Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Subsidie verduurzaming en onderhoud huurwoningen (SVOH)

Ben je particulier verhuurder of institutioneel belegger en wil je één of meer van de huurwoningen verduurzamen? Kijk of je in aanmerking komt voor de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). Met deze regeling krijg je subsidie voor energiebesparende maatregelen om jouw huurwoning(en) te verduurzamen.

Wijzigingen per 1 april 2023

De SVOH wijzigt. De belangrijkste wijzigingen vind je hieronder. Vanaf begin maart lees je de aangepaste voorwaarden en andere wijzigingen terug op deze pagina. Of lees de wijzigingen in de Staatscourantpublicatie.

Belangrijkste wijzigingen per 1 april 2023:

 • Alle eigenaren van bestaande huurwoningen, behalve woningcorporaties, komen in aanmerking voor de SVOH. Er wordt dus niet meer gekeken naar de huurprijs van de woning of naar het aantal huurwoningen dat in bezit is met een huurprijs onder de liberalisatiegrens.
 • Gebouwen met een monumentenstatus komen in aanmerking voor de SVOH. Voor monumenten gelden soms andere isolatie-eisen en subsidiebedragen, dan voor niet-monumenten.
 • In plaats van 2 maatregelen, kun je de SVOH straks ook aanvragen voor één energiebesparende maatregel. Let op: bij één maatregel halveert ook het subsidiebedrag. Wil je subsidie krijgen voor een onderhoudsmaatregel? Dan moet  je ook minimaal één energiebesparende maatregel laten uitvoeren.
 • Er komen meldcodelijsten voor de SVOH. Op deze lijsten staan de materialen/producten van de energiebesparende maatregelen waarvoor je subsidie krijgt. Zo weet je direct of jouw maatregel voldoet aan de voorwaarden van de SVOH.

Dien je een subsidieaanvraag in voor 1 april 2023? Dan gelden deze wijzigingen niet, maar de huidige voorwaarden van de SVOH.

Let op: vraag je subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet je eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start je met de werkzaamheden. Vraag je subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voer je eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dien je de subsidieaanvraag in.

Voor wie?

Deze subsidie is voor particuliere verhuurders en institutioneel beleggers. Wil je  weten of je binnen de doelgroep valt van de SVOH? Volg de stappen in de beslisboom. Zo krijg je een idee of je mogelijk in aanmerking komt voor deze subsidie. 

Twijfelt je of je binnen de doelgroep van de SVOH valt? Neem contact op met het RVO via svoh@rvo.nl.

Voorwaarden

Hieronder vind je alvast de belangrijkste algemene voorwaarden:

 • Je bent als verhuurder minimaal één dag eigenaar van de woning vóórdat je subsidie aanvraagt;
 • De woning waar je subsidie voor aanvraagt, moet al een huurwoning zijn voor de start van de verduurzamingsmaatregelen. En de woning wordt minimaal één dag vóórdat je de subsidieaanvraag indient, verhuurd. Je kunt dit ook aantonen met een ondertekend huurcontract;
 • Je start met de uitvoering van de verduurzamingsmaatregelen vanaf 1 april 2022;
 • De uitvoering van de maatregelen is of wordt gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. De uitvoering mag je dus niet zelf doen;
 • Je hebt geen andere subsidie aangevraagd of gekregen voor de activiteiten(en) waarvoor je de SVOH aanvraagt.

Weten of je aan alle voorwaarden voldoet om subsidie te krijgen? Je leest dit op SVOH: Voorwaarden.

Waarvoor krijg je subsidie?

Je krijgt subsidie voor:

 • energiebesparende maatregelen;
 • onderhoudsmaatregelen;
 • energieadvies.

Om in aanmerking te komen voor de SVOH, laat je minimaal twee verduurzamingsmaatregelen uitvoeren. Het maakt niet uit of dit energiebesparende- of onderhoudsmaatregelen zijn, of een combinatie hiervan.

Hoeveel subsidie krijgt je?

Per woning krijg je maximaal € 6.000 subsidie. In totaal verlenen wij je maximaal € 400.000 subsidie.

Voor welke energiebesparende- en onderhoudsmaatregelen krijg je subsidie? Je leest hier alles over op SVOH: Voorwaarden. Je vindt hier ook alles over:

 • de hoogte van de subsidie per maatregel;
 • de hoogte van de subsidie voor het energieadvies.

Aanvragen

Je kunt de SVOH aanvragen van 1 april 2022, 09:00 uur tot 31 december 2025, 17:00 uur. Dit doe je online met een digitaal aanvraagformulier. Hiervoor gebruik je onderstaande aanvraagknop. Bereid jouw aanvraag goed voor en bekijk wat je nodig hebt om een aanvraag in te dienen.

Belangrijk om vooraf te weten:

 • Een subsidieaanvraag mag betrekking hebben op één of meerdere woningen;
 • Vraag je subsidie aan voor € 125.000 of meer? Dan moet je eerst de subsidieaanvraag indienen, daarna start je met de werkzaamheden.
 • Vraag je subsidie aan voor minder dan € 125.000? Dan voer je eerst de werkzaamheden uit. Wanneer deze volledig zijn uitgevoerd, dien je de subsidieaanvraag in.
 • De subsidie ontvang je altijd achteraf. Ook voor de aanvragen van € 125.000 of meer. Wij geven geen voorschotten.
 • Bekijk het volledige aanvraagproces om jouw aanvraag goed voor te bereiden. Je vindt hier ook alle informatie over wat je moet doen nadat je jouw aanvraag hebt ingediend.

Aanvraag indienen

Meer informatie

Wil je meer informatie over de regeling? Klik hier

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.