Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.
Afbeelding Vereniging van Eigenaren Gooi en Vechtstreek

Vereniging van Eigenaren Gooi en Vechtstreek


VvE’s zijn wettelijk verplicht om een onderhoudsreserve op te bouwen door jaarlijks geld te reserveren. De meest gebruikte manier is een meerjarenonderhoudsbegroting op te stellen met een adviseur. Het (groot) onderhoud is nodig om het gebouw in stand te houden, maar biedt ook een uitgelezen kans om het gebouw te verduurzamen.

Het verduurzamen van woningen wordt vanuit de landelijke overheid aangemoedigd omdat alle woningen in Nederland na 2050 aardgasvrij dienen te zijn. Door als VvE te investeren in verduurzamen levert dat op zowel de korte als lange termijn voordelen op. Een goed geïsoleerde en geventileerde woning verhoogt het comfort in je huis en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Met isolatie en het opwekken van eigen energie heb je stabiele en lagere woonlasten. En de CO2-uitstoot van je woning gaat omlaag.

Het verduurzamen van een bestaand appartement(-encomplex) is niet eenvoudig. Je hebt het in een VvE niet alleen voor het zeggen, maar neemt samen met de andere bewoners in het gebouw de beslissingen. Als het besluit is genomen als VvE te gaan verduurzamen heb je al een aantal grote stappen gezet. Maar hoe start je, hoe gaat het traject en hoe vraag je subsidie aan?

Begeleiding van VvE’s in Gooi en Vecht

De overheid stimuleert verduurzaming door subsidies beschikbaar te stellen. Aanvullend bieden we in Gooi en Vechtstreek begeleiding bij het verduurzamingstraject vanuit het regionale programma Duurzame VvE. Voldoet jouw VvE aan alle voorwaarden die voor financiering worden gesteld dan gaan we graag aan de slag. Het verduurzamingstraject bestaat uit vier fases:

 1. Gratis oriëntatie
  We nemen de huidige situatie onder de loep. Waar zitten de problemen en waar liggen de kansen? Deze oriëntatie verdelen we over drie gratis intakegesprekken in verschillende lagen binnen de VvE. Het inzicht delen we vervolgens met het bestuur en de VvE-leden. Uiteindelijk geef je hier pas de opdracht voor een advies.
   
 2. Onafhankelijk advies
  Als we de kansen helder hebben, voeren we een onderzoek uit, waarin we inzoomen op de bouwkundige, installatietechnische, financiële en juridische componenten. Dit presenteren we in een adviesrapport.
   
 3. Ontwikkeling
  In deze fase ontwikkelen we een uitvoeringsplan. We zoomen in op de bouwbegroting en stellen een bouwteam samen dat de uitvoering realiseert. We werken hiervoor alleen samen met erkende en gecertificeerde installateurs, die volgens een offerte werken.
   
 4. Uitvoering
  Onze adviseur adviseert de bouwkundige aannemer en de installateur. Hij controleert tussendoor de kwaliteit van het uitgevoerde werk. Zo weten we zeker dat wat we installeren van topkwaliteit is.

Doe de check of jouw VvE in aanmerking komt voor subsidie.

Ook als er (nog) geen meerderheid in de VVE is kun je stappen nemen om je voor te bereiden op een aardgasloos gebouw. Bekijk hieronder een overzicht van maatregelen die je (deels individueel) kunt nemen.

Belangrijke aandachtspunten