Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

NK tegelwippen tot 30 september 2021

Geplaatst op Donderdag 30 September 2021 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 35 seconden

Van 30 maart tot 30 september speelt heel Nederland het NK Tegelwippen. Iedereen kan meedoen door tegels te vervangen voor groen in zijn eigen (gevel)tuin. Jij dus ook! Hoe? Geef je gewipte tegels op via dit formulier en ze worden bij je gemeente opgeteld. Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller. 

Waarom? 

Het weer in Nederland wordt steeds extremer. Hevige regenbuien en lange periodes van hitte en droogte volgen elkaar op. Daarbij krijgen we steeds vaker te maken met problemen als hittestress en wateroverlast, omdat onze leefomgeving sterk is versteend. Al die stenen verkoelen niet op een hete dag en laten geen water door wanneer het  regent. Dat regenwater kan dan het riool overbelasten of je kelder inlopen. Meer groen gaat dit tegen.

Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat een groenere leefomgeving een positief effect heeft op onze mentale gezondheid.

Vervang dus je (tuin)tegels door groen!

Meedoen 

Heb je tegels gewipt en vervangen door groen? Geef ze op, dan worden ze bij de Tegelteller van je gemeente opgeteld. Heeft jouw gemeente zich niet aangemeld? Niet getreurd, wippen kan altijd. Dan wip je mee voor de nationale Tegelteller. Wil je weten welk groen je het beste kan planten? Lees de supersnelle Do It Yourself uitleg over tuinen!

Spelregels 

Door het hele land zullen vanaf 30 maart tot 30 september verschillende derby’s plaatsvinden van gemeenten die tegen elkaar tegels wippen. Alle inwoners van Nederland kunnen zelf aan de slag met de tegels in hun (gevel)tuin! De gemeente met de hoogste TPI (gewipte Tegels per Inwoner) wint de prestigieuze Gouden Tegel!

Relatieve telling

Alle gemeenten zijn anders, een gemeente met meer inwoners kan makkelijker winnen bij een telling met het absolute aantal tegels. Daarom gebruiken ze een relatieve telling, namelijk de TPI (gewipte Tegels per Inwoner).

Wie kan er mee doen?

Het antwoord is iedereen! Maar zorg wel dat de tegels die je wipt van jezelf zijn. Ga niet zomaar in de openbare ruimte een plein wippen. Heb je geen tuin? Denk eens aan een geveltuin, in veel gemeenten mag je zelf een geveltuin voor je huis aanleggen. Check hiervoor de regelgeving op de website van je gemeente. Ook gemeenten zelf kunnen gewipte tegels doorgeven wanneer ze bijvoorbeeld de openbare ruimte vergroenen. Bedrijven of scholen die hun terrein vergroenen kunnen ook gewipte tegels opgeven.

Hoe groot is een tegel?

Een tegel is 30×30 cm. Alle stenen die kleiner of groter zijn moeten dus worden omgerekend naar dit formaat.

Moet ik de tegels vervangen door groen?

Ja natuurlijk! Zo maak je je eigen omgeving een stuk groener, mooier, gezonder en gezelliger. En zo draag je je steentje bij!

Wanneer

Meedoen door tegels te wippen kan vanaf 30 maart t/m 30 september 2021. Geef het aantal tegels dat je gewipt hebt plus een bewijsfoto hier op en ze worden opgeteld bij de Tegelstand.

Inspiratie

Natuurlijk wil jij NK Tegelwippen winnen met je gemeente. Er zijn een aantal inspiratieprojecten verzameld om je te inspireren zodat je het NK een nóg groter succes kan maken in je woonplaats. Klik hier voor meer inspiratie: https://nk-tegelwippen.nl/inspiratie-projecten/ 
 

Lees meer