Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Plaats radiatorfolie en voorkom warmteverlies

Geplaatst op Maandag 16 Februari 2015 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 45 seconden

Heeft u nog geen radiatorfolie geplaats en bent u benieuwd naar de werking van radiatorfolie?
Bekijk dan onderstaand het informatiebericht.

 

Warmteverlies door straling
Een radiator straalt aan twee kanten warmte uit. Aan de ene kant de woonkamer in, en aan de andere zijde tegen de binnenkant van uw muur. Veel warmte verdwijnt hierbij in de massa van uw muur. Wanneer u een ongeïsoleerde gevel heeft gaat hier uiteraard meer warmte verloren als bij een goed geïsoleerde gevel. Een aantal foto resultaten van het onderzoek zijn hieronder weergeven. U mag zelf oordelen…

Op de bovenstaande foto’s ziet u radiatoren op de 1e verdieping van een tussenwoning. Hier is geen radiatorfolie toegepast. U ziet dat de radiator door middel van stralingswarmte de binnenmuur (en buitenmuur) opwarmt. Dit is warmte die direct verloren gaat in de massa van de ongeïsoleerde gevel. De temperatuur van de radiator is circa 69,5 graden Celsius. De muur achter de radiator is circa 51 graden Celsius. Een goede manier om de stralingswarmte van de radiatoren de kamer in te leiden is door de achterzijde van de radiator te beplakken met radiator folie. Hierdoor wordt de warmte die de radiator aan de achterkant uitstraalt naar de wand gereflecteerd en het warmteverlies (door straling) in de massa van de muur geminimaliseerd.


Op onderstaande afbeeldingen is duidelijk zichtbaar hoe de folie in een soortgelijke situatie zijn werk doet. De radiator straalt warmte uit en heeft een temperatuur van 60,5 graden Celsius. De temperatuur achter de radiator is 53,7 graden Celsius op de reflecterende radiatorfolie. Achter de radiatorfolie is de temperatuur van de wand circa 19 graden Celsius. Dit is iets koeler dan de binnentemperatuur van 20 graden Celsius. Leuk om te zien is dat ook tegen de onderkant van de vensterbank folie is aangebracht. Een (te lange) vensterbank blokkeert en absorbeert namelijk een groot deel van de warmtestraling en convectie (stroming).



U kunt de radiatorfolie eenvoudig zelf plaatsen.
Bekijk de aandachtspunten

 

Meer informatie & advies
Heeft u nog vragen over radiatorfolie of andere energiebesparende maatregelen? WhatsApp u vraag 06-45-45-11-88 of mail naar info@duurzaambouwloket.nl

Ga terug naar de homepagina
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente