Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

95% van de warmtepompbezitters raadt warmtepomp aan

Geplaatst op Vrijdag 24 Mei 2024 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 19 seconden


Bron:     Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), 23 mei 2024

Meer dan 95% van de huiseigenaren die sinds 2022/2023 een warmtepomp hebben geïnstalleerd, is tevreden en beveelt het anderen aan. Dit is een van de opvallende resultaten van de enquête van Installatiemonitor. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Techniek Nederland en Netbeheer Nederland onderzochten de ervaringen van warmtepompbezitters met het installatieproces.

De Installatiemonitor is het eerste grootschalige onderzoek naar de prestaties van (hybride) warmtepompen in Nederlandse woningen. Eind 2023 werd een enquête gehouden onder 1.800 warmtepompeigenaren, waarvan 1.274 deelnemers een hybride warmtepomp hebben en 522 een volledig elektrische (all-electric) warmtepomp. De resultaten van de enquête zijn voorgelegd aan drie experts van RVO, Milieu Centraal en Techniek Nederland.

Hoge tevredenheid
Volgens de experts geeft het onderzoek een nauwkeurig beeld van de praktijk weer. Ze zijn positief verrast door de resultaten. Joanneke de Jongh, energie-expert bij Milieu Centraal, zegt: “In 2021 deed Milieu Centraal ook onderzoek onder warmtepompeigenaren. Van die respondenten was 7 op de 10 tevreden. In dit onderzoek is dat zelfs 95%.”

Vooraf goed informeren
Een andere positieve uitkomst volgens de warmtepompexperts is dat mensen zich goed informeren voordat ze een warmtepomp aanschaffen. Zo heeft 54% al veel kennis voordat ze tot aankoop overgaan.

Motivatie voor warmtepompkeuze is verrassend
Ook de motivatie achter de keuze voor een warmtepomp is opmerkelijk. Tom van Aalten, adviseur duurzame warmte bij RVO, zegt: “De meeste deelnemers aan deze enquête vinden de kosten minder belangrijk. Terwijl de markt juist aangeeft dat dit het belangrijkste aspect is.” Uit deze enquête blijkt dat onafhankelijk willen zijn van (Russisch) aardgas op 1 staat; meestal is dat veel lager. 

Wat kunnen we leren van deze ervaringen? 
Uit de enquête blijkt dat mensen niet specifiek op zoek zijn naar algemene verduurzamingsoplossingen. Thomas Piessens, programmamanager energietransitie bij Techniek Nederland, zegt: “De aanschaf van een warmtepomp blijkt net als bij zonnepanelen vaak een op zichzelf staand doel. De oplossing is vooraf al bepaald.” 

Joanneke herkent dit: “Weinig mensen hebben vooraf een breed plan voor hun woning. Bij Milieu Centraal komen mensen op het onderwerp warmtepomp binnen. Wij ververwijzen ze dan naar andere verduurzamingsmogelijkheden, zoals isoleren en ventileren. Er zijn ook mensen die besluiten te verduurzamen en dan op zoek gaan naar de oplossingen. Uiteindelijk komen we allemaal uit bij een duurzaam huis, dat van het aardgas af is.”

Bekijk alle uitkomsten van de Installatiemonitor


Over de Installatiemonitor 
De Installatiemonitor is een initiatief van RVO samen met Netbeheer Nederland en Techniek Nederland. Het monitoringstraject wordt gecoördineerd en uitgevoerd door adviesbureau BDH. Het eerste onderzoek werd begin 2022 gepubliceerd. Dat gaf een eerste kijk in de praktijkprestaties van warmtepompen en welke impact deze hebben op het elektriciteitsnet. Het vervolgonderzoek startte halverwege 2023. Dit laat zien welke factoren een rol spelen bij de prestaties van warmtepompen en in welk type woningen we (al) warmtepompen zien. Het onderzoek loopt tot 30 juni 2026.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente