Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Bespaar op je energiekosten door zelf stroom op te wekken!

Geplaatst op Maandag 26 Juni 2023 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 56 seconden

Nederland had vorig jaar een recordgroei van het aantal zonnepanelen. Het totale vermogen groeide met ruim 30 procent. Door de hoge energieprijzen willen veel mensen grip krijgen op hun energieverbruik. Het opwekken van eigen energie is dan een logische stap. In mei 2023 was energie geproduceerd door zonnepanelen zelfs de grootste op gebied van duurzame energie. 

Huidige financiële voordelen bij aanschaf zonnepanelen 

Per 1 januari 2023 is de BTW op zonnepanelen afgeschaft. Dit betekent dat je geen extra belasting hoeft te betalen bij de aanschaf van zonnepanelen voor je woning of bijgebouwen, zoals een schuur. 0% BTW geldt voor de hele factuur, dus materialen en arbeidsloon. 

Daarnaast bieden verschillende financiële regelingen en leningen de mogelijkheid om zonnepanelen betaalbaar te maken. Het warmtefonds biedt bijvoorbeeld energieleningen tegen gunstige tarieven, waardoor je kunt investeren in zonnepanelen zonder direct grote kosten te maken. Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat het lenen voor zonnepanelen zelfs geld kan opleveren door de besparingen op je energierekening.

Efficiënter en meer installatiemogelijkheden 

Dankzij innovaties in de zonnepanelenindustrie zijn de panelen efficiënter en krachtiger geworden. Ze kunnen nu meer energie opwekken, zelfs op dagen met minder zonlicht. Dit betekent dat je nog meer elektriciteit kunt produceren en je afhankelijkheid van het energienetwerk kunt verminderen.
Bovendien zijn zonnepanelen nu flexibeler in installatiemogelijkheden. Voorheen werd gedacht dat alleen daken op het zuiden geschikt waren voor zonnepanelen, maar nu zien we dat panelen gericht op het oosten, westen of een combinatie daarvan ook uitstekende rendementen behalen. 

Aandachtspunten bij aanschaffen zonnepanelen

  • Check of je dak geschikt is voor het installeren van zonnepanelen
  • Kijk naar je energieverbruik om te bepalen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt
  • Controleer bij je netbeheerder of je meterkast geschikt is voor de registratie van toegeleverde zonnestroom
  • Laat je informeren over de soorten zonnepanelen, afmetingen, vermogen en garantie

Een gespecialiseerd bedrijf of adviseur kan je advies geven over de mogelijkheden op basis van jouw specifieke situatie.  

Meer informatie

Op onze website vind je uitgebreide informatie over zonnepanelen: www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/zonnepanelen.

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente