Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Btw terugvragen thuisaccu mogelijk

Geplaatst op Woensdag 17 Januari 2024 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 21 seconden

Koop je als consument een thuisaccu? Dan kun je de btw op deze batterij terugvragen bij de belastingdienst. Het maakt niet uit of je deze met of zonder zonnepanelen aanschaft. Wat is een thuisaccu precies en wat betekent dit voor jou? Wij leggen het je graag uit. 

Wat is een thuisaccu? 

Een thuisaccu wordt gebruikt om stroom in op te slaan, om dit later te kunnen gebruiken. Het opslaan gebeurt veelal met stroom van zonnepanelen. Een thuisaccu kan op twee manieren ingezet worden: voor het opvangen van stroomuitval en/of voor het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is. Je hoeft dan minder stroom van je leverancier te kopen. Doordat het stroomnetwerk in Nederland vrij stabiel is, is het bewaren van zonnestroom de meest gebruikte mogelijkheid. 

Wil je meer lezen over een thuisaccu? Kijk dan op www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/thuisaccu--opslag 

Terugverdientijd verlaagd 

Met de mogelijkheid om de btw op een thuisaccu terug te vragen, wordt de terugverdientijd van een thuisaccu teruggebracht naar 7 tot 8 jaar. De prijzen voor thuisaccu’s zijn de afgelopen jaren al gedaald, en met de mogelijkheid de btw terug te vragen wordt energieopslag voor consumenten een stuk aantrekkelijker. 

Dynamisch energiecontract

Een belangrijke voorwaarde voor consumenten om de btw op een thuisbatterij terug te kunnen vragen, is een combinatie met een dynamisch energiecontract en in- en verkoop op de energiemarkt.

Een dynamisch energiecontract maakt het voor eigenaren van een thuisaccu mogelijk om te handelen op de energiemarkt. Dit zorgt ervoor dat de belastingdienst een consument aanmerkt als btw-ondernemer. Dit is een randvoorwaarde om de btw op een thuisaccu terug te kunnen vragen. Alleen als je geregeld “handelt” in energie, kun je de btw terugkrijgen. Een groot deel van de gevallen valt onder de Kleine Ondernemersregeling (KOR), hierdoor hoeft de consument in de jaren na de aanschaf van de thuisaccu geen btw af te dragen. Dit was ook het geval bij het terugvragen van de btw op zonnepanelen in het verleden. 

Heb je zonnepanelen?

Heb je al zonnepanelen op je dak liggen en heb je daar destijds de btw voor teruggevraagd? Dan kun je evengoed nog gebruik maken van het terugvragen van de btw op je thuisaccu. Hier moet je wel vooraf het een en ander voor regelen: laat je partner de thuisaccu aanschaffen. Hiervoor moet wel het aankoopcontract van de thuisaccu en het energiecontract op de naam van deze partner staan. Het is dus belangrijk om voor de aanschaf van de thuisaccu dit uit te zoeken. 

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente