Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energieprestatievergoeding (EPV) voor verhuurders


Bied je woningen aan die energie opwekken en zeer energiezuinig zijn, of wil je dat gaan doen? Als je als verhuurder investeert in zeer duurzame woningen, kun je een vergoeding vragen aan de huurder. Deze vergoeding staat bekend als de energieprestatievergoeding (EPV). Sinds 2016 is deze mogelijkheid al toegepast op meer dan 10.000 corporatiewoningen. Ben je ook geïnteresseerd in het vragen van EPV? Op deze pagina lees je hier meer over.

Wat is de EPV?
De Energieprestatievergoeding (EPV) is bedoeld om het voor verhuurders aantrekkelijker te maken om zeer energiezuinige huurwoningen te bouwen of te renoveren. Wanneer jij als verhuurder meer investeert om de woning extreem energiezuinig te maken, wordt de woning voorzien van bijvoorbeeld zonnepanelen, maakt geen gebruik van gas en is klaar voor de toekomst. Dit maakt de huurder minder kwetsbaar voor schommelingen in de gasprijzen. Om deze extra investering terug te verdienen, mag je als verhuurder een vergoeding vragen aan de huurder in de vorm van de EPV. De EPV is een maandelijks bedrag bovenop de huur- en servicekosten en heeft geen invloed op een eventuele huurtoeslag.

Jaarlijks dien je als verhuurder de huurder te informeren over de gemeten prestaties van de woning in het afgelopen jaar. Hieruit blijkt of de woning voldoet aan de minimale, wettelijke prestatie-eisen die jou het recht geven om EPV te vragen.

De hoogte van de maximale vergoeding
De hoogte van de maximale vergoeding hangt af verschillende voorwaarden en grenswaarden. Op de website www.rvo.nl/onderwerpen/energieprestatievergoeding lees je hier meer over.

Voorwaarden om EPV te mogen vragen
De maximale hoogte van de Energieprestatievergoeding (EPV) is wettelijk vastgelegd per vierkante meter gebruiksoppervlakte per maand en wordt jaarlijks geïndexeerd. De actuele bedragen van zowel de oorspronkelijke regeling als de gemoderniseerde regeling zijn te vinden in de EPV-tabel. Verschillende technische eisen voor woningen bepalen de maximale hoogte van de vergoeding. Als je een hogere EPV per vierkante meter wilt vragen, dien je te voldoen aan strengere energieprestatie-eisen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de EPV-basis en de EPV-hoogwaardig.

Om te bepalen of de woning aan deze eisen voldoet:

  • Huur je een gecertificeerd bureau in om te controleren of de woning voldoet aan de gestelde eisen.
  • Moet je jaarlijks achteraf aantonen met gemeten gegevens dat de vereiste energieprestaties daadwerkelijk zijn behaald.
  • Als dit niet het geval is, ben je als verhuurder verplicht de huurder financieel te compenseren. Dit betekent bijvoorbeeld dat je de huurder compenseert als de woning niet genoeg duurzame elektriciteit opwekt of als er te veel elektriciteit wordt verbruikt door een slecht functionerende installatie. Deze compensatie dient te worden betaald aan de huurder na de jaarlijkse rapportage, indien nodig.

Meer informatie
Via de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vind je alle informatie over de regeling:  www.rvo.nl/onderwerpen/energieprestatievergoeding.

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.