Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Bescherm je woning tegen de zon!

Geplaatst op Donderdag 25 Mei 2023 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 55 seconden

Na de koele herfst- en wintermaanden kunnen we niet wachten totdat het weer zomer wordt. Als het eenmaal zover is worden we daar blij van, lekker erop uit en genieten van de zon. Maar binnen in huis hebben we het liever niet te warm. En zeker niet ’s nachts. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je huis koel te houden tijdens warme dagen. 

Hou de zon buiten

De meest makkelijke manier is simpelweg ervoor zorgen dat de warmte niet binnenkomt. Dit kan door het sluiten van je gordijnen, maar beter is om de zon van buiten te weren. Dit is verkrijgbaar in vele soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan markiezen, screens of rolluiken. Maar ook een schaduwdoek of boom kan ervoor zorgen dat er geen direct zonlicht je huis binnenkomt.

Ventileer op het juiste moment

Ventileren tijdens warme dagen is erg belangrijk. Voor frisse lucht en om de warmte uit je huis te krijgen. Ventileer alleen als het buiten koeler is dan binnen. Dus in de ochtend, de avond en nacht. Zet op dat moment zoveel mogelijk ramen en deuren open zodat het lekker af kan koelen in huis. Zodra de buitentemperatuur hoger wordt dan binnen, sluit je alle deuren en ramen. Dit is ook het moment om gordijnen dicht te doen en buiten zonwering te sluiten.

Zorg voor groen

Een groene tuin brengt verkoeling in de zomer. Dit in tegenstelling tot tegels die de warmte juist vasthouden. Ook een groen dak zorgt ervoor dat je huis minder snel opwarmt in de zomer. Diverse gemeenten hebben subsidieregelingen voor groene daken. Check op de subsidiecheck welke subsidies er zijn in jouw gemeente.

Isoleren helpt ook tegen warmte

Bij isoleren denk je meestal aan het warmer krijgen van je woning. Maar isolatie kan ook heel goed de warmte buiten houden en er zo voor zorgen dat je huis koeler blijft in de zomer. Zeker goede dakisolatie helpt om je huis te beschermen tegen de zon. Lees meer over isolatie op onze maatregelenpagina.

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier 

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente