Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Consumenten krijgen kosten verwijderen gasaansluiting sinds 1 maart volledig vergoed

Geplaatst op Donderdag 4 Maart 2021 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 37 seconden


Nieuwsbericht van Solarmagazine
Publicatiedatum: 2 maart 2021

Consumenten hoeven sinds 1 maart niet meer te betalen voor het afsluiten van het gas. De kosten voor het laten verwijderen van de gasaansluiting door de netbeheerder worden per direct volledig vergoed.

Afgelopen najaar concludeerde toenmalig minister Wiebes dat het niet mogelijk was om op korte termijn de onduidelijkheid over de verwijderkosten volledig weg te nemen.
 

13.500 consumenten


Om alsnog duidelijkheid te creëren, stuurde minister Wiebes begin december de aangepaste regeling ‘inzake tariefstructuren en voorwaarden gas’ naar de Tweede Kamer. Wiebes opvolger Van ’t Wout meldde dat het wel noodzaak is dat de consument een officieel verzoek indient. Steeds meer consumenten besluiten zelfstandig van het gas af te gaan. Bij netbeheerders Liander, Enexis, Stedin en Enduris waren dit in 2020 in totaal 13.500 consumenten.

De vergoeding die consumenten die van het gas afgaan nu krijgen, is een tijdelijke oplossing. In de nieuwe Energiewet komt een definitieve oplossing voor de verdeling van kosten voor het verwijderen van een gasaansluiting.
 

In de praktijk


Netbeheer Nederland meldt dat in de praktijk de situatie nu als volgt is:

  • Werkzaamheden die uitgevoerd zijn vóór 1 maart 2021 vallen onder het reguliere tarief zonder korting. Voor deze werkzaamheden moet de consument de kosten dus nog wel betalen.
  • Voor klanten die vanaf 1 maart de gasaansluiting laten verwijderen, worden de kosten voor de werkzaamheden van het verwijderen van de gasaansluiting volledig vergoed. Deze klanten krijgen ook nog steeds een rekening; op die rekening wordt 100 procent korting toegepast op de kosten voor de werkzaamheden voor de verwijdering, waardoor de klant deze kosten niet hoeft te betalen.
  • Heeft de consument naast de verwijdering nog andere werkzaamheden aangevraagd? Dan moet die voor die andere werkzaamheden wel betalen.

Enexis stelt nog op duidelijkheid van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) te wachten over de vergoeding van de btw op de werkzaamheden en eventuele vergunningen. Zodra hier meer duidelijkheid over is, maken de netbeheerders dit bekend.


Zie hier voor meer informatie ook de publicatie in de Staatscourant

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente