een financiering voor een circulaire onderneming?
Klik hier voor meer informatie

De provincie Utrecht helpt bedrijven verduurzamen
De provincie Utrecht gaat ondernemers ondersteunen bij het verduurzamen van hun bedrijf. Utrecht wil in 2040 een energieneutrale provincie zijn en bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen in het versnellen van de energietransitie. Daarom helpt de provincie bedrijven met advies en subsidie bij de aanleg van zonnepanelen op daken en andere duurzame maatregelen.
Klik hier voor meer informatie

De provincie Utrecht heeft het Energiefonds voor ondernemers en organisaties:
• Energiefonds Utrecht 
Financieringen voor bedrijven en instellingen met energieambities in de provincie Utrecht.

Gemeente Soest stelt voor de volgende maatregelen een subsidie beschikbaar:
•  Een groen dak
•  Afkoppelen van regenwater

Stel_een_vraag


Veel ondernemers in Soest en Soesterberg zijn jou al voor gegaan en verduurzamen hun pand of productieproces. Hun verhalen en hun businesscases kan je lezen op de website van duurzame bedrijven Soest.

Heb je een tip, advies of voorbeeldverhaal? Een goede verduurzamingscase (gezonde businesscase)?
Neem contact op met energieconsulent Bas de Haas (BMO),
E-mail: bas@bmosoest.nl ; Tel.nr. 06-53843794

Stel_een_vraag

Businesscases
Zonnepanelen Klemko : bekijk de presentatie

Inspiratie
Hieronder staan een aantal websites, die je kunnen inspireren of helpen.

NB. Het is niet altijd onafhankelijke informatie. De verantwoordelijkheid voor de informatie op genoemde sites ligt bij de eigenaar van die websites.

 


Meer weten over duurzaam ondernemen of maatschappelijk verantwoord ondernemen?
• Rijksdienst voor ondernemend Nederland: www.rvo.nl/onderwerpen/duurzaam-ondernemen
• Kenniscentrum duurzaam ondernemen (MVO): www.duurzaam-ondernemen.nl
• Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO): www.keurmerksocialeondernemingen.nl/
• Natuur & Milieu voor ondernemers: www.natuurenmilieu.nl/voor-bedrijven/
• Maatschappelijk verantwoord ondernemen: www.mvonederland.nl/


Stel_een_vraag


Naast mogelijkheden en kansen rondom energiebesparing en het duurzaam opwekken van energie, heb je als ondernemer ook plichten op dit thema. Check welke wetten en regelgeving voor jou gelden rondom energie en energie besparing:

De Wet-checker voor ondernemers
 

Wat is energiebesparingsplicht en geldt die plicht voor mij?

Energiebesparingsplicht (Wet Milieu Beheer)
Verbruikt je bedrijf of instelling (Wet milieubeheer-inrichting) per jaar vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m³ aardgas(equivalent)?
Dan ben je op grond van het Activiteitenbesluit, wet milieubeheer, verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van 5 jaar of minder. Dat is de energiebesparingsplicht!

Informatieplicht
Per 1 juli 2019 moeten bedrijven die energiebesparingsplicht hebben, ook voldoen aan de Informatieplicht. Dit betekent dat die bedrijven vanaf 1 juli 2019 verplicht zijn om te rapporteren welke energiebesparende maatregelen zij hebben uitgevoerd of gaat uitvoeren. Dat moet bij het ELoket van de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) .

Nog niet gerapporteerd? Controleer of je informatieplicht heeft en rapporteer alsnog.
Of meld je aan via de knop 'Stel een vraag', voor het project Energiescan met begeleidingstraject (Bas de Haas/BMO). Als je de Energiescan van Klimaatroute hebt gehad, dan voldoe je na afloop ook eenvoudig aan de informatieplicht. 

Meer informatie over de informatieplicht voor bedrijven.

Stel_een_vraag


Zijn er lokale subsidies?      
Nee, er zijn geen Soester subsidies voor het nemen van energiebesparende maatregelen. Wel hebben we in Soest de gemeentelijke Groene dak subsidie en de afkoppelsubsidie (regenwater). Ga naar de knop ‘Subsidies, Financiering en Fiscaal voordeel’.

Ook kan je 50% korting krijgen op een Energiescan met begeleidingstraject. Geef je op bij onafhankelijk energieconsulent, Bas de Haas (BMO Soest).

Waar moet ik starten als ik energie wil besparen?
Begin met de Energiescan met begeleidingstraject. En gebruik het bedrijvennetwerk in Soest. Dit helpt je snel en efficiënt op weg, waarbij jij als ondernemer maximaal ontzorgd wordt en advies op maat krijgt.

Geef je op bij onafhankelijk energieconsulent, Bas de Haas (BMO Soest)

Wat kan ik als huurder?      
Ook als huurder zijn er vele maatregelen te nemen. Het is verstandig om daar samen met de verhuurder naar te kijken. Afhankelijk van de maatregelen en de voordelen, moet er soms een verdeelsleutel voor de kosten komen.

Hulp nodig? Ga naar de knop ‘Lokale begeleiding en advies'.

Kan ik mijn huurder mee laten betalen?
Diverse maatregelen worden onderdeel van het verhuurde (denk aan dubbel glas of spouwmuurisolatie ). De huurder heeft dan het voordeel en de verhuurder de kosten.

Het is op zich logisch dat de huurder bijdraagt aan de investering, vanuit de besparing op de stookkosten die hij direct heeft.  

Zijn zonnepanelen gevaarlijk?       
Zonnepanelen zijn niet gevaarlijk! Tenminste als ze goed geïnstalleerd zijn, met goede bekabeling en regelapparatuur. Ook moet de draagconstructie de extra belasting aan kunnen. Dat heeft niet zo zeer toemaken met het gewicht van de panelen, maar met de verankering hiervan en de windbelasting hierop. Laat zonnepanelen dus leggen door een ervaren partij. Het Duurzaam Bouwloket (Energieloket gemeente Soest) kan u onafhankelijk adviseren.

Kan ik verwarmen met een warmtepomp?
Een warmtepomp is op zich een prima verwarmingsbron. De pomp kan echter het verwarmingswater niet zo warm maken zoals een cv ketel dat kan. Dat betekent dat het dus niet een een-op-een vervanger is van de cv ketel is. De voorwaarde dat de warmtepomp goed werk levert, is een goed geïsoleerd gebouw. Daar gaat een goed energieadvies aan vooraf.

Stel_een_vraag


Iedere branche heeft zijn specifieke zaken die de energiehuishouding van hun productie bepalen. Voor je bedrijfspand kunnen wij je prima begeleiden en op weg helpen. Voor advies over het productieproces kan je branchevereniging je in de meeste gevallen het beste verder helpen.

Stel_een_vraag


Bekijk www.duurzamebedrijvensoest.nl voor meer informatie over de bijeenkomsten van het Bedrijven Platform Duurzaamheid.

Bekijk www.duurzaambouwloket.nl/nieuws voor actueel nieuws.

Nieuws over de Energietransitie in de gemeente Soest
www.soest.nl/in-de-gemeente-soest/energietransitie


Stel_een_vraag